Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ισόβια σε επιβάτη business class για σημείωμα αεροπειρατείας!

Κρίθηκε ένοχος!

12 Ιουνίου 2019 23:45
Ισόβια σε επιβάτη business class για σημείωμα αεροπειρατείας!

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από ινδικό δικαστήριο επιβάτης, αφού κρίθηκε ένοχος για την τοποθέτηση ενός σημειώματος αεροπειρατείας στις τουαλέτες ενός αεροπλάνου.

Εκτός της φυλάκισης, στον 38χρονο καταδικασθέντα επιβλήθηκε και πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ρουπίων ($720,000), το οποίο θα διανεμηθεί μεταξύ πιλότων, πληρώματος και επιβατών.

Ο επιβάτης, που ταξίδευε το 2017 με την Jet Airways India Ltd. στην πτήση προς Νέο Δελχί από τη Βομβάη, βρέθηκε ένοχος για εκ προθέσεως διατάραξη της λειτουργίας των αεροσκαφών εν πτήσει.

«Η πτήση Νο 9W 339 ελέγχεται από αεροπειρατές και το αεροσκάφος δεν πρέπει να προσγειωθεί και να πετάξει προς το αεροδρόμιο», έγραφε στο σημειώμα ο 38χρονος, αναφερόμενος στο τμήμα του διεκδικούμενου κράτους του Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν. Στη συνέχεια και σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, ο ίδιος απείλησε ότι θα προέβαινε σε δολοφονίες επιβατών σε περίπτωση που το σύστημα προσγείωσης του αεροσκάφους είχε ενεργοποιηθεί.

Το παράδοξο είναι ότι ο επίδοξος αεροπειρατής ήταν από τους «επιφανείς» και συχνούς επιβάτες της Jet Airways, χρυσοχόος στο επάγγελμα, οπότε τα κίνητρά του δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν. Σύμφωνα με τους Times της Ινδίας, ενδέχεται να ήθελε να εντυπωσιάσει μια αεροσυνοδό, με την ελπίδα ότι εκείνη θα τον προσέγγιζε για δουλειά.

Το γεγονός πως δεν υπήρξαν θύματα επέτρεψε στον καταδικασθέντα να αποφύγει τη θανατική ποινή, η οποία από το 2016 επιβάλλεται σε περιπτώσεις αεροπειρατείας με θύματα.

Αυτό το ξέρετε: Γιατί τα περισσότερα αεροπλάνα είναι άσπρα;

Τα περισσότερα αεροπλάνα είναι λευκά. Αυτό το ξέρετε. Εκείνο πιθανότατα δεν ξέρετε είναι πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό. Οι λόγοι αυτοί είναι τόσο επιστημονικοί όσο και οικονομικοί.

Ο κύριος λόγος που οδήγησε τα αεροπλάνα στο να είναι λευκά έχει να κάνει με την θερμική επιστήμη. Το λευκό χρώμα αντανακλά καλύτερα το φως του ήλιου κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται δροσερή η καμπίνα. Είναι κάτι που άλλωστε γνωρίζουμε και για τα αυτοκίνητα. Τα μαύρα απορροφούν περισσότερη θερμότητα, τα λευκά λιγότερη. Όμως αυτός ο λόγος δεν είναι ο μοναδικός.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2011 που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστήμιο Purdue και από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Άγρια Ζωή, διαπιστώθηκε πως ότι τα λευκά αεροπλάνα αντιμετώπιζαν λιγότερες συγκρούσεις με πτηνά από εκείνα που ήταν σε αποχρώσεις του μπλέ. Αυτό αποδεικνύει πως τα πουλιά για κάποιον λόγο βλέπουν πιο εύκολα τα λευκά αεροπλάνα και κινούνται αναλόγως.


Όμως το λευκό έχει να κάνει και με την ανθρώπινη οπτική, πολύ απλά γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να διακρίνουν μια ρωγμή ή ένα χτύπημα επάνω στο λευκό χρώμα, πράγμα το οποίο σαν εικόνα τουλάχιστον είναι σχετικά καθησυχαστικό.

Ο επόμενος λόγος είναι κάπως… περισσότερο κυνικός. Τα λευκό χρώμα εξοικονομεί χρήματα για τις αεροπορικές εταιρίες. Σκεφτείτε την ποσότητα χρώματος που πρέπει να δαπανηθεί για να βαφτεί ένα αεροσκάφος και στη συνέχεια σκεφτείτε πόσες φορές θα πρέπει να δαπανηθεί άλλο τόσο χρώμα, ξανά και ξανά μέσα στα χρόνια, αφού τα φωτεινά χρώματα οξειδώνονται και η εικόνα ενός αεροπλάνου με οξειδωμένα χρώματα είναι απογοητευτική αν όχι τρομακτική.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share