Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020

Εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στο Ομάν: Παγκόσμιος φόβος μετά την ανταλλαγή πυρών Ιράν - ΗΠΑ!

Ανησυχίες μέχρι και για «αναπόφευκτη» σύρραξη των δύο χωρών

14 Ιουνίου 2019 07:19
Εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στο Ομάν: Παγκόσμιος φόβος μετά την ανταλλαγή πυρών Ιράν - ΗΠΑ!

Τύμπανα πολέμου ηχούν για μία ακόμη φορά στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς το θερμόμετρο στις ήδη οριακές σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν δείχνει έτοιμο να σπάσει, ιδιαίτερα μετά τις εκρήξεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Η Ουάσινγκτον, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, κατηγορεί ευθέως το Ιράν για τις εκρήξεις στα τάνκερ, ενώ στο πλευρό των Αμερικανών έχουν ταχθεί ήδη τόσο η Σαουδική Αραβία, όσο και η Γερμανία, αλλά και η Βρετανία. Στον αντίποδα, η Ρωσία προειδοποιεί από την πλευρά της να μην γίνουν οι εκρήξεις αντικείμενο εκμετάλλευσης εναντίον του Ιράν, την ίδια στιγμή που ειδικοί αναλυτές προειδοποιούν από την πλευρά τους, ότι οι εκρήξεις μπορεί να καταστήσουν «αναπόφευκτη» μία πολεμική σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, τα τελευταία γεγονότα και οι εκρήξεις στα τάνκερ διαμορφώνουν μία εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, καθώς από το σημείο εκείνο γίνεται η μεταφορά του 30% των ποσοτήτων πετρελαίου σε όλον τον κόσμο, ενώ ήδη η τιμή του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές, έχει αρχίσει να ανεβαίνει, σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον 4% σε λίγες ώρες. Οι αναλυτές εκφράζουν τους φόβους τους για τις αντιδράσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και την απάντηση της Τεχεράνης, αν δεχθεί στρατιωτική επίθεση.

Ο Πομπέο κατηγορεί ευθέως το Ιράν

Το Ιράν κατηγορεί ο Μάικ Πομπέο για τις επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του, ο Μάικ Πομπέο δεν προσήγαγε αποδείξεις, ωστόσο υποστήριξε ότι με βάση τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, το επίπεδο τεχνογνωσίας που χρειαζόταν, τις παρόμοιες επιθέσεις που έχει κάνει το Ιράν σε πλοία, προκύπτει ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από το περιστατικό. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστήριξε ότι καμία άλλη ομάδα στην περιοχή δεν έχει τους πόρους ή την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίθεση.

undefined

Σύμφωνα με τον Πομπέο, η Τεχεράνη θέλει να τερματίσει την «επιτυχημένη εκστρατεία μέγιστης πίεσης» των αμερικανικών κυρώσεων. Όπως είπε «είναι η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων που υποκινήθηκαν από το Ιράν εναντίον Αμερικανών συμμάχων και συμφερόντων».

Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει στην κατοχή της βίντεο στο οποίο εικονίζονται στελέχη των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν καθώς απομακρύνουν αυτήν που η Ουάσινγκτον πιστεύει πως ήταν μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλάι του κύτους ιαπωνικού δεξαμενόπλοιου που δέχθηκε επίθεση χθες Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως έχει δει το βίντεο, το οποίο κατ' αυτόν δείχνει καθαρά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το δεξαμενόπλοιο και αφαιρούν τη νάρκη.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

https://twitter.com/PhilipinDC/status/1139346296341508096?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1139346296341508096&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F899577%2Fekrixeis-se-dexamenoploia-pagosmia-anisuhia-apo-ti-nea-edasi-stis-sheseis-ipa-iran%2F

Ευθύνες στην Τεχεράνη επιρρίπτει η Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια!

Ευθύνες στην Τεχεράνη επιρρίπτει η Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια!

Μετά την είδηση για τις επιθέσεις στο δεξαμενόπλοιο στο Κόλπο Ομάν η Ουάσινγκτον επιρρίπτει ευθύνες στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με τους συμμάχους τους διάφορες επιλογές για το πώς θα προστατεύσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα στον Κόλπο του Ομάν μετά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, για τις οποίες η Ουάσινγκτον επιρρίπτει ευθύνες στο Ιράν, ανέφεραν απόψε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ αλλά και ότι δεν θα διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο.

 Ουάσινγκτον δεξαμενόπλοιο

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share