Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τσερνόμπιλ: Παραδόθηκε το νέο προστατευτικό περίβλημα!

Θα προφυλάσσει από την διαρροή ραδιενέργειας!

3 Ιουλίου 2019 14:08
Τσερνόμπιλ: Παραδόθηκε το νέο προστατευτικό περίβλημα!

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και το τελευταίο διάστημα έχει γίνει ξανά αντικείμενο κουβέντας λόγω της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς του HBO. Το timing αποδείχτηκε...εξαιρετικό μιας και μόλις παραδόθηκε το ew Safe Confinement που φτιάχτηκε για να προφυλάσσει τον κόσμο από την ραδιενέργεια που μπορεί να διαρρέει από τον πυρήνα του αντιδραστήρα.

Παράλληλα, στόχος είναι σταδιακά να καταστραφεί η παλιά «σαρκοφάγος» που είχε δημιουργηθεί, προκειμένου να καλύψει τους 200 περίπου τόνους ραδιενεργού υλικού.

Τον Απρίλιο, έγινε το τελευταίο δοκιμαστικό της λειτουργίας του και προχθές παρουσιάστηκε και επίσημα στους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν την ευκαιρία να το δουν όχι απλά από κοντά, αλλά και εκ των έσω λίγο πριν παραδοθεί στην Ουκρανική κυβέρνηση.

Η κατασκευή του ξεκίνησε με καθυστέρηση αρκετών χρόνων το 2010 και το συνολικό κόστος της, έφτασε τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ύψος του συγκεκριμένου κτηρίου φτάνει τα 108-110 μέτρα και σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά βάρους 36.000 τόνων.

Οι εργάτες που δούλεψαν για να φτιαχτεί αυτή η τεράστια κατασκευή, κουβαλούσαν πάνω τους δύο μετρητές ραδιενέργειες. Έναν για την έκθεσή τους σε πραγματικό χρόνο και έναν που κατέγραφε την συνολική τους έκθεση κατά την διάρκεια όλων των εργασιών τους εκεί.

Μάλιστα για κάθε έναν από αυτούς υπήρχε ένα καθημερινό όριο έκθεσης. Μόλις το έφταναν χτυπούσε ένας ηχητικό σήμα και αυτομάτως έπρεπε να αποχωρήσουν.

Τελικά που τονίζεται το Chernobyl;

Το Chernobyl ή πιο σωστά το "Εργοστάσιο Παραγωγής Πυρηνικής Ενέργειας του Chernobyl, Β.Ι. Λένιν" επανήλθε δυναμικά στην δημόσια προσοχή με την μίνι σειρά παραγωγής HBO που έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατές ανα τον κόσμο στους δέκτες τους.

Μαζί με αυτό, επανήλθε και η κουβέντα περί σωστού τονισμού του εργοστασίου, καθώς η ελληνική βιβλιογραφία τείνει να τονίζει κατά βούληση. Τσέρνομπιλ, Τσερνόμπιλ ή Τσερνομπίλ λοιπόν;

Τόσο στα Αγγλικά, όσο και στα ουκρανικά και τα ρώσικα, ο τόνος (όπως μπορούμε να ακούσουμε και στο ηχητικό) είναι στο "ο", άρα, μάλλον θα έπρεπε να αφήσουμε τα πειράματα με τα "ε" και τα "ι" και να το τονίζουμε κι εμείς "Τσερνόμπιλ".

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τσέρνομπιλ: H πραγματική ιστορία της συζύγου του πυροσβέστη που μολύνθηκε!

Τσέρνομπιλ: Πώς βλέπουν την σειρά οι επιζώντες;

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share