Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας για τους ντελιβεράδες και τους κούριερ!

Όλες οι αλλαγές που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας!

3 Ιουλίου 2019 17:57
Αυτά είναι τα μέτρα προστασίας για τους ντελιβεράδες και τους κούριερ!

Τα μέτρα προστασίας για τους ντελιβεράδες και τους κούριερ ανακοινώθηκαν στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας! Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει ότι η πρόσθετη αποζημίωση χρήσης και συντήρησης του οχήµατος, τουλάχιστον ίσης µε το 15% του κατώτατου µισθού.

Ποιες είναι όμως οι προυποθέσεις:

Το όχηµα πρέπει να είναι ιδιοκτησίας του εργαζοµένου, και να καταβάλλεται αποκλειστικά για την κατ' ελάχιστον κάλυψη των αναγκών συντήρησης και χρήσης του οχήματος (ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας επισκευές, κ.λπ.), οπότε σαφώς δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τα έξοδα κίνησης του οχήματος (αγορά καυσίμων, πληρωμή διοδίων κ.λπ.) ή άλλα ποσά. Να σας θυμίσουμε και την διαμαρτυρία που είχε γίνει στην Θεσσαλονίκη από τους ντελίβερι και τους κούριερ!

Ο υπολογισμός του ποσοστού 15% γίνεται με βάση τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μηνιαίο μισθό ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Η πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση χρήσης και συντήρησης δεν έχει το χαρακτήρα μισθού ούτε συμπεριλαμβάνεται στην έννοια των τακτικών αποδοχών, ενώ δεν υπόκειται και σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς, δεν υπολογίζεται στα επιδόματα εορτών, αδείας κλπ.

Επίσης, η εγκύκλιος ορίζει ότι ο εργοδότης, εφόσον έχει την ιδιοκτησία του δικύκλου που οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν για τη μεταφορά ή διανομή προϊόντων και αντικειμένων, οφείλει να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα συντήρησής τους, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και υποχρεώνεται να εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας τους εργαζόμενους (προστατευτικό κράνος, πανωφόρι, γάντια, πανωφόρι κατάλληλο για την προστασία του αναβάτη, αδιάβροχη προστασία και ανακλαστικό γιλέκο κ.τ.λ.). Επιπλέον, γίνεται σαφές πως τα προβλεπόμενα μέτρα δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον εργαζόμενο, αλλά μόνον τον εργοδότη.

Τέλος, σημειώνεται ότι για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της τήρησης και της εφαρμογής της σχετικής διάταξης από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα καθιερώθηκε η υποχρέωση για την καταβολή της μηνιαίας αποζημίωσης, μέσω λογαριασμού πληρωμών, καθώς και για τη διακριτή αποτύπωσή της στα χορηγούμενα αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών.

Υπουργείο Εργασίας: Όλες οι αλλαγές που αφορούν τους ντελιβεράδες και τις απολύσεις!

Σήμερα στο ελληνικό δίκαιο, σε αντίθεση με άλλες έννομες τάξεις, για την απόλυση δεν απαιτείται αιτιολόγηση από πλευράς του εργοδότη. Όλες οι αλλαγές που αφορούν τους ντελιβεράδες και τις απολύσεις! Τι ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας;

«Φρένο» στις ανεξέλεγκτες απολύσεις θέτει το νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου εργασίας το οποίο περιλαμβάνει τις 120 δόσεις τις συντάξεις χηρείας και ορισμένες αλλαγές στο εργατικό δίκαιο.

Η ρύθμιση αναφέρει πως η απόλυση θα θεωρείται έγκυρη, εφόσον οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Με την σχετική διάταξη το «βάρος» της απόδειξης για πρώτη φορά το έχει ο εργοδότης ενώ δίνεται έτσι η δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν επαρκή αποζημίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση, σε περίπτωση απόλυσης δίχως βάσιμο λόγο.

Να σας θυμίσουμε: Τραγωδία στην Αγία Παρασκευή: Αυτός είναι ο νεκρός ντελιβεράς! Πως έγινε το τροχαίο;

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Ηλεκτρικά πατίνια: Ρυθμίσεις στην χρήση τους από το Υπουργείο Μεταφορών!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share