Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Τι συμβαίνει με την Ακρόπολη; Η απειλή της κλιματικής αλλαγής!

Άμεσος κίνδυνος...

25 Ιουνίου 2019 11:36
Τι συμβαίνει με την Ακρόπολη; Η απειλή της κλιματικής αλλαγής!

Τα µνηµεία του Ιερού Βράχου, αλλά και τα παραθαλάσσια και υποθαλάσσια µνηµεία πολιτιστικής κληρονοµιάς, αντιµετωπίζουν άµεσο κίνδυνο.

Στην πρώτη γραµµή κινδύνου από τις συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής βρίσκονται τα παραθαλάσσια και υποθαλάσσια µνηµεία πολιτιστικής κληρονοµιάς, ενώ ακόµα και εκθέµατα και πίνακες που βρίσκονται σε µουσεία επηρεάζονται αρνητικά από την εξελισσόµενη αναστροφή του κλίµατος χρόνο µε τον χρόνο. Το µείζον αυτό θέµα αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που πραγµατοποιήθηκε στο Ζάππειο τις προηγούµενες ηµέρες, µε στόχο να αναδειχθούν οι κίνδυνοι και να αναληφθούν άµεσα δράσεις.

Από τα πλέον ευάλωτα, τόσο εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής όσο και εξαιτίας των ανθρωπογενών παρεµβάσεων, θεωρούνται τα µνηµεία του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, ο Παρθενώνας, το Ερέχθειο και τα Προπύλαια, στα οποία αναφέρθηκε η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισµού, δρ Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη. «Η τελειότητά τους εξασφάλισε για µεγάλο χρονικό διάστηµα τη φυσική αντοχή τους. Ωστόσο, ως εκτεθειµένα µνηµεία έχουν υποστεί διαχρονικά διάφορες παρεµβάσεις και χρήσεις» σηµείωσε, παραθέτοντας αναλυτικά τις βλαπτικές συνέπειες. Το γεγονός ότι πρόκειται για µνηµεία εκτεθειµένα επιβαρύνει την κατάστασή τους, δεδοµένου ότι στην Αθήνα ζει το 41% των κατοίκων της χώρας, κινείται το 45% των µαζικών µέσων µεταφοράς και διενεργείται το 50% των βιοµηχανικών δράσεων.

Τι συμβαίνει με την Ακρόπολη; Η απειλή της κλιματικής αλλαγής!

Παράλληλα, στο µικροσκόπιο των ειδικών έχουν µπει άλλες πέντε «ευάλωτες» περιοχές (Δελφοί, Δήλος, Μυστράς, κεντρικό Ζαγόρι, πόλη Κέρκυρας) και επτά τοπία σε όλη τη χώρα, στα οποία θα διερευνηθεί, µεταξύ άλλων, η κλιµατική ανθεκτικότητα σε συνδυασµό µε εργαλεία όπως οι προστατευόµενες περιοχές, το δίκτυο Natura 2000 και η ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτό επεσήµανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για δράση στο πλαίσιο του προγράµµατος LIFE IP, προϋπολογισµού 14,2 εκατ. ευρώ, το οποίο διεκδίκησε και πήρε η Ελλάδα.

Οι επιστήµονες, πάντως, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόµενα χρόνια. Σύµφωνα µε τον επικεφαλής του Κέντρου Ερευνας Φυσικής της Ατµόσφαιρας και Κλιµατολογίας της Ακαδηµίας Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό, οι σχετικοί κίνδυνοι αναµένεται να διπλασιαστούν τις επόµενες δύο-τρεις δεκαετίες, µε βασικότερα προβλήµατα τη διαρκώς αυξανόµενη στάθµη της θάλασσας, η οποία θα επηρεάσει δραµατικά τα παράκτια µνηµεία. Ο κ. Ζερεφός µίλησε για την εναλλαγή ξηρασιών και πληµµυρικών φαινοµένων που «θα καταστήσουν τα µνηµεία της παγκόσµιας πολιτιστικής κληρονοµιάς ακόµα πιο ευάλωτα».


Από την πλευρά της, η καθηγήτρια του Τµήµατος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης και δύτρια Β. Αργυροπούλου επεσήµανε ότι η κλιµατική αλλαγή στη Μεσόγειο θα επηρεάσει δραµατικά τον βαθµό διάβρωσης των υποθαλάσσιων µνηµείων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «το σηµερινό υποθαλάσσιο µπορεί αύριο να γίνει στεριανό λόγω ξηρασίας ή και το ανάποδο, λόγω πληµµυρικών φαινοµένων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

SOS: Η Δήλος καταστρέφεται από την κλιματική αλλαγή!

SOS: Η Δήλος καταστρέφεται από την κλιματική αλλαγή!

Θάλασσα, βροχή και αέρας εξαφανίζουν τη Δήλο. Παρά τις συστηματικές εργασίες ανάδειξης και συντήρησης, που συντελούνται στο κυκλαδίτικο νησί από το 1873 με πρωτοβουλία της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, ένας από τους σπουδαιότερους χώρους του αρχαίου κόσμου υφίσταται αργή, αλλά αναπόφευκτη υποβάθμιση.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε κατά τη διάρκεια της διήμερης διεθνούς διάσκεψης για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, ο διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, Α. Φαρνού.

undefined

«Η θαλάσσια και η αιολική διάβρωση αποτελούν τις βασικές αιτίων των ζημιών, που υφίστανται οι αρχαιότητες της Δήλου. Το φαινόμενο έχει ενταθεί ξεκάθαρα την τελευταία 10ετία» σημείωσε ο ομιλητής και διευκρίνισε: «Εντοπίζουμε σοβαρές φθορές στην τοιχοποιία (ειδικά στους ευαίσθητους τοίχους από πωρόλιθο), αφανισμό των αρμών και διείσδυση του νερού στα θεμέλια των κτηρίων. Οι βροχές των τελευταίων ετών έχουν ανεβάσει τον υδροφόρο ορίζοντα και σε συνδυασμό με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, βλέπουμε το νερό να εισβάλλει καταστροφικό στον αρχαιολογικό χώρο».

Όπως εξήγησε ο κ. Φαρνού, οι επιστήμονες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και της Γαλλικής Σχολής συνεργάζονται σε μια οκταμελή επιτροπή, που συνεδριάζει δύο ή τρεις φορές τον χρόνο για τις επείγουσες επεμβάσεις στον χώρο και για την επεξεργασία ενός πλάνου διαχείρισής του, στο διαδικτυακό σύστημα δεδομένων συσσωρεύονται πληροφορίες για τα προβλήματα που προκύπτουν και ένα τρισδιάστατο μοντέλο, που δημιουργήθηκε πρόπερσι, συνδράμει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις εργασίες προστασίας των μνημείων. Επιπλέον, κάθε χρόνο γίνονται εργασίες στερέωσης στους φθαρμένους τοίχους. Οι περίφημοι λέοντες της Δήλου αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα. Οι αυθεντικοί απομακρύνθηκαν από τον χώρο και φιλοξενούνται σε κλειστή αίθουσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

«Στη Δήλο γίνονται και θα γίνονται εργασίες συντήρησης. Στο μέλλον θα γίνουν και μεγαλύτερες. Το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε είναι τεράστιο. Ο χώρος είναι πολύ μεγάλος και η επίδραση από την κλιματική αλλαγή καθιστά εξοντωτική και άνιση τη μάχη που δίνουν οι επιστήμονες για τη συντήρηση των μνημείων του νησιού. Ο στόχος Ελλήνων και Γάλλων ειδικών είναι κοινός, αλλά πάντα θα χρειάζονται χρήματα για να υπηρετηθεί» κατέληξε ο κ. Φαρνού.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share