Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σε ισχύ από σήμερα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας!

Αυστηρές θα είναι οι ποινές για τις παραβάσεις!

1 Ιουλίου 2019 10:52
Σε ισχύ από σήμερα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας!

Από σήμερα τίθεται σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες! Πως θα κρίνονται όμως οι ποινές;

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, προβλέπεται ακόμη και φυλάκιση 10 ετών, σε ορισμένες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα όποιος οδηγεί όχημα

έχοντας καταναλώσει ποσότητα οινοπνεύματος

έχοντας κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών

είναι σωματικά και πνευματικά εξαντλημένος,

σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα της εκάστοτε κατεύθυνσης,

σε πεζοδρόμους, πεζοδρόμια ή πλατείες που είναι τεχνικά ανασφαλές
με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο,

τιμωρείται -αν δεν προβλέπονται βαρύτερες κυρώσεις σε άλλες διατάξεις- με φυλάκιση έως τρία έτη ή με χρηματική ποινή αν από την πράξη προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα.

Τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους αν από την πράξη προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, με κάθειρξη έως δέκα έτη αν η πράξη του είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου, με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο άλλου ανθρώπου. Οποιος οδηγεί επικίνδυνα από αμέλεια και από την πράξη του αυτή προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα ή για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.

Σαρωτικές αλλαγές στον ΚΟΚ: Φυλάκιση για όσους οδηγούν κουρασμένοι!

Αλλαγές στην... οδήγηση φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας αφού όσοι οδηγούν ενώ είναι σωματικά ή ψυχικά εξαντλημένοι ή έχουν σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο όχημά τους, θα διώκονται.

Ειδικότερα, το άρθρο 290 Α του νέου Ποινικού Κώδικα κάνει για πρώτη φορά αδίκημα την οδήγηση σε περίπτωση που ο οδηγός έχει ψυχική ή σωματική εξάντληση, σύμφωνα με το OPEN, με φυλάκιση έως τριών ετών.

Απορίας άξιο είναι το γεγονός πως θα διαπιστώνεται η ψυχική και η σωματική κούραση του οδηγού.

«Για το αλκοόλ μπορούν να μετρήσουν. Για την κούραση, μάλλον θα είναι στην κρίση του τροχονόμου. Οι ποινές είναι σοβαρές, προβλέπουν από χρηματικό πρόστιμο και φτάνει ως τρία χρόνια φυλάκιση», σχολίασε ο Παναγιώτης Χαρμπής.

Επίσης στο άρθρο 290 Α προβλέπεται ποινή φυλάκισης για όσους οδηγούν ανάποδα σε οποιοδήποτε σημείο. Μάλιστα, αν έχει σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, ο οδηγός καταδικάζεται έως και σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Ο κ. Χαρμπής αποκάλυψε επίσης πως με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οδηγός που θα προκαλέσει τροχαίο με πάνω από ένα θύματα μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και σε ισόβια κάθειρξη και «αν βάλεις βόμβα και σκοτώσεις τους ίδιους ανθρώπους καταδικάζεσαι σε δέκα χρόνια!».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share