Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ανελκύστηκε το ναυάγιο του Δούναβη! (Photo)

13 ημέρες μετά!

11 Ιουνίου 2019 17:29
Ανελκύστηκε το ναυάγιο του Δούναβη! (Photo)

Δεκατρείς ημέρες μετά το ναυάγιο στη Βουδαπέστη ενός πλοίου αναψυχής που μετέφερε Νοτιοκορεάτες τουρίστες, οι Ούγγροι διασώστες κατάφεραν σήμερα να ανελκύσουν το ναυαγισμένο πλοίο, ένα αποφασιστικό στάδιο προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι περιστάσεις της τραγωδίας που προκάλεσε 28 νεκρούς και αγνοούμενους.

Η ανέλκυση του πλοίου Sirene, που είχε καθυστερήσει μέχρι τώρα λόγω της ασυνήθιστα υψηλής στάθμης του Δούναβη, κατέστη δυνατή στη διάρκεια του πρωινού με τη βοήθεια ενός τεράστιου πλωτού γερανού μπροστά στις τηλεοπτικές και φωτογραφικές κάμερες, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σκαρφαλώνοντας στο σκάφος όταν αυτό έφθασε στο επίπεδο της επιφάνειας, διασώστες ανέσυραν τα πτώματα τεσσάρων ανθρώπων που μέχρι σήμερα ήταν αγνοούμενοι. Από το ναυάγιο, που σημειώθηκε τη νύχτα της 29ης Μαΐου, διασώθηκαν μόνο επτά άνθρωποι.

Ούγγροι και Νοτιοκορεάτες δύτες συνεχίζουν να ερευνούν το σκάφος με την ελπίδα να εντοπίσουν τα πτώματα των τεσσάρων τελευταίων αγνοουμένων.

Το Sirene, ένα πλοίο αναψυχής μήκους 26 μέτρων, βυθίστηκε κοντά στη γέφυρα Μαργκερίτ, στο κέντρο της ουγγρικής πρωτεύουσας, με 35 επιβαίνοντες. Βυθίστηκε σε επτά δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουσή του με το Viking Sigyn, ένα πλοίο για κρουαζιέρες σε ποταμούς, μήκους 135 μέτρων. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται 26 Νοτιοκορεάτες τουρίστες και τα δύο μέλη του ουγγρικού πληρώματος.

Η τραγωδία αυτή, η πιο φονική που σημειώνεται στον Δούναβη τα τελευταία χρόνια, σημάδεψε την Ουγγαρία, αλλά και τη Νότια Κορέα, μια χώρα ήδη τραυματισμένη από το ναυάγιο, τον Απρίλιο του 2014, ανοικτά των ακτών της, του πορθμείου Sewol, που είχε προκαλέσει 304 θανάτους, στην πλειονότητά τους μαθητών Λυκείου.

Μέσα σε συνθήκες που καθιστούν πολύ δύσκολες τα ισχυρά ρεύματα, οι Ούγγροι και οι Νοτιοκορεάτες δύτες είχαν καταφέρει μέχρι τη Δευτέρα να ανασύρουν 20 πτώματα.

Πηγή: Protothema

Τραγωδία στον Δούναβη: Βρέθηκε και άλλο πτώμα!

Μία εβδομάδα μετά το πολύνεκρο νυχτερινό ναυάγιο τουριστικού πλοιαρίου στον Δούναβη, μπροστά από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, στη Βουδαπέστη, η αστυνομία ανακοίνωσε πως βρήκε άλλο ένα πτώμα από τους άτυχους Νοτιοκορεάτες τουρίστες που επέβαιναν στο πλοίο.

Πρόκειται για την 12η σορό που εντοπίζεται ενώ συνολικά εκτιμάται ότι στο ναυάγιο έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι.

Το πτώμα του Νοτιοκορεάτη βρέθηκε στον ποταμό αργά χθες, Τρίτη, σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, ανακοίνωσε η αστυνομία, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη κλίμακα της επιχείρησης για την ανεύρεση των θυμάτων.

«Η έρευνα συνεχίζεται σε ολόκληρο το νότιο τμήμα του Δούναβη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Νοτιοκορεατικές και ουγγρικές ομάδες έρευνας και διάσωσης έχουν δημιουργήσει βάσεις στις όχθες του ποταμού και στο κοντινό νησί Μάργκαρετ.

Μια κοινή ομάδα δυτών ερευνά το ναυάγιο κάτω από δύσκολες συνθήκες. Η στάθμη του Δούναβη έχει ανέβει σημαντικά, αν και τα νερά υποχώρησαν αυτή την εβδομάδα καθώς ο καιρός βελτιώνεται, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Συνεργεία φέρνουν σήμερα στον ποταμό έναν τεράστιο γερανό για να συνδράμει στην ανέλκυση του ναυαγισμένου σκάφους, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Επτά Κορεάτες επέζησαν, μέχρι στιγμής 12 έχουν βρεθεί νεκροί και άλλοι 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τα δύο μέλη του πληρώματος, εξακολουθούν να αγνοούνται.

Η Νότια Κορέα έχει ζητήσει από την Ουγγαρία να εξασφαλίσει ότι δεν θα απελευθερωθεί ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου, ένας 64χρονος Ουκρανός που έχει συλληφθεί και δεν έχει οριστεί ακόμη εγγύηση για την απελευθέρωσή του. Οι δικηγόροι του λένε πως ο καπετάνιος είναι συντετριμμένος απ' αυτό που συνέβη, όμως δεν έχει κάνει κανένα λάθος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share