Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αγωγή 1,5 εκατ. ευρώ κατέθεσαν για το το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιασμένο στο Μάτι!

Περιγραφές που ανατριχιάζουν περιγράφουν όσοι έμειναν πίσω!

10 Ιουνίου 2019 07:45
Αγωγή 1,5 εκατ. ευρώ κατέθεσαν για το το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιασμένο στο Μάτι!

Αγωγή 1,5 εκατ. ευρώ κατέθεσαν για το το ζευγάρι που απανθρακώθηκε αγκαλιασμένο στο Μάτι! Αυτοί που έμειναν πίσω μετά τον πύρινο εφιάλτη περιγράφουν στα νομικά έγραφα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τo απόγευμα που σημάδεψε τις ζωές τους.

Οι μνήμες από την πύρινη κόλαση ξυπνούν και η καρβουνιασμένη πραγματικότητα σοκάρει, καθώς, παρότι πλησιάζει η πρώτη επέτειος της τραγωδίας, ακόμα ξεπηδούν από τις στάχτες ιστορίες ανθρώπων που μαρτύρησαν στην αυγή ή και στη δύση της ζωής τους. Οι συγγενείς τους ζητούν να πέσει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης σ’ αυτούς που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης αλλά τους άφησαν αβοήθητους.

Τον δικό τους εφιάλτη περιγράφουν στις δύο ξεχωριστές αγωγές με το ίδιο κείμενο που κατέθεσαν τα παιδιά του Αγγελου και της Αγγελικής Μόσχα, οι οποίοι αγκαλιάστηκαν για τελευταία φορά βλέποντας τις φλόγες να τους περικυκλώνουν. Η 85χρονη είχε κινητικά προβλήματα και ο σύζυγός της, που θα μπορούσε να απομακρυνθεί, δεν την άφησε μόνη ούτε στον θάνατο.


Μαζί και στον θάνατο

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής που φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το ηλικιωμένο ζευγάρι ζούσε μόνιμα στην Καλλιθέα «και κατά το καλοκαίρι αυτό, όπως κάθε χρόνο, πήγαν στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνος Αττικής για θερινές διακοπές. Έμεναν σε ένα παραχωρημένο σε αυτούς από την Ένωση Ορειβατών Φυσιολατρών Αττικής (ΕΟΦ) μικρό σπίτι 40 περίπου τ.μ. επί της οδού Φυσιολατρών αρ. 36».


Η σύζυγος, λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, δεν μπορούσε να κινηθεί γρήγορα και τους πρόλαβαν οι φλόγες. Οι λεπτομέρειες, όπως περιγράφονται στο έγγραφο, είναι σοκαριστικές για τους δύο ηλικιωμένους, που βρέθηκαν μαζί στη ζωή και στον θάνατο. «Όπως μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων οι διασωθέντες γείτονες στο Μάτι, οι γονείς μας βγήκαν από το σπίτι τους με πολλή δυσκολία για να σωθούν, όπως έκαναν και οι άλλοι εκεί γείτονες. Δεν μπόρεσαν, όμως, να φύγουν γρήγορα, λόγω της πύρινης λαίλαπας που εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στις κατοικημένες περιοχές και, δυστυχώς, σε απόσταση 20-30 μέτρων από το σπίτι τους, τους βρήκαν οι φλόγες και τους έκαψαν και τους δύο. Τους βρήκαν, δε, απανθρακωμένους στον δρόμο αγκαλιασμένους, διότι αντελήφθησαν τον μεγάλο κίνδυνο και τον επερχόμενο θάνατό τους», τονίζουν τα παιδιά του ζεύγους ζητώντας την απόδοση ευθυνών για την εγκληματική αδράνεια.

«Όπως μας είπαν, εκ των υστέρων, οι εκεί γείτονες, δεν είχε κανένας τους καμία απολύτως ενημέρωση ή βοήθεια για τη διάσωσή τους. Επικράτησε ένας πανικός και όσοι μπορούσαν έφυγαν γρήγορα είτε πεζή είτε με τα αυτοκίνητά τους και όσοι δεν μπορούσαν είτε έμειναν μέσα στα σπίτια τους είτε βγήκαν για να σωθούν, αλλά βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως και οι γονείς μας». Συνολικά οι συγγενείς του τραγικού ζευγαριού αξιώνουν το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Καμία ενημέρωση

Οργή για τους αρμόδιους που δεν τους ενημέρωσαν ούτε τους βοήθησαν την ώρα που η κόλαση σάρωνε τη γειτονιά τους ξεχειλίζει και η αγωγή των συγγενών της Ευαγγελίας Σιαπέρα, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση ύψους 900.000 ευρώ. Ο σύζυγός της έτρεξε να φέρει το αυτοκίνητο για να διαφύγουν αλλά οι φλόγες έφτασαν γρηγορότερα. «Η ανωτέρω σύζυγος και μητέρα μας κατά την ημέρα εκείνη (23/7) ήταν με τον σύζυγό της στο σπίτι μας στον Νέο Βουτζά και επί της οδού Υακίνθων… Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρώτος από εμάς μαζί με τη σύζυγο και μητέρα μας, Ευαγγελία Σιαπέρα, αφού κάναμε το πρωινό μας μπάνιο, ήμασταν στο σπίτι μας στον Νέο Βουτζά, είδαμε καπνούς και ακούσαμε πολλές φωνές και κραυγές και ιδίως από τα μικρά παιδιά μιας γειτονικής -εκεί- οικογένειας και εν τω μεταξύ είδαμε και τον κόσμο να φεύγει σε κατάσταση πανικού. Προ του κινδύνου να καούμε, ο πρώτος από εμάς και το τραγικό θύμα Ευαγγελία Σιαπέρα αποφασίσαμε να βγούμε από το σπίτι και να φύγουμε, όπως και όλοι οι κάτοικοι και παραθεριστές της περιοχής. Ο πρώτος από εμάς πήγα προς το αυτοκίνητό μας ενώ το τραγικό θύμα προχώρησε πεζή, προκειμένου, αφού είχε απομακρυνθεί από τις φλόγες, να την περισυλλέξω και να φύγουμε από αυτό το τραγικό σκηνικό ολέθρου». Όσο όμως ο σύζυγος προσπαθούσε να την προσεγγίσει με το αυτοκίνητο, η άτυχη γυναίκα τυλίχτηκε στις φλόγες…

Οι αγωγές στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης της ογκωδέστατης δικογραφίας από τον ανακριτή και αναμένεται το επόμενο βήμα, όπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος Αντώνης Φούσας, συνήγορος μεγάλου αριθμού συγγενών θυμάτων.

«Αφού μελετήσει τη δικογραφία ο ανακριτής ενδέχεται να καλέσει εκ νέου μάρτυρες και στη συνέχεια -εκτιμώ πολύ σύντομα- θα κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάκρισης η υπόθεση θα πάει στο δικαστικό συμβούλιο για να εκδοθεί το σχετικό βούλευμα και να προσδιοριστεί η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που θα κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Δωρεά 5.000.000 ευρώ για υποδομές στο Μάτι από το Ίδρυμα Λάτση!

Σε μια σπουδαία κίνηση, για την ανακούφιση των πληγέντων από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προχωρά το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, δεσμεύεται στο να διαθέσει το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ, βάσει της ανακοίνωσης που είχε εκδώσει λίγες ημέρες μετά την μεγάλη τραγωδία.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε να κατευθύνει το εν λόγω ποσό στην κάλυψη άμεσων αναγκών στον τομέα της Υγείας που σχετίζονται με τη διαχείριση επειγόντων περιστατικών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης ως αντίδραση σε μια καταστροφή της έκτασης εκείνης του Ιουλίου 2018 είναι σαφώς ενδεδειγμένη, δεδομένου ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί έναν διαπιστωμένα κρίσιμο κρίκο της αλυσίδας πολιτικής προστασίας και διαχείρισης οιασδήποτε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης της κατάστασης και διερεύνησης και ιεράρχησης των μεγάλων αναγκών, και μετά από συναντήσεις στελεχών του Ιδρύματος με τους επικεφαλής των αρμοδίων Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής, με Διοικητές Νοσοκομείων της Αττικής και σε συνεργασία με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, το Ίδρυμα αποφάσισε και έχει ήδη δρομολογήσει τις ακόλουθες δωρεές:

· Χρηματοδότηση της μελέτης και υλοποίησης του έργου αναδιαρρύθμισης, ανακαίνισης και αναβάθμισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Χρηματοδότηση της αναβάθμισης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας καθώς και της δημιουργίας Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «ΚΑΤ».

· Χρηματοδότηση εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Λατσείου Κέντρου Εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο».

· Χρηματοδότηση προμήθειας εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας σταθερών αιθουσών και κινητών συνεργείων αιμοληψίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.).

Οι δράσεις που έχει αναπτύξει
Παράλληλα με τις ανωτέρω δωρεές, το Ίδρυμα έχει αναπτύξει τις κάτωθι δράσεις, που αφορούν στην άμεση υποστήριξη συνανθρώπων μας αλλά και στην αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018:

· Εξατομικευμένη ιατρική βοήθεια, που το Ίδρυμα χρηματοδοτεί ήδη από τα τέλη του 2018, προς υποστήριξη των εγκαυματιών της πυρκαγιάς του Ιουλίου

2018, σε συνεργασία με την 1η Υ.ΠΕ. Αττικής και τη Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι Αττικής (ΣΕΚΜΑ).

· Δωρεά του Ιδρύματος για την ανακατασκευή κτιρίων και την αποκατάσταση φθορών στο Κ.Α.Α.Υ. (Κέντρο Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας) Αγίου Ανδρέα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η οποία ολοκληρώθηκε εντός του 2018.

Στόχος του Ιδρύματος είναι οι παρεμβάσεις αυτές να συμβάλλουν μεσο-μακροπρόθεσμα στην ετοιμότητα, πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Νεότερες αναλυτικές ενημερώσεις σχετικά με την πορεία υλοποίησης των ανωτέρω δωρεών θα ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Ιδρύματος.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share