Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Δίκη Χ.Α: "Αθλοπαιδείες" έκαναν τα μέλη της οργάνωσης δήλωσε κατηγορούμενος!

Ακόμα δεν έχει απολογηθεί για την δολοφονία Φύσσα.

24 Ιουνίου 2019 14:56
Δίκη Χ.Α:

Εκδρομές, διανομές τροφίμων, αθλοπαιδίες, ιδεολογικές συζητήσεις, αρχαιοελληνικές τελετές με δάδες και ανάγνωση του όρκου των Σαλαμινομάχων.

Αυτά περιελάμβανε η συμμετοχή του Ιωάννη Καζαντζόγλου στις δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την απολογία του στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

Ο κατηγορούμενος ως άμεσος συνεργός του Γιώργου Ρουπακιά στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα βρέθηκε στο βήμα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απολογούμενος, σε πρώτη φάση, για τη δράση της εγκληματική οργάνωσης. Απαντώντας σε ερώτησεις της προέδρου, ο Ιωάννης Καζαντζόγλου είπε πως μπήκε στην Χρυσή Αυγή από το 2011 και ότι από τον Ιούλιο του 2013 είχε την ευθύνη για την πολιτική δράση στην Τοπική της Νίκαιας, με υπεύθυνο τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Πατέλη, τον οποίο ήξερε από μικρή ηλικία. Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για όλα όσα περιλαμβάνονται στο υλικό της δικογραφίας, όπως για τα επεισόδια στον Μελιγαλά το 2012, τα οποία χαρακτήρισε ως φραστικό επεισόδιο. Επίσης, δεν μπορούσε να θυμηθεί τίποτα για τις αιματηρές επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο».

Το μέλος της Χρυσής Αυγής, που φέρεται ως συνοδηγός στο όχημα του Γ. Ρουπακιά τη νύχτα της δολοφονίας του Π. Φύσσα, ανέφερε πως μετά τη θέση που του έδωσαν στην Τοπική της Νίκαιας, τον έβαλαν να εργαστεί στην υποδοχή στα κεντρικά της Χρυσής Αυγής, θέση για την οποία είχε μισθό και ασφάλιση. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επρόκειτο να βρεθεί σήμερα για την απολογία του ο Γιώργος Δήμου, ωστόσο, σύμφωνα με το γραμματέα του δικαστηρίου, στάθηκε αδύνατον να επικοινωνήσουν τόσο με τον ίδιο όσο και με τον συνήγορό του. Η διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του Ιω. Καζαντζόγλου, η οποία χωρίστηκε σε δύο σκέλη. Αρχικά, η πρόεδρος, Μαρία Λεπενιώτη, ρώτησε σχετικά με τις υπόλοιπες υποθέσεις, στις οποίες εμπλέκεται ο Καζαντζόγλου ώστε να απολογηθεί στο τέλος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αναφερόμενος στο θέμα των στολών που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής ο Καζαντζόγλου είπε πως η ενδυμασία δεν ήταν συγκεκριμένη: «Είχε ξεκινήσει για να υπάρχει μια ομοιομορφία γιατί άρεσε και πούλαγε. Είπαμε να το σταματήσουμε αλλά μας πρόλαβαν κάποια γεγονότα… ».

Για την κατασκήνωση στον ποταμό Νέδα ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ήταν μία εκδρομή που οργάνωσε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας, Γ. Πατέλης, και περιελάμβανε αναρρίχηση, κάποια ιδεολογική επικαιρότητα και όπλα paintball, αεροβόλα στην ουσία, τα οποία «δεν τα χρησιμοποιήσαμε γιατί είχαν μπαταρίες». Σύμφωνα με τον Καζαντζόγλου, έγιναν και διαδικασίες τελετουργικού, όπου ο Γ. Τσακανίκας (κατηγορούμενος) διάβασε τον όρκο των Σαλαμινομάχων. «Ανάψαμε δύο δάδες και μερικά κεριά σαν τους αρχαίους Έλληνες. Μία αντιγραφή αρχαίας τελετουργίας ήταν» είπε. Αναφορικά με τις φωτογραφίες στον Νέδα, όπου ο κατηγορούμενος με άλλα άτομα στέκονται μπροστα από μία σημαία των SS και την ελληνική, κρατώντας όπλα, ο ίδιος σημείωσε ότι ήταν για «χλευασμό».

Πρόεδρος: Πού βρήκατε τη σημαία; Κατηγορούμενος: Έφτασε ένα δέμα στα γραφεία της Νίκαιας και μέσα είχε ένα σημείωμα με περιφρονητικό περιεχόμενο. «Να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας να σας πει ποιοι είστε» έγραφε… Εμείς τη σηκώσαμε χλευαστικά στην κατασκήνωση και φωτογραφηθήκαμε. Ήταν σε ένα συρτάρι τόσο καιρό.

Πρόεδρος: Γιατί το πήρατε μαζί σας στην εκδρομή και μάλιστα να βγάλετε φωτογραφίες; Κατηγορούμενος: Ήταν για χλευασμό προς αυτόν που το έκανε. Είπαμε να βρούμε ποιος είναι για να του στείλουμε τη φωτογραφία, αλλά ποτέ δεν τον βρήκαμε. Για την επίθεση κατά του χώρου «Συνεργείο», κατά την οποία άλλος κατηγορούμενος εμφανίζεται να έχει καλέσει τον Ιω. Καζαντζόγλου ώστε να μεσολαβήσει ο βουλευτής Λαγός για συλληφθέντα, είπε: «Κάποιος με είχε πάρει τηλέφωνο, δεν θυμάμαι ποιος, ότι τον είχαν συλλάβει να ειδοποιήσω κάποιον…

Πρόεδρος: Ποιον;

Κατηγορούμενος: Δεν θυμάμαι… νομίζω τον Λαγό… Δεν έκατσα να ασχοληθώ. Δεν έκανα τίποτα… το άφησα πίσω.

Πρόεδρος: Σας θεωρούσαν από τα πλέον υπεύθυνα άτομα στον χώρο. Δεν ήσασταν τυχαίος. Σας καλούσαν, σας ενημέρωναν ακόμα και για το αν θα έρθουν σε συγκεντρώσεις. Σας θεωρούσαν από τα πιο βασικά άτομα στον χώρο.

Κατηγορούμενος: Θα μπορούσαν να καλέσουν τον οποιονδήποτε. Το κινητό μου ήταν αναρτημένο στα γραφεία.

Αυτήν την ώρα ο κατηγορούμενος εξετάζεται για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου φέρεται να ενημερώθηκε από τον Ιω. Άγγο για την ύπαρξη της παρέας του μουσικού στην καφετέρια «Κοράλλι», ενώ αργότερα εμφανίζεται ως συνοδηγός στο αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παραδέχτηκε το τηλεφώνημα ο Άγγος!

Τη δική του εκδοχή για τα όσα προηγήθηκαν της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα, στην καφετέρια «Το Κοράλι» στο Κερατσίνι, έδωσε σήμερα στην απολογία του στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κατηγορούμενος για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του νεαρού μουσικού, Ιωάννης Άγγος.

Ο ίδιος έπειτα από τις επίμονες ερωτήσεις της πρόεδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρίας Λεπενιώτου, παραδέχθηκε πως μέσα από την καφετέρια «Το Κοράλι» ειδοποιήσε τηλεφωνικά τον Ιωάννη Καζαντζόγλου, στέλεχος της Τοπικής Οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια και του είπε ότι «υπάρχουν κάποιοι εδώ που μας ενοχλούν και θα φύγουμε».

Αν και ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι δεν είπε τίποτα περισσότερο στον συγκατηγορούμενό του σήμερα, Ι. Καζαντζόγλου, εκείνο το βράδυ, εντούτοις η παραδοχή του ότι του τηλεφφώνησε μέσα από την καφετέρια έχει μεγάλη σημασία. Και αυτό καθώς, σύμφωνα με την κατηγορία, ο Ι. Καζαντόγλου φέρεται να ειδοποιήσε στη συνέχεια τον Ιωάννη Πατέλη και εκείνος με τη σειρά του τον κατηγορούμενο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ιωάννη Λαγο.

Ακολούθησε στη συνέχεια ομάδικο μήνυμα που εστάλη από την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας στα μέλη της Χρυσής Αυγής ώστε να μεταβούν επειγόντως στα γραφεία της οργάνωσης.

Στην απολογία του ο Ιωάννης Άγγος υποστηριξε ότι το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου του 2013 βρίσκονταν στην καφετέρια «Το Κοράλι» μαζί με τον συγκατηγορούμενό του Λ. Τσαλίκη, προκειμένου να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα.

Στην ίδια καφετέρια βρίσκονταν με την παρέα του και ο Παύλος Φύσσας για τον ίδιο λόγο.

«Ξεκίνησε ο αγώνας και μετά από κανένα δεκάλεπτο η παρέα του Φύσσα άρχισε να μας ενοχλεί. Μας έβριζαν, έλαγαν ότι το μαγαζί ήταν δικό τους, ότι θα μας σφάξουν με κονσερβοκούτια και θα μας πετάξουν στο Μελιγαλά, ότι το Κερατσίνι ήταν δικό τους», είπε ο κατηγορούμενος στην απολογία του, υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως αναχώρησε από την καφετέρια περίπου 15 λεπτά πριν τελειώσει ο αγώνας.

Όπως είπε, πήγε στο σπίτι του και λίγο αργότερα από το σπίτι του (που βρίσκεται) δίπλα στην καφετέρια άκουσε μετά τα μεσάνυχτα, φασαρία και «τα ουρλιαχτα της κοπέλας του Φύσσα», οπότε κατέβηκε κάτω.

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, εκεί, κάτω από το σπίτι του έμαθε από αστυνομικό πως «μαχαιρωσαν ένα παλικάρι και έχουν πιάσει κάποιον Ρουπακιά». Τότε - ανέφερε - γύρισε σπίτι και τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιάννη Πατέλη να τον ρωτήσει για τον Ρουπακιά γιατί τον ήξερε. Σύμφωνα με τον Αγγο, ο Πατέλης δεν ήξερε τίποτα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου του δικαστηρίου ο Ιωάννης Άγγος υποστήριξε στην απολογία του πως όλα τα τηλεφωνήματα που έκανε σε μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που ήταν και ο ίδιος μέλος, αφορούσαν είτε τον αγώνα είτε κάποια θέματα ενόψει της ίδρυσης Σωματείου στην Ζώνη του Περάματος.

Η απολογία του συνεχίζεται αύριο.

Πηγή: Protothema

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share