Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Επτά νεκροί από τον φονικό καύσωνα στην Ευρώπη!

Στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος!

27 Ιουνίου 2019 18:30
Επτά νεκροί από τον φονικό καύσωνα στην Ευρώπη!

Δυστυχώς τραγικός είναι ο απολογισμός από τον καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.. Στους επτά ανέρχονται οι νεκροί.. Σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς. Σε κλοιό καύσωνα βρίσκονται Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία. Χθες, Γερμανία, Πολωνία και Τσεχία είδαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί ποτέ κατά τον μήνα Ιούνιο.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται όλη η Ευρώπη, λόγω του πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την εβδομάδα. Κι ενώ οι νεκροί μετρώνται στους 7 μέχρι στιγμής, οι αρχές εκφράζουν φόβους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Καταλονία, που αναφέρεται ως η χειρότερη των τελευταίων 20 ετών.

Οι μετεωρολόγοι αποδίδουν τη θερμοκρασία στα ζεστά κύματα αέρα από την Αφρική και εκτιμούν ότι τις επόμενες τρεις μέρες, ο υδράργυρος θα ανέβει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα.

Μέχρι στιγμής καταγράφηκαν 7 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη. Οι τρεις χθες, στη Γαλλία, άλλοι τρεις στη Γερμανία και άλλος ένας στην Ιταλία. Οι αρχές εντόπισαν νεκρό έναν 72χρονο άστεγο από τη Ρουμανία που βρισκόταν κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Μιλάνω.

Οι θερμοκρασίες έφτασαν στους 39 βαθμούς στο Τορίνο, στους 41 στη Σαραγόσα και τους 40 στην Αβινιόν.

Πάνω από 40.000 στρέμματα καίγονται στην Καταλονία

Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές αρχές στην Ισπανία προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τεράστια φωτιά στην Καταλονία, κοντά στην πόλη Λα Τόρε ντελ Εσπανιόλ. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 40.000 στρέμματα έχουν επηρεαστεί, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι η φωτιά μπορεί να πλήξει ακόμη περισσότερα.

Παράλληλα, 11 επαρχίες στην ανατολική και κεντρική Ισπανία αναμένουν θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, ενώ ορισμένοι εκτιμούν ότι σε ορισμένες περιοχές η ζέστη θα φτάσει στους 45 βαθμούς.

Συναγερμός σε Ιταλία και Γαλλία

Σαραντάρια αναμένονται και στην Ιταλία, κυρίως στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, ενώ σε ορισμένες πόλεις, ανάμεσά τους και η Ρώμη εξέδωσαν ανακοινώσεις με προειδοποιήσεις για τον μέγιστο βαθμό καύσωνα.

Σε πορτοκαλί συναγερμό, τον δεύτερο υψηλότερο, βρίσκεται όλη η Γαλλία. Στο Παρίσι, βρύσες και ψεκαστήρες συνδέονται με κρουνούς, ενώ κάποια σχολεία όχι μόνο καθυστερούν τις εξετάσεις, αλλά και είναι κλειστά.

Στην Τουλούζη, όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να αγγίξουν τους 41 βαθμούς, ΜΚΟ έχουν βγει στους δρόμους για να δώσουν νερό στους άστεγους.

«Ερχεται η κόλαση»: Μετεωρολόγοι προειδοποιούν για καύσωνα - φονιά!

Με τη φράση «έρχεται η κόλαση» αναφέρονται οι μετεωρολόγοι της Ευρώπης στο κύμα καύσωνα που θα συνεχίσει, τις προσεχείς ημέρες, να πλήττει χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελβετία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή θα καταγράφονται θερμοκρασίες της τάξης των 45 βαθμών Κελσίου, κυρίως στη Γαλλία. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το France24, το 2003 πάνω από 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα που έφερε θερμοκρασίες μέχρι 44,1 βαθμών Κελσίου.

Για αυτόν τον λόγο οι Αρχές στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας -συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού- που ήδη θρηνεί τους πρώτους νεκρούς, έχουν τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή.

Οπως αναφέρει το Business Insider, μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμη γνωστό το πότε θα υποχωρήσει το κύμα καύσωνα, το οποίο οι μετεωρολόγοι αποδίδουν σε μια καταιγίδα πάνω από τον Ατλαντικό και υψηλά βαρομετρικά στην κεντρική Ευρώπη που φέρνουν καυτό αέρα από τη Σαχάρα.

Κλιματολόγοι: Θα ενταθούν παρόμοια κύματα καύσωνα

Μιλώντας στο AP, ο Στέφαν Ράμστορφ, ειδικός κλιματολόγος στο Ινστιτούτο Κλιματολογικών Ερευνών του Πότσδαμ, υποστήριξε ότι «αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες έχουν προβλεφθεί από την κλιματολογική επιστήμη, ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου».

Επιστήμονες ανά τον κόσμο προειδοποιούν ότι αυτά τα κύματα καύσωνα ολοένα θα εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (meteo), το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη θα κορυφωθεί σήμερα, Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες νεκρούς από τον καύσωνα είχε πρόσφατα και η Ινδία.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τρεις νεκροί σε παραλίες της Γαλλίας λόγω καύσωνα!

Ρόδος: Καταζητούμενος της Interpol ξεγλίστρησε από τα χέρια της αστυνομίας!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share