Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Καύσωνας στη βόρεια Ευρώπη, βροχές στη Ελλάδα! Τι συμβαίνει;

Πως εξηγείται αυτό;

24 Ιουνίου 2019 19:37
Καύσωνας στη βόρεια Ευρώπη, βροχές στη Ελλάδα! Τι συμβαίνει;

Καζάνι που βράζει όλη η βόρεια Ευρώπη! Και ο λόγος είναι οι πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την γηραιά ήπειρο. Το θερμόμετρο έχει χτυπήσει κυριολεκτικά κόκκινο και σε κάποιες χώρες όπως στη Γαλλία σημειώνονται θερμοκρασίες που δεν έχουν ξαναγίνει.

Ωστόσο στην Ελλάδα το σκηνικό του καιρού είναι άλλο, κάτι που κάνει αίσθηση. Η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί άμεσα από το κύμα καύσωνα της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, καθώς θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή ενός χαμηλού βαρομετρικού, που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, με μέγιστες τιμές γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία «Meteo» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα φέρει και πάλι απογευματινές καταιγίδες στη χώρα μας, κυρίως στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με το EAA-meteo, μεταξύ 24 και 29 Ιουνίου αναμένεται ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης, καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κινηθούν σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα σε πολλές χώρες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της ηπείρου.

Αιτία αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι η δημιουργία μιας διάταξης «Ω» των βαρομετρικών συστημάτων, δηλαδή οι υψηλές πιέσεις περιβάλλονται από χαμηλές πιέσεις στα δυτικά (Ατλαντικός) και ανατολικά (Βαλκάνια).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι θερμές αέριες μάζες εγκλωβίζονται για αρκετές ημέρες κάτω από την «καρδιά» των υψηλών πιέσεων, στην προκειμένη περίπτωση στη δυτική Ευρώπη. Αξιοσημείωτη θα είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό μέχρι τις Αζόρες, ενώ την ίδια ώρα στη Γαλλία η θετική απόκλιση της θερμοκρασίας θα υπερβεί τους 15°C από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές την Τετάρτη.

Αν επαληθευθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι αέριες μάζες που θα «επισκεφθούν» την περιοχή της Γαλλίας, πιθανώς να σπάσουν κάθε γνωστό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας. Το 2003 οι υψηλότερες τιμές που μετρήθηκαν σε υψόμετρο περί τα 1.500 μέτρα ήσαν περίπου 22-24°C, ενώ οι προγνωστικές τιμές για τις 26-28 Ιουνίου 2019 δείχνουν έως και 28ºC.

Οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν για τουλάχιστον πέντε ημέρες σε Ισπανία και Γαλλία, με το θερμόμετρο να φτάνει ή να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τα ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών. Πάντως στη Βόρεια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, οι βορειοανατολικοί άνεμοι μετά την Τετάρτη ίσως αποτρέψουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Η θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου στη δυτική Ευρώπη.

Μπόρες και καταιγίδες έρχονται! Έκτακτο δελτίο καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου!

Έκτακτο δελτίο καιρού από τον Σάκη Αρναούτογλου! Έρχονται μπόρες και καταιγίδες στην χώρα και ο διάσημος μετεωρεολόγος προειδοποιεί!

Έκτακτο δελτίο καιρού έσκασε από τον Σάκη Αρναούτογλου, ο οποίος αποκάλυψε ότι έρχονται μπόρες και καταιγίδες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, τη στιγμή που η Ευρώπη πλήττεται από τον καύσωνα, από το μεσημέρι μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας συνίσταται προσοχή στους κατοίκους των περιοχών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, καθώς αναμένεται να επηρεαστούν «από καταιγίδα που ίσως να συνοδεύεται από ισχυρό άνεμο (μπουρίνι) ή και από χαλάζι».

Στον προγνωστικό χάρτη για τον καιρό που δημοσιοποίησε ο Σάκης Αρναούτογλου, διακρίνονται αρκετές περιοχές στη «δίνη» της κακοκαιρίας. Μεταξύ αυτών είναι η Λειβαδιά, η Λαμία, ο Βόλος, η Λάρισα, η Καρδίτσα, η Καστοριά, η Βέροια, η Θεσσαλονίκη, η βόρεια Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Δράμα.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η θερμοκρασία, σήμερα Δευτέρα, θα σημειώσει πτώση στα βόρεια, όμως στα νότια θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Διαβάστε και την πρόγνωση για σήμερα!

Ο προγνωστικός χάρτης που δημοσιοποίησε ο Σάκης Αρναούτογλου:

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Καιρός: Στα ύψη η θερμοκρασία - Έως και 39 βαθμούς το θερμόμετρο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο το κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share