Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Κορυφώνεται ο καύσωνας στην Ευρώπη αύριο!

Θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών!

27 Ιουνίου 2019 00:25
Κορυφώνεται ο καύσωνας στην Ευρώπη αύριο!

Κορυφώνεται ο καύσωνας στην Ευρώπη αύριο! Οι θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς κελσίου!

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σοβαρό κύμα καύσωνας στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, με το θερμόμετρο να φτάνει τους 40°C σε πολλές περιοχές, κυρίως της Γαλλίας.

Κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται την Πέμπτη 27 Ιουνίου με τον παρακάτω χάρτη από το meteo.gr να δείχνει τις μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένουμε στην Δυτική Ευρώπη (πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση).

Στην Γαλλία μέχρι στιγμής 3 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του καύσωνα και οι Αρχές εκδίδουν συχνά προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο θερμοπληξίας από τις ακραίες θερμοκρασίες που κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν υποχωρούν κάτω από τους 25°C στα αστικά κέντρα.

Ενδεικτικές τιμές καταγεγραμμένων θερμοκρασιών την Τετάρτη 26/06

Γαλλία: Κλερμόν 41°C, Μασσαλία 37°C, Τουλούζη 36°C
Ισπανία: Μπιλμπάο 39°C, Μαγιόρκα 37°C
Αυστρία: Βιέννη και Ίνσμπρουκ 36°C
Ελβετία: Ζυρίχη 34°C
Γερμανία: Βερολίνο 37°C, Βόννη και Φρανκφούρτη 36°C
Πολωνία: Πόζναν 38°C, Βαρσοβία 36°C
Ιταλία: Ρώμη 36°C, Μιλάνο 35°C

Οι Αρχές στην Γαλλία ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας των σχολείων και περιορισμό στην κυκλοφορία την Τετάρτη (26/6) προειδοποιώντας για τα ακραία φαινόμενα και τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι, ότι η Ευρώπη μαστίζεται από έναν πρωτοφανή - από το 1947 - καύσωνα. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η περίοδος που διανύουμε μόνο ελληνικό καλοκαίρι δεν θυμίζει. Κι αυτό γιατί τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι υψηλές θερμοκρασίες, καταιγίδες κατά τόπους

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες αναζήτησαν δροσιά στα σιντριβάνια, τους ποταμούς και τις λίμνες από το Παρίσι έως το Μόναχο, καθώς ο υδράργυρος παραμένει κολλημένος άνω των 35 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα, σε περιοχές της νότιας Γαλλίας και της Ισπανίας τα θερμόμετρα δείχνουν πάνω από 40 βαθμούς.

Στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, οι υπεύθυνοι προσέφεραν στα πρωτεύοντα θηλαστικά παγωμένες μπανάνες και την ίδια ώρα, στο Βρανδεμβούργο, στην ανατολική Γερμανία, η αστυνομία ανήρτησε στο Twitter τη φωτογραφία ενός άνδρα, τον οποίο σταμάτησαν, επειδή οδηγούσε ένα σκουτεράκι ολόγυμνος, φορώντας μονάχα το κράνος του. Στους βουλευτές στο κρατίδιο της Έσσης επετράπη να φορέσουν βερμούδες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Στο Βατικανό, οι πιο ηλικιωμένοι πιστοί παρακολούθησαν την εβδομαδιαία ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου από τις μεγάλες οθόνες που είχαν εγκατασταθεί σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που σαρώνουν τη Ρώμη.

Όσοι παρέμειναν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προστατεύτηκαν από τον καυτό ήλιο κρατώντας ομπρέλες.

«Όλα είναι θέμα πίστης. Νομίζω ότι είναι υπέροχο που τόσοι πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ με αυτόν τον ήλιο, αυτήν την ώρα, για να δουν από κοντά τον Άγιο Πατέρα. Είναι μια επίδειξη πίστης» υποστήριξε ο Ισπανός φοιτητής Φρανθίσκο Κούκα.

Συμβουλές από την Bild για τον κίνδυνο θερμοπληξίας!

Πίσω στη Γερμανία, η ταμπλόιντ Bild προσέφερε, στον ιστότοπό της, στους αναγνώστες της συμβουλές για το πώς να παραμείνουν δροσεροί. Μεταξύ άλλων, τους συνέστησε να βάλουν το πάπλωμά τους στον καταψύκτη προτού πέσουν για ύπνο, να κοιμούνται με μια θερμοφόρα, που θα την έχουν γεμίσει με παγωμένο νερό και να αποφεύγουν το αλκοόλ.

Τη στιγμή που οι γαλλικές και γερμανικές αρχές προειδοποιούν για διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης, εθελοντές διένειμαν μπουκάλια νερό σε άστεγους στο Βέλγιο και την Πολωνία, η οποία κατέγραψε σήμερα την υψηλότερη ποτέ θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο, στους 38,2 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1975. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE μιλάει για την «εβδομάδα της κόλασης».

Στο Παρίσι και τη Λιόν, οι γαλλικές αρχές εφάρμοσαν έκτακτες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων για να περιορίσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του καύσωνα.

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet έθεσε χθες σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε βόρειες επαρχίες, με 42 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται στην κοιλάδα του Έβρου (βορειοανατολική Ισπανία). Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί αύριο, Πέμπτη, σε συνολικά δέκα επαρχίες της κεντρικής και της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE έχει επονομάσει τον καύσωνα αυτόν «η εβδομάδα της κόλασης».

Στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες θα αυξηθούν περαιτέρω σήμερα, με τις μέγιστες να κυμαίνονται από 35 μέχρι 39 βαθμούς Κελσίου στα δύο τρίτα της χώρας, κυρίως στα νότια και τα ανατολικά.

Ο δημόσιος μετεωρολογικός οργανισμός Meteo France κάνει λόγο για έναν καύσωνα «χωρίς προηγούμενο από το 1947 όσον αφορά την ένταση και την πρόωρη εμφάνισή του». Εκτιμά πως η θερμοκρασία «θα φθάσει πιθανόν σε διάφορα σημεία τους 40 βαθμούς και είναι πιθανόν να καταρριφθούν μηνιαία, ακόμη και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασιών».

Η Γερμανία πλήττεται επίσης και το θερμόμετρο μπορεί να φθάσει εκεί τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, καθώς και στο Βραδεμβούργο, την περιοχή που περιβάλλει το Βερολίνο, όπου μια δασική πυρκαγιά έχει ήδη κάψει από τη Δευτέρα 1.000 στρέμματα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Τρεις νεκροί σε παραλίες της Γαλλίας λόγω καύσωνα!

Καύσωνας στη βόρεια Ευρώπη, βροχές στη Ελλάδα! Τι συμβαίνει;

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share