Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το "savoir vivre" για τις οργανωμένες παραλίες!

Για να περνούν όλοι καλά...

12 Ιουνίου 2019 09:57
Το

Το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι φυσικό να επισκεφτούμε αρκετές φορές τις παραλίες! Όμως επειδή οι παραλίες πλέον είναι γεμάτες κόσμο θα ήταν καλό να έχουμε ένα σωστό τρόπο συμπεριφοράς για να περνάμε όλοι καλά.

Το savoir vivre, κάποιοι κανόνες αν θέλετε, έρχεται από ανακοίνωση της Ένωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) όπου αναφέρονται πληροφορίες σχετικά με όσα πρέπει να γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε παραλίες. Όπως αναφέρεται:

Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο.

- Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών.

- Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30.

- Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι.

- Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

- Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο κ.λπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες.

- Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00.

  • Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Κόστος οργανωμένων παραλιών

«Σήμερα μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να διαθέσει ένα υπέρογκο ποσό για την είσοδό της σε μια οργανωμένη παραλία καθώς και για να πάρει ένα καφέ ή αναψυκτικό, νερό και τοστ. Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένο στις οργανωμένες παραλίες να ισχύσουν οι τιμές των βασικών ειδών (νερό, καφές, τοστ-σάντουιτς) που προβλέπονται στα κυλικεία των πλοίων, αεροδρομίων, αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., ώστε ο καταναλωτής με μικρό κόστος να προμηθεύεται τα είδη πρώτης ανάγκης», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ.

Είναι μυστικό: Αυτές είναι οι 5 παραλίες της Αττικής που δεν ξέρει κανείς!

Αν δε σκοπεύετε να περιμένετε τον Αύγουστο για να απολαύσετε τη θάλασσα, αλλά δεν ψήνεστε κιόλας με τις πολυσύχναστες παραλίες της Αττικής μη σκοτίζεστε άλλο. Ευτυχώς, υπάρχουν και εκείνες οι παραθαλάσσιες γωνιές που, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν προσελκύουν τα πλήθη.

Ορίστε 5 από αυτές για να κάνετε τις φετινές βουτιές σας ανενόχλητοι...

Μικρό Πήλιο

Λίγο πιο νότια από την παραλία των Αγίων Αποστόλων, υπάρχει ένας κολπίσκος με νερά γαλαζοπράσινα από το χρώμα των πεύκων που φτάνουν μέχρι την αμμουδιά. Αν και η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο με σκάφος ή περπάτημα μέσα από ένα μικρό φαράγγι, αξίζει τον κόπο και θα σας αποζημιώσει για την… περιπέτεια.

Σκαλάκια


Κοντά στην Αγιά Μαρίνα, στον οικισμό Αλθέα, θα συναντήσετε μια υπέροχη μικρή παραλία με βότσαλο και καθαρά νερά. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβείτε τα λίγα σκαλάκια που έδωσαν και το όνομά τους στο μέρος. Μετά, απλώς αράξτε και απολαύστε την καλοκαιρινή σας εξόρμηση-αστραπή στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Δασκαλειό, 2ο λιμανάκι


Κοντά στον μικρό παραθαλάσσιο οικισμό του Δασκαλειού, νότια της Κακιάς Θάλασσας, θα συναντήσετε ένα κολπάκι με άμμο, βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Αν και έχει πλέον το beach bar του, η πρόσβαση και το πάρκινγκ δεν είναι από τα ευκολότερα στην Αττική και έτσι σπάνια θα το πετύχετε θορυβώδες και με πολύ κόσμο.

Τσίου


Μετά από μια επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα, κατευθυνθείτε στο Λαύριο και ακολουθήστε την πινακίδα «Ακρωτήρι». Περπατήστε το μονοπάτι που κατεβαίνει προς τη θάλασσα και θα βρεθείτε στη μικροσκοπική παραλία που είναι γνωστή ως «Τσίου». Σ’ αυτήν την απόμερη γωνιά της Αττικής με την άγρια ομορφιά, το μόνο που μπορεί να σπάσει τη γαλήνη είναι ο παφλασμός από τις βουτιές σας.


Όρμος καταφυγή


Υπό το βλέμμα της γραφικής εκκλησίτσας της Παναγιάς της Καταφυγιώτισσας, λίγο μετά το Θυμάρι, βρίσκονται δύο δίδυμοι κολπίσκοι με βότσαλο και καταγάλανα νερά που σας περιμένουν να χαλαρώσετε στην αγκαλιά τους. Μην παραλείψετε να περάσετε και από το ξωκλήσι για να ρίξετε μια ματιά στις πρωτότυπες τοιχογραφίες του Δημήτρη Μυταρά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share