Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Καίγεται» η Ευρώπη: Τέσσερις νεκροί μέχρι στιγμής - Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ισπανία!

Ρεκόρ ζέστης στη Γαλλία!

28 Ιουνίου 2019 21:10
«Καίγεται» η Ευρώπη: Τέσσερις νεκροί  μέχρι στιγμής - Μαίνεται η πυρκαγιά στην Ισπανία!

Πρωτόγνωρο κύμα καύσωνα συνεχίζει να «καίει» την Ευρώπη και να κινητοποιεί τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Μέχρι στιγμής τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στη Γαλλία, για πρώτη φορά από τότε που άρχισε η καταγραφή της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα, τα θερμόμετρα έδειξαν σήμερα 45,1 βαθμούς Κελσίου στη Βιλβιέιγ, στον νομό Γκαρντ (νότια).
«45,1 βαθμοί Κελσίου στη Βιλβιέιγ στις 15:00, η πρώτη φορά που το όριο των 45 βαθμών Κελσίου ξεπερνιέται στη Γαλλία», έγραψε ο μετεωρολόγος Ετιέν Καπικιάν στο Twitter. Το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας του Αυγούστου 2003 (44,1 βαθμοί Κελσίου), με τους 15.000 θανάτους στη χώρα, είχε ήδη καταρριφθεί νωρίτερα σήμερα στο Καρπαντρά, με 44,3 βαθμούς Κελσίου.

Στους δρόμους των πόλεων της νότιας Γαλλίας, οι ηλικιωμένοι αναζητούσαν σκιά από τις 8 το πρωί όταν βγήκαν από νωρίς για τα ψώνια τους. «Πήγα στο άνοιγμα, ο ήλιος ήδη καίει και νιώθουμε τη ρύπανση»εξήγησε από το Μοντπελιέ η 81χρονη Σουζέτ Αλέγκρ.

Με προέλευση από τη Σαχάρα, ο καυτός αέρας ωθεί τον υδράργυρο σε ύψη πρωτόγνωρα έως σήμερα: πρόκειται για «τιμές που δεν καταγράφηκαν ποτέ» στη μητροπολιτική Γαλλία, προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας.

Τέσσερις νεκροί από τη Δευτέρα

Στη δυτική Γαλλία καταγράφηκε ο τέταρτος νεκρός του κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: ένας 33χρονος στεγοποιός λιποθύμησε ενώ εργαζόταν σε μια στέγη κοντά στη Ρεν, με τη θερμοκρασία στους 35 βαθμούς υπό σκιάν.

Στην Ισπανία, όπου ο υδράργυρος έχει ήδη ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ένας 17χρονος που έκανε αγροτικές εργασίες στην Ανδαλουσία πέθανε από θερμοπληξία, σύμφωνα με τις αρχές.

Κι ένας 93χρονος άνδρας κατέρρευσε χθες το βράδυ, ενώ περπατούσε στο κέντρο της πόλης Βαγιαδολίδ (βόρεια Ισπανία). Πέθανε από «ηλίαση», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου της τοπικής αστυνομίας.

Ο πρώτος νεκρός αυτού του καύσωνα, ένας 72χρονος άστεγος, καταγράφηκε χθες Πέμπτη στο Μιλάνο, στην Ιταλία.

Οι 34 από τις 50 επαρχίες της Ισπανία έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για πυρκαγιά, κυρίως η Καταλονία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο μια φωτιά που έχει μετατρέψει σε στάχτη 65.000 στρέμματα.

Αν και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να περιορίσουν τις φλόγες, το έργο τους είναι περίπλοκο καθώς τα θερμόμετρα δείχνουν 44 βαθμούς Κελσίου και «τα ποσοστά της υγρασίας είναι πολύ χαμηλά».

Ρεκόρ θερμοκρασιών σημειώνει ο καύσωνας στην Ευρώπη!

Σαρώνει ο καύσωνας στην Ευρώπη και σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασιών ειδικά στην Γαλλία όπου ο υδράργυρος έφτασε στους 44,3 βαθμούς κελσίου!

Στην Ισπανία άλλα δύο άτομα πέθαναν από θερμοπληξία, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον καύσωνα στα 9.

Η θερμοκρασία των 44,3 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο Καρπαντρά, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό διαμέρισμα του Βοκλούζ, σπάζοντας τους 44,1 βαθμούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στο Μονπελιέ και τη Νιμ τον Αύγουστο του 2003.

Το Βοκλούζ είναι ένα από τα τέσσερα διαμερίσματα της Γαλλίας που τέθηκαν για σήμερα σε κόκκινο συναγερμό. Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο συναγερμός καλύπτει τόσο μεγάλη περιοχή.

Σε όλη τη χώρα εκατοντάδες σχολεία έκλεισαν και άλλα ζήτησαν από τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, εάν είναι δυνατόν. Οι εξετάσεις για τα γυμνάσια αναβλήθηκαν μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Στα 9 τα θύματα του καύσωνα – Νεκρός ένας 17χρονος στην Ισπανία

Στην Ισπανία ένας 17χρονος πέθανε από θερμοπληξία τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, μετά από αδιαθεσία που ένιωσε κατά τη διάρκεια εργασίας στην ύπαιθρο, στην Ανδαλουσία. Αναφέρθηκε ότι υπέστη σπασμούς, μετά από άλμα στην πισίνα, που μπήκε για να κρυώσει. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να τον σώσουν και πέθανε στο νοσοκομείο.

Το δεύτερο θύμα είναι ένας 80χρονος που πέθανε αφότου κατέρρευσε, ενώ θεωρείται ότι υπέστη θερμοπληξία στο Βαλαντρολίντ. Δύο άτομα επίσης νοσηλεύονται σε νοσοκομεία λόγω θερμοπληξίας.

Οι θερμοκρασία στην Ισπανία αναμένεται ότι θα ανέλθει στους 42 βαθμούς την Παρασκευή. Η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε κόκκινο συναγερμό σε περιοχές της Καταλονίας, του Ναβάρε και στη χώρα των Βάσκων.

Ανοιχτά μουσεία για κλιματισμό στη Μασσαλία

Την ίδια ώρα, μεγάλες πόλεις κοντά στη γαλλική ακτή, όπως η Μασσαλία, όπου οι θερμοκρασίες λόγω θάλασσας είναι λίγο χαμηλότερες, άνοιξαν δωρεάν τα μουσία την Παρασκευή, για άτομα που ψάχνουν καταφύγιο σε κλιματιζόμενα μέρη. Πολλές δημοτικές πισίνες επίσης άνοιξαν δωρεάν. Παράλληλα, υπήρξε ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρικού για καλοκαίρι, καθώς τα σπίτια βάζουν ανεμιστήρες.

Άλλες πόλεις δίνουν μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, περιορίζοντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ανάμεσά τους το Παρίσι, η Λιόν, η Μασσαλία και το Στρασβούργο.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Είδηση σοκ: Νεκρός σε τροχαίο ο Τάκης Κοθούλας!

Σοβαρό τροχαίο στο Ρέθυμνο: 4 άτομα στο νοσοκομείο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.grΠ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share