Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τραγικό: Πέθανε την ώρα που δικαζόταν!

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 67 ετών

17 Ιουνίου 2019 19:54
Τραγικό: Πέθανε την ώρα που δικαζόταν!

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι πέθανε σε ηλικία 67 ετών κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μόρσι έχασε τις αισθήσεις του κατά την διάρκεια δίκης και στην συνέχεια εξέπνευσε.

Ο Μόρσι εξελέγη δημοκρατικά το 2012, μετά την Αραβική Άνοιξη το 2011 οπότε σήμανε το τέλος της 30ετούς κυριαρχίας του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Στη συνέχεια καταδικάστηκε μετά από μαζικές διαμαρτυρίες και στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2013. Υπηρέτησε μόνο ένα χρόνο της τετραετούς θητείας, ενώ η οργάνωση στην οποία ανήκε, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, έκτοτε έχει απαγορευτεί.

Ο Μόρσι υπήρξε ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και μέλος του Γραφείου Σχεδιασμού της (το 15μελές «Maktab al-Irshad»). Εξελέγη ως ανεξάρτητος βουλευτής στο Λαϊκό Κοινοβούλιο της Αιγύπτου το 2000, καθώς το καθεστώς Μουμπάρακ είχε απαγορεύσει την κάθοδο της Αδελφότητας ως νόμιμο σχηματισμό στις εκλογές. Παρέμεινε στο βουλευτικό αξίωμα μέχρι το 2005. Στις 30 Απριλίου του 2011, μετά τις πρώτες εξεγέρσεις στην χώρα κατά της κυβέρνησης Μουμπάρακ, ο Μόρσι αναλαμβάνει πρώτος πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος, από την Μουσουλμανική Αδελφότητα, Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης.

Έπειτα από την ανατροπή του, ο Μόρσι αντιμετώπισε πολλές κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες η προτροπή σε βία και η κατασκοπία. Τον Απρίλιο του 2015 το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Μόρσι και άλλους 12 κατηγορουμένους, ανάμεσα στους οποίους και τον Μοχάμεντ Μπελτάγκι, πρώην βουλευτή, για τη σύλληψη και δολοφονία των διαδηλωτών του 2011 και για προτροπή σε βία. Όλοι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν από την κατηγορία για φόνο, ενώ ο Μόρσι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 20 ετών. Ο Μόρσι δικάστηκε ξέχωρα για κατασκοπία, τρομοκρατία και απόδρασή του από τις φυλακές και καταδικάστηκε σε θάνατο στις 16 Μαΐου, όπως και άλλοι κατηγορούμενοι.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Μόρσι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη επειδή πέρασε κρατικά μυστικά στο Κατάρ. Ορισμένοι συγκατηγορούμενοι δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν για το ίδιο αδίκημα σε θάνατο αλλά ερήμην

14 νεκροί τρομοκράτες σε συμπλοκή στην Χερσόνησο του Σινά!

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν 14 φερόμενους ως μαχητές σε μια επίθεση σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στη χερσόνησο του Σινά όπου τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν, ανέφερε σήμερα σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικά 19 μαχητές έχουν σκοτωθεί μετά την επίθεση στην πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Σινά, αλ-Αρίς, προχθές Τετάρτη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως οι δυνάμεις ασφαλείας εντόπισαν μαχητές που διέφυγαν έπειτα από αυτήν σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι στη συνοικία Μασίντ της αλ-Αρίς.

«Κατά την περικύκλωσή τους [από τις δυνάμεις ασφαλείας] άνοιξαν πυκνά πυρά προς την κατεύθυνση των δυνάμεων ασφαλείας. Ακολούθησε συμπλοκή με αποτέλεσμα τον θάνατο 14 τρομοκρατικών στοιχείων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών προστίθεται πως 14 αυτόματα όπλα, τρεις εκρηκτικοί μηχανισμοί και δύο ζώνες για βομβιστές αυτοκτονίας βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται αν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών.

Έρευνα που διενήργησε το Reuters τον περασμένο Απρίλιο κατέληξε πως οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν εκατοντάδες φερόμενους ως μαχητές σε μάχες με όπλα, όπως τις χαρακτήρισε το υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες όμως σύμφωνα με τις οικογένειες των θυμάτων ήταν εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Ανάλυση του Reuters για τις ανακοινώσεις του υπουργείου έδειξαν πως φονικές ανταλλαγές πυροβολισμών ακολουθούν συχνά επιθέσεις μαχητών.

Η Αίγυπτος αρνείται οποιεσδήποτε παραβιάσεις και υποστηρίζει πως οι δυνάμεις ασφαλείας της λειτουργούν εντός του νομικού πλαισίου της χώρας.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Και η επίθεση στην Λιόν οργανώθηκε από τον ISIS!

Κι όμως! Δεν έχει η Αίγυπτος τις περισσότερες πυραμίδες!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις και νέα για την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share