Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Διαγνωστικά κέντρα: Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις!

'Επειτα από τη μαραθώνια συνεδρίασή!

13 Ιουνίου 2019 18:14
Διαγνωστικά κέντρα: Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις!

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, έπειτα από τη μαραθώνια συνεδρίασή τους.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των διαγνωστικών εργαστηρίων, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, χωρίς, όμως να ικανοποιηθεί το βασικό τους αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων περιλαμβάνει:

1. Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Υποσχέθηκε όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις.

Τέλος, ο κ. Ξανθός ανέφερε πως η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαγνωστικά κέντρα: Τι γίνεται με άρση του αδιεξόδου για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ;

Νέα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό θα έχουν στη 1:30 το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους (χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15%) και στη συνέχεια θα καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό.

Είχε προηγηθεί άλλη μια συνάντηση με τον υπουργό Υγείας ο οποίος υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας αύξηση του προϋπολογισμού του 2019 για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτά τα χρήματα θα αντλούνταν από τη δεξαμενή των 40 εκατ ευρώ που προορίζονταν για οδοντιατρικές εργασίες στα ελληνοπουλα, ηλικίας 6 έως 12 χρόνων. Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ ευρώ του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) του β’ εξαμήνου του 2018. Όπως είπε ο κ. Πατσουράκος «εμείς είχαμε προειδοποιήσει από τον Ιανουάριο για το clawback και το έβγαλαν 10 Μαΐου ίσως σκεπτομενοι ότι δεν θα αντιδράσουμε λόγω εκλογών. Μας αναγκάζουν έτσι να δουλεύουμε δωρεάν για τους 8 από τους 12 μήνες».

Τη διαδικασία των αποζημιώσεων, όμως, «ακύρωσε» ο κ. Ξανθός ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόταση του υπουργείου προς τα διαγνωστικα κέντρα, ανέφερε πως η αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι αδύνατο να συμβεί στην πράξη, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του Οργανισμού. «Οσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώσει ο ασφαλισμένος παροχή» είπε ο κ. Ξανθός.

Αυτό μπορεί να αλλάξει με μόνο μια απλή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ και έχει συμβεί στο παρελθόν αντέτεινε ο κ. Πατσουράκος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share