Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Υπόθεση Παύλου Φύσσα: ''Με χτυπούσε ο Φύσσας και γι' αυτό τον μαχαίρωσα''

Σε κλάματα ξέσπασε η μάνα του Π. Φύσσα κατά την απολογία του Ρουπακιά!

21 Ιουνίου 2019 13:05
Υπόθεση Παύλου Φύσσα: ''Με χτυπούσε ο Φύσσας και γι' αυτό τον μαχαίρωσα''

Από την δεύτερη ημέρα απολογιών μειώθηκε ήδη η παρουσία των κατηγορουμένων στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου και εκδικάζεται η υπόθεση για τη δράση της Χρυσής Αυγής. Με μόλις τους 7 εκ των των συνολικά 18 κατηγορουμένων για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα να κάθονται στο εδώλιο ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα απολογιών, με την Πρόεδρο της έδρας να επισημαίνει: «Η υποχρέωση των κατηγορουμένων είναι να ειναι εδώ. Το δικαστήριο έχει τρόπο να τους φέρει. Είπαμε από τη αρχή να είναι και οι 18 εδώ. Να το πειτε σε όλους».

Ο καθ' ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς παρέμεινε σε δωμάτιο δίπλα στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού μέχρι την στιγμή που εκφωνήθηκε το όνομα του, ενώ η Μάγδα Φύσσα κάθισε στις τελευταίες θέσεις της αίθουσας και παρακολούθησε την απολογία κλαίγοντας σιωπηρά.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη συνέχεια της απολογίας του Ιωάννη Άγγου, του κατηγορούμενου μέλους της Τοπικής Νίκαιας της Χρυσής Αυγής που φέρεται να έκανε το επόμενο τηλεφώνημα με το οποίο ενημέρωνε ότι ο 34χρονος μουσικός βρισκόταν εκείνη τη νύχτα στο «Κοράλλι», στο Κερατσίνι.

Ο 46χρονος κατηγορούμενος ανέφερε πως συμμετείχε σε δράσεις της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά και τις Θερμοπύλες αλλά και σε συσσίτια και διανομή φυλλαδίων κάνοντας μοτοπορείες μετά τις 10 το βράδυ. Όταν ερωτήθηκε σχετικά με τη γνώμη του για την Χρυσή Αυγή μετά από όσα έχουν συμβεί απάντησε αδιάφορα, λέγοντας: «Κατακρίνω το γεγονός που έχει γίνει αλλά δεν έχω πρόβλημα να είμαι στην Χρυσή Αυγή. Και επειδή με ρώτησε τότε η ανακριτρια αν φοβάμαι, δεν έχω λόγο να φοβάμαι κάτι».


Μάλιστα, απέδωσε σε πιέσεις και στην προσπάθεια του να αποφυλακιστεί ότι ενώπιον της ανακρίτριας είχε πει: «Παρασύρθηκα από τη Χρυσή Αυγή, δεν θέλω να τους ξαναδώ στα μάτια μου». Το δικαστήριο με σειρά ερωτήσεων του επανήλθε στα κρίσιμα τηλεφωνήματα που έγιναν από τον κατηγορούμενο τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 καθώς φέρεται να είναι εκείνος που κινητοποίησε το «τάγμα εφόδου». Εκείνος επέμεινε στη χθεσινή του απάντηση, πως το μόνο που έκανε ήταν να πει σε ιεραρχικά ανώτερο του ότι στο «Κοράλλι» τους παρενοχλούσαν και θα έφευγε από την καφετέρια, ενώ υποστήριξε ότι δεν είχε διευκρινίσει πως είχε καταλάβει ότι «η παρέα ήταν αριστεροί».


Ωστόσο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις της Προέδρου, ο κατηγορούμενος δεν κατάφερε να απαντήσει στο πώς τόσα πολλά μέλη της Τοπικής Νίκαιας βρέθηκαν στο ίδιο σημείο το μοιραίο βράδυ. «Δεν ξέρω. Εγώ δεν είπα σε κανέναν να πάει. Εγώ δεν ήξερα τον Φύσσα για να τον στοχοποιήσω. Δεν γνώριζα κανέναν από την παρέα του. Ο Ρουπακιάς, στη φυλακή, μου είπε ότι τον βάραγε γι΄αυτό τον μαχαίρωσε».

Σημειώνεται ότι στη δικαστική αίθουσα του Κορυδαλλού βρέθηκε και αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκίνησε η δίκη της χρυσής αυγής! Κατέρρευσε η μητέρα του Πάύλου Φύσσα!

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής έφτασα η ώρα των απολογιών των κατηγορουμένων, με την απουσία των βουλευτών -πρώην και νυν- του κόμματος, να είναι ηχηρή.


Η διαδικασία ξεκινά με την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Συνολικά 14 από τους 18 κατηγορούμενους κάθονται αυτή τη στιγμή στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ανάμεσά τους ο καθ’ ομολογία δολοφόνος, Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος μετήχθη με καθυστέρηση από το σπίτι του (βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό), με αποτέελσμα να φτάσει στη δικαστική αίθουσα αφού ξεκίνησε η διαδικασία.

Η εμφάνιση του στην δικαστική αίθουσα προκάλεσε την ταραχή της μητέρας του δολοφονηθέντος μουσικού Μάγδας Φύσσα, με την Πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη να τη ρωτά αν χρειάζεται βοήθεια ή αν επιθυμεί να βγει εκτός αίθουσας, όπως και τελικά έγινε.

Υπόθεση Παύλου Φύσσα: Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως!

Εξελίξεις στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς την Πέμπτη, 20 Ιουνίου ξεκινούν οι απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης δίκης, που -κατά τη δικογραφία- αφορά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, κήρυξε την έναρξη των απολογιών την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στάδιο που βρίσκει τους κατηγορούμενους βουλευτές και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι απολογίες των κατηγορουμένων αναμένεται να ξεκινήσουν κατά υπόθεση και με αλφαβητική σειρά, με βάση τον κατάλογο του κατηγορητηρίου, γεγονός που εκτιμάται πως θα καθυστερήσει να φέρει ενώπιον του δικαστηρίου την -κατά τη δικογραφία- «ηγετική ομάδα» της Χρυσής Αυγής. Έτσι, οι απολογίες των βουλευτών, αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, την έναρξη της απολογητικής διαδικασίας, με πρώτη υπόθεση αυτήν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, 34 ετών, μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος, τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Είναι η υπόθεση που οδήγησε στην κινητοποίηση της Δικαιοσύνης με μεγάλη έρευνα, η οποία οδήγησε και πολλούς βουλευτές και μέλη της οργάνωσης στην φυλακή για αρκετούς μήνες.

Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας. Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχουν παραπεμφθεί συνολικά 68 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 65 είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και πολλοί για σοβαρότατες πράξεις, με κορυφαία την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι 18 από τους 65 κατηγορουμένους είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν στο δικαστήριο, πλην της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, είναι η βάναυση επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12 Ιουνίου 2012, καθώς και επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Και για τις δύο άγριες επιθέσεις οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το δικαστήριο, ωστόσο, ασχολήθηκε και με σωρεία άλλων ενεργειών μελών της οργάνωσης που -κατά τη δικογραφία- ως τάγματα εφόδου είχαν επιτεθεί σε κοινωνικούς χώρους και σε μετανάστες, όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν, για την οποία έχουν καταδικαστεί, τελεσίδικα, σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δύο κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση στην παρούσα δίκη.

Η δίκη συμπληρώνει σήμερα 362 συνεδριάσεις. Κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας που προηγήθηκε εξετάστηκαν συνολικά 147 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 70 από τους περίπου 230 μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν προταθεί από τους κατηγορούμενους. Το δικαστήριο εξέτασε λεπτομερώς όλα τα δεδομένα, ηχητικά, βίντεο, έγγραφα κ.λπ., που περιέχονται στη δικογραφία, αφιερώνοντας σχεδόν έναν χρόνο για την ανάγνωση και προβολή τους.

Ακολούθησε η ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων που προσκόμισαν οι κατηγορούμενοι πρώην και νυν βουλευτές, τα οποία -σχεδόν στην πλειονότητά τους- αφορούσαν το κοινοβουλευτικό έργο και ομιλίες τους. Το εύρος των εγγράφων που προσκόμισαν ήταν τέτοιο, που αφιερώθηκαν 58 δικάσιμοι για την ανάγνωσή τους.

Από τη στιγμή, πάντως, της έναρξης των απολογιών μέχρι την ημέρα της έκδοσης της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο δρόμος θα είναι μακρύς και η ετυμηγορία του δικαστηρίου εκτιμάται πως θα ακουστεί στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2020. Με την ολοκλήρωση των απολογιών, πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο, η σκυτάλη της διαδικασίας θα περάσει στους εισαγγελείς της έδρας, οι οποίοι θα εισηγηθούν στους δικαστές επί της ενοχής ή μη όλων των κατηγορουμένων.

Θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι των δύο πλευρών, με την πολιτική αγωγή να παρίσταται με συνολικά 12 συνηγόρους και την υπεράσπιση με δηλωθέντες περίπου 100. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις, το δικαστήριο θα μπορεί, σε εύλογο χρόνο, να ανακοινώσει την απόφασή του επί της ενοχής και εν συνεχεία επί των ποινών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share