Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Ευθύνες στην Τεχεράνη επιρρίπτει η Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια!

Να διασφαλιστεί η ελεύθερη ναυσιπλοΐα!

14 Ιουνίου 2019 00:38
Ευθύνες στην Τεχεράνη επιρρίπτει η Ουάσινγκτον για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια!

Μετά την είδηση για τις επιθέσεις στο δεξαμενόπλοιο στο Κόλπο Ομάν η Ουάσινγκτον επιρρίπτει ευθύνες στην Τεχεράνη για τις επιθέσεις!

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με τους συμμάχους τους διάφορες επιλογές για το πώς θα προστατεύσουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα στον Κόλπο του Ομάν μετά τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, για τις οποίες η Ουάσινγκτον επιρρίπτει ευθύνες στο Ιράν, ανέφεραν απόψε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Δύο αξιωματούχοι, που μίλησαν σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Χορμούζ αλλά και ότι δεν θα διαταραχθεί το διεθνές εμπόριο.

Βίντεο από το φλεγόμενο πλοίο στον Κόλπο του Ομάν - Ηχητικό ντοκουμέντο απο τον καπετάνιο του πλοίου!

Ελικόπτερο πέταξε πάνω από τον κόλπο του Ομάν και το δεξαμενόπλοιο που φλεγότανε και κατέγραψε τις φλόγες από το τάνκερ!

Ηδη έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός μετά από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στα δύο τάνκερ, καθώς ακόμα οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το βίντεο με το φλεγόμενο τάνκερ στον κόλπο του Ομάν
Μερικές ώρες μετά την επίθεση στο τάνκερ, ελικόπτερο πέταξε πάνω από το σημείο και κατέγραψε εικόνες καταστροφής.

Το σενάριο να χτυπήθηκαν τα πλοία από τορπίλη και μαγνητική νακη

Τοπικά μέσα αναφέρουν πως οι ισχυρές εκρήξεις στα δύο πετρελαιοφόρα προήλθαν μετά από χτυπήματα με τορπίλες και μαγνητικές νάρκες. Το σενάριο αυτό αναφέρει και η Daily Mail σε δημοσίευμά της. Συγκεκριμένα αναφέρει πως το τάνκερ MT Front Altair, με σημαία «Νήσων Μάρσαλ» χτυπήθηκε από τορπίλη, ενώ το τάνκερ Kokuka Courageous με σημαία Παναμά φέρεται να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη.

Το χρονικό των επιθέσεων

Τα δεξαμενόπλοια Front Altair της νορβηγικής εταιρείας Frontline, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, και Κοkuka Courageous με σημαία Παναμά δέχθηκαν επίθεση σήμερα το πρωί ενώ έπλεαν στον κόλπο του Ομάν και στα τάνκερ σημειώθηκαν εκρήξεις.

Το Front Altair, που μετέφερε 75.000 τόνους νάφθας και το άλλο δεξαμενόπλοιο, το Κοkuka Courageous εξέπεμψαν σήμα κινδύνου και εκκενώθηκαν με τη συνδρομή του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού που απομάκρυνε σώα και αβλαβή τα 44 μέλη των πληρωμάτων τους. Οι ναυτικοί μεταφέρθηκαν στο ιρανικό λιμάνι Ζασκ, είχε συμπληρώσει το IRNA

Την ίδια ώρα οι ναυτιλιακές αρχές της Νορβηγίας διευκρίνισαν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν ότι το Front Altair δέχθηκε «επίθεση» καθώς έπλεε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν, ενώ τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν σε αυτό, από τις οποίες δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του πληρώματος.

«Σήμερα 13 Ιουνίου στις 06:03» τοπική ώρα, το Front Altair ένα τάνκερ 111.000 τόνων με σημαία Νήσων Μάρσαλ «δέχθηκε επίθεση ενώ έπλεε ανάμεσα στα Εμιράτα και το Ιράν (…) Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν πάνω στο πλοίο. Το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε παραπλέον πλοίο και κανένας δεν τραυματίστηκε», ανέφερε η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το Front Altair δεν βυθίστηκε, λέει η εταιρεία

Η εταιρεία τεχνικής διαχείρισης του πλοίου International Tanker Management, ανακοίνωσε ότι τα αίτια των εκρήξεων στο πλοίο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Η νορβηγική διεύθυνση ναυτιλιακών υποθέσεων πρόσθεσε επίσης στην ανακοίνωσή της ότι επίθεση δέχθηκε και το έτερο δεξαμενόπλοιο στην ίδια ζώνη, το Kokuka Courageous.

Μάλιστα το τάνκερ, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας νορβηγικής εταιρείας Frontline, έχει τυλιχθεί στις φλόγες αλλά εξακολουθεί να πλέει στον κόλπο του Ομάν, διαψεύδοντας προηγούμενη πληροφορία του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων IRNA ότι έχει βυθιστεί.

Οι ανακοινώσεις για το Κοkuka Courageous
To Κοkuka Courageous με σημαία Παναμά της ιαπωνικής ναυτιλιακής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd υπέστη ζημιά από «φερόμενη επίθεση», από την οποία υπέστη ρωγμή το κύτος του πάνω από την ίσαλο γραμμή, ανακοίνωσε παράλληλα η εταιρεία διαχείρισης Bernhard Schulte Shipmanagement, η οποία πρόσθεσε ότι όλα τα μέλη του πληρώματος είναι ασφαλή, διευκρινίζοντας ότι μόνον ένα από αυτά τραυματίστηκε ελαφρά.

Την είδηση για την επίθεση σε ένα από τα δεξαμενόπλοιά της επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας Kokuka Sangyo Ltd σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα.

Σύμφωνα με τον Γιουτάκα Κατάντα, το πλοίο επλήγη δύο φορές σε διάστημα τριών ωρών προτού απομακρυνθεί όλο του το πλήρωμα. Η εταιρεία έλαβε τις πρώτες πληροφορίες για την επίθεση γύρω στις 07:00 ώρα Ελλάδος, διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι όλα τα μέλη του πληρώματος διασώθηκαν.

Το πλοίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από την Σαουδική Αραβία στην Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το δημόσιο ιαπωνικό δίκτυο NHK.

Ένα ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε σε ναυτιλιακούς κύκλους, φαίνεται να υποδηλώνει ότι το Front Altair χτυπήθηκε στον Κόλπο του Ομάν.

Ένας άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν ο καπετάνιος του Hyundai Dubai, ακούγεται στην ηχογράφηση να λέγεται ότι το πλοίο που ανήκει στη Frontline «έπιασε φωτιά πιθανότατα μετά από επίθεση με τορπίλη». Μάλιστα, ο άνδρας δίνει ακριβώς το στίγμα του τάνκερ.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share