Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Βρέθηκε κάνναβη 2.500 ετών στην Κίνα!

Το βαπόρι απ' την Σαγκάη.

14 Ιουνίου 2019 16:53
Βρέθηκε κάνναβη 2.500 ετών στην Κίνα!

Η χημική ανάλυση από τα απομεινάρια δέκα ξύλινων μαγκαλιών που βρέθηκαν σε οκτώ τάφους στη δυτική Κίνα, στο ανατολικό τμήμα της απομακρυσμένης οροσειράς Παμίρ, αποκάλυψαν την πιο πρώιμη στον κόσμο ένδειξη για το κάπνισμα κάνναβης -πιθανότατα για τελετουργικούς και θρησκευτικούς λόγους- πριν τουλάχιστον 2.500 χρόνια.

Τα υπολείμματα από τα φυτά κάνναβης που μελετήθηκαν, περιείχαν υψηλά επίπεδα ψυχοδραστικών ουσιών. Η κάνναβη, ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα φυτά στην ανατολική Ασία (εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια), χρησιμοποιείται ευρέως μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο.

Οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Επιστήμη της Ανθρώπινης Ιστορίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", εξήγαγαν οργανικά υλικά από τα θραύσματα των αρχαίων μαγκαλιών και των καμένων πετρών που βρήκαν στο εσωτερικό τους, και τα ανέλυσαν με την μέθοδο της αέριας χρωματογραφίας-φασματομετρίας μάζας.

Η ανάλυση αποκάλυψε, προς μεγάλη έκπληξη τους, την ακριβή χημική «υπογραφή» της κάνναβης, με υψηλή μάλιστα περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Κατά πάσα πιθανότητα, το κάπνισμα της κάνναβης γινόταν στη διάρκεια ταφικών τελετών, ίσως ως ένα μέσο επικοινωνίας με τους θεούς ή τους νεκρούς.

Οι πρώτες καλλιέργειες κάνναβης στην Ασία, όπως και οι περισσότερες άγριες ποικιλίες, αφορούσαν φυτά με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα στην ψυχοδραστική ουσία THC. Συνεπώς παρέμενε έως τώρα μυστήριο το πότε και πού εμφανίσθηκαν ποικιλίες με υψηλά επίπεδα THC, κατάλληλες για ψυχοδραστικά «ταξίδια».

Ορισμένοι ιστορικοί τοποθετούν την προέλευση αυτής της «ψυχαγωγικής» κάνναβης στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, με βάση μια αναφορά του αρχαίου Έλληνα ιστορικού Ηρόδοτου. Μέχρι τώρα όμως είχαν βρεθεί ελάχιστες απτές ενδείξεις στην Ευρασία για πρώιμη χρήση κάνναβης, στην κινεζική περιοχή Σιντσιάνγκ και στα ρωσικά όρη Αλτάι.

«Τα νέα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι τα φυτά της κάνναβης πρωτοχρησιμοποιήθηκαν για τις ψυχοδραστικές ουσίες τους στις ορεινές περιοχές της ανατολικής Κεντρικής Ασίας, από όπου εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές του κόσμου», δήλωσε η Νικόλ Μπουαβέν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ στην Ιένα. Η εξάπλωση έγινε πιθανώς μέσω ανταλλαγών κατά μήκος του πρώιμου «Δρόμου του Μεταξιού».

Τα ορεινά περάσματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ασίας έπαιξαν ρόλο-κλειδί στις πρώτες ανταλλαγές στον ευρασιατικό χώρο. Ειδικά μέσω της σήμερα απομονωμένης περιοχής του Παμίρ κάποτε περνούσε ένας βασικός αρχαίος εμπορικός διάδρομος, που βοηθούσε παράλληλα και τις πολιτιστικές ανταλλαγές, συνεπώς και την εξάπλωση της κάνναβης.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η γνώση του καπνίσματος κάνναβης και οι ειδικές ποικιλίες κάνναβης με υψηλή περιεκτικότητα σε ψυχοδραστικές ουσίες ήσαν ανάμεσα στις πολιτισμικές παραδόσεις που εξαπλώθηκαν κατά μήκος αυτών των δρόμων», δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιοβοτανολόγος Ρόμπερτ Σπένγκλερ του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σοκ: Καλόγριες έγιναν πάμπλουτες γιατί πουλούσαν κάνναβη!

Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολλή συζήτηση διεθνώς για τις εναλλακτικές χρήσεις που μπορεί να έχει η κάνναβη στην καθημερινότητα, αλλά και για την ανακούφιση που μπορεί να προσφέρει σε χρόνια πάσχοντες, μέσα από ειδικά σκευάσματα. Εφόσον, δε, σε ορισμένα κράτη του κόσμου, η καλλιέργειά της είναι και νόμιμη, τι θα μπορούσε να σταματήσει μερικές καλόγριες από το να στήσουν επιχείρηση καλλιέργειας και πώλησης προϊόντων από το εν λόγω φυτό; Μάλλον τίποτα, ούτε ο ίδιος ο Θεός!
Πιο συγκεκριμένα, η καλόγρια Kate Meeusen στις ΗΠΑ σκέφτηκε το 2011 ότι θα ήταν καλό να ασχοληθεί με την καλλιέργεια νόμιμης κάνναβης και την παραγωγή προϊόντων από αυτή και μοιράστηκε την ιδέα της με μερικές ακόμη μοναχές. Έτσι, έκαναν τη σκέψη τους πράξη, ξεκινώντας την επιχείρηση με μόλις 12 φυτά. Σήμερα, έχουν καταφέρει και κάνουν μεγάλες εξαγωγές, αποκομίζοντας έως και ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως.

«Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου είναι ακόμα κολλημένο στο 1950 και δεν βλέπει με καλό μάτι, την δημιουργία προϊόντων από κάνναβη. Αυτά όμως μπορούν να βοηθήσουν, εκτός των άλλων, αρκετό κόσμο να αντιμετωπίσει τις εξαρτήσεις του. Μέχρι στιγμής, εκτός από το να βγάζουμε λάδια, έχουμε βοηθήσει 8 άτομα που ήταν εθισμένα στο αλκοόλ και όχι μόνο. Όλοι τους ένιωσαν καλύτερα», δήλωσε η Meeusen στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την συγκεκριμένη επιχείρηση.
«Μέσα στα επόμενα χρόνια σκοπεύουμε να έχουμε ένα εργοστάσιο παρασκευής σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Θα κάνουμε και συνεργασίες με το Χόλιγουντ, καθώς αποτελεί το... μεγάφωνο, προκειμένου να φτάσει η φωνή μας σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε η μοναχή.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share