Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Προσοχή! Αυτή είναι η λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2019!

Ποια πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα;

2 Ιουλίου 2019 16:47
Προσοχή! Αυτή είναι η λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά για το 2019!

Κάθε χρόνο η οργάνωσης Environmental Working Group δημοσιεύσει τη λίστα Dirty Dozen, ή αλλιώς τη λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά. Πάντα πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε και ιδιαίτερα όταν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι!

Παρακάτω θα βρεις λοιπόν εκείνα τα οποία θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να παίρνουμε βιολογικά, σύμφωνα με τη φετινή λίστα. Όταν όμως έχουμε οικογένεια δεν πρέπει να προσέχουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αλλά και τα σκέυη που χρησιμοποιούμε!

Η βρώμικη δωδεκάδα:

Μολυσμένα φρούτα λαχανικά

1. Φράουλες

2. Σπανάκι

3. Λαχανίδα (kale)

4. Νεκταρίνια

5. Μήλα

6. Σταφύλια

7. Ροδάκινα

8. Κεράσια

9. Αχλάδια

10. Ντομάτες

11. Σέλερι

12. Πατάτες

Η καθαρή δεκαπεντάδα (δηλαδή με τις μικρότερες συγκεντρώσεις παρασιτοκτόνων):

1. Αβοκάντο

2. Καλαμπόκι

3. Ανανάς

4. Λάχανο

5. Κρεμμύδια

6. Αρακάς

7. Παπάγια

8. Σπαράγγια

9. Μάνγκο

10. Μελιτζάνες

11. Πεπόνια (ποικιλία honeydew)

12. Aκτινίδια

13. Πεπόνια (ποκιλία cantaloupes)

14. Κουνουπίδι

15. Μπρόκολο

Τρόφιμα - θάνατος στην αγορά: Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ!

ΕΦΕΤ τρόφιμα

Την προσοχή μας εφιστά ο ΕΦΕΤ, για τον κίνδυνο που υπάρχει από ύπουλο παθογόνο που βρίσκεται κυρίως σε έτοιμα συσκευασμένα κρέατα.

Κόκκινος συναγερμός από ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα αφού προειδοποιεί για καρκίνο κάνοντας λόγο για ύπουλο παθογόνο που βρίσκεται στα κρέατα. Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος τέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του ΕΦΕΤ στην Αθήνα.

Πρόκειται για ύπουλο παθογόνο, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή συμπεριφορά των καταναλωτών. Σύμφωνα πάντα με τον ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές θα πρέπει να παίρνουν τελευταία τα προϊόντα κρέατος από το σούπερ μάρκετ και να φροντίζει ώστε να τηρούνται απόλυτα οι θερμοκρασίες κατάψυξής τους στο οικιακό τους ψυγείο.

ΕΦΕΤ τρόφιμα

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης ζωής και η αναπόφευκτη παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχουν επιδράσει στον τρόπο που ορισμένοι κίνδυνοι «αγγίζουν» το τελικό τρόφιμο από το στάδιο της προμήθειας των πρώτων υλών στο χωράφι έως και το σερβίρισμα στο πιάτο.

Στην προβολή των ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο μία ευρωπαϊκής εμβέλειας χαρτογράφηση της εμφάνισης ενός τέτοιου μικροβιολογικού κινδύνου σε τρόφιμα και τελικά τον εκμηδενισμό του με κατάλληλα μέτρα και πολιτικές ήταν αφιερωμένο το εξειδικευμένο διήμερο συνέδριο που διεξήχθη στις 14 και 15 Φεβρουαρίου 2019 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Θέμα του συνεδρίου, με συνδιοργανωτές τον Ε.Φ.Ε.Τ., το Εργαστήριο Υγιεινής & Μικροβιολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου. Στις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), από αντίστοιχες με τον Ε.Φ.Ε.Τ. ευρωπαϊκές αρχές ελέγχου τροφίμων, από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, καθώς και από μεγάλες εταιρείες παραγωγής και λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Η συμμαχία του Ε.Φ.Ε.Τ. με ευρωπαϊκούς φορείς, μέσω της συμμετοχής του σε επιστημονικά δίκτυα παραγωγής ερευνητικών αποτελεσμάτων, έχει ως τελικό ωφελούμενο τον καταναλωτή.

Στη συγκεκριμένη έρευνα ήταν εμφανές ότι ο ενημερωμένος καταναλωτής, ακολουθώντας μερικές απλές αρχές στην καταναλωτική συμπεριφορά του, μπορεί αποδεδειγμένα να παίξει μείζονα ρόλο στη μη εμφάνιση του μελετώμενου παθογόνου στο τελικό τρόφιμο.

Ένα παράδειγμα αυτής της συμβολής του καταναλωτή είναι η μέριμνά του να αγοράζει τελευταία τα υπό ψύξη προϊόντα στο σούπερ μάρκετ και να τα τοποθετεί το συντομότερο δυνατό σε ένα ορθά ρυθμισμένο οικιακό ψυγείο, το οποίο τηρεί αξιόπιστα την αναγραφόμενη θερμοκρασία συντήρησης.

Επίσης, αποδείχθηκε πόσο σημαντική είναι η πιστή τήρηση των αναγραφόμενων στην επισήμανση ημερομηνιών κατανάλωσης των προσυσκευασμένων τροφίμων, ώστε να μην ξεχνιέται ένα τρόφιμο στο ψυγείο μετά την παρέλευση αυτών των ημερομηνιών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share