Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πανικός στη Σικελία: Άντρας έχασε τη ζωή του μετά από ισχυρή έκρηξη (video)

Φοβερές εικόνες...

4 Ιουλίου 2019 11:30
Πανικός στη Σικελία: Άντρας έχασε τη ζωή του μετά από ισχυρή έκρηξη (video)

Το ηφαίστειο στο νησάκι Στρόμπολι εξερράγη αργά το απόγευμα της Τετάρτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο, προκαλώντας πανικό και πυρκαγιές και περικλείοντας τον δημοφιλή τουριστικό προορισμό σε ένα νέφος τέφρας.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, το θύμα πιστεύεται ότι ήταν τουρίστας που έκανε περίπατο και σκοτώθηκε από τις πέτρες που εκτοξεύτηκαν από το ηφαίστειο. Άλλος ένας άνθρωπος τραυματίστηκε.

Ο Στέφανο Μπράνκα, του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, είπε ότι επρόκειτο για μια παροξυσμική ηφαιστειακή έκρηξη, ένα σπάνιο γεγονός μεγάλης έντασης.

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε επίσης ότι τουρίστες, τρομοκρατημένοι από την απρόσμενη έκρηξη στο μικρό νησί της Μεσογείου, ρίχτηκαν στη θάλασσα.

«Είδαμε την έκρηξη από το ξενοδοχείο. Ακούστηκε ένας δυνατός βρυχηθμός. Βουλώσαμε τ' αυτιά μας και μετά ένα σύννεφο στάχτης μας κάλυψε. Ο ουρανός καλύφθηκε από στάχτη, ένα πολύ μεγάλο σύννεφο» δήλωσε η Μικέλε Φαβορίτο, που εργάζεται σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο Φίκο Γκράντε, στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Η Φιόνα Κάρτερ, μια Βρετανίδα τουρίστρια στο νησί Παναρέα, που απέχει 27 χιλιόμετρα από το Στρόμπολι, άκουσε επίσης την έκρηξη. «Γυρίσαμε και είδαμε ένα μανιτάρι καπνού να βγαίνει από το Στρόμπολι.Το σύννεφο μεγάλωνε ολοένα, ήταν άσπρο και γκρι. Κάλυψε το χωριουδάκι Τζινόστρα και μετά ολόκληρο το Στρόμπολι. Πολλά σκάφη απέπλευσαν για το Στρόμπολι» αφηγήθηκε.

Γενικά τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια κινητικότητα όσον αφορά τα ηφαίστεια καθώς και η Αίτνα ξύπνησε!


Οι τουρίστες συχνά ανεβαίνουν στην κορυφή του ηφαιστείου, στα 924 μέτρα, για να δουν τον κρατήρα του. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν κάποιος βρισκόταν εκεί τη στιγμή της έκρηξης. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο geology.com το Στρόμπολι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και από το 1932 καταγράφονται σχεδόν διαρκώς εκρήξεις.

Παγκόσμια ανησυχία: Μεγάλος φόβος για έκρηξη ηφαιστείου!

Ξύπνησε ηφαίστειο στην Ινδονησία και τρέμουν για έκρηξη με αποτέλεσμα να σημάνει παγκόσμιος συναγερμός, αφού είναι μια τουριστική χώρα και πρέπει να προσέχουν όλοι.

Πανικό προκάλεσε στους κατοίκους της πόλης Κάρο η έκρηξη του ηφαιστείου Σίναμπουνγκ στο νησί Σουμάτρα της Ινδονησίας με τις Αρχές της χώρας να σημαίνουν κόκκινο συναγερμό -το ύψιστο επίπεδο απειλής- μετά την εκτόξευση μεγάλου νέφους ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό.

Κάτοικοι της περιοχής απαθανάτισαν και ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της γκρίζας στήλης σε ύψος επτά χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου, που σπέρνει συχνά τον τρόμο, την τελευταία φορά πριν από τρία χρόνια.



Οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποίησαν για τον κίνδυνο που συνιστά η επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου για την αεροπλοϊα, ενώ απαγόρευσαν σε οποιονδήποτε να πλησιάσει σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον κρατήρα. Οι στήλες καπνού εκτοξεύτηκαν γύρω στις 16:28 τοπική ώρα. Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα, αλλά η αστυνομία ενημέρωσε τους κατοίκους της περιοχής να φορούν μάσκες όταν βρέχει ηφαιστειακή τέφρα. Το όρος Σιναμπούνγκ έχει υψόμετρο 2.460 μ. κι είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ινδονησίας. Μια έκρηξή του το 2014 προκάλεσε τον θάνατο 16 ανθρώπων, ενώ χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πριν από τις πιο πρόσφατες εκρήξεις, η τελευταία μεγάλη έκρηξη του Σίναμπουγκ είχε καταγραφεί πριν από τέσσερις αιώνες.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Αφωνοι οι επιστήμονες με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο στον Ινδικό!

Σαντορίνη: Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share