Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

"Θάνατος σε τρόφιμο με καθαριστικό μπάνιο...": Το μεγάλο ψέμα για αποκάλυψη του ΕΦΕΤ!

Μεγάλη προσοχή!

8 Ιουνίου 2019 08:57

Καταρρίπτεται η «προειδοποίηση του ΕΦΕΤ για τα πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου»! Τις τελευταίες ημέρες επανακυκλοφορούν ισχυρισμοί πως ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για είδη τροφίμων τα οποία περιέχουν καθαριστικά είδη και περιττώματα ζώων εντός. Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Τα δημοσιεύματα που βλέπουμε να επανακυκλοφορούν χρησιμοποιούν διάφορες δηλώσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ Νίκο Κατσαρό.

Το γεγονός ότι ο κύριος Κατσαρός είναι πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και πως δε μιλάει σε καμία περίπτωση εκ μέρους του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Όλα τα δημοσιεύματα πλην της αρχικής πηγής αναφέρουν τον ΕΦΕΤ στο τίτλο αφήνοντας να εννοηθεί από τον αναγνώστη ότι πρόκειται για κάποια επίσημη ανακοίνωση του φορέα κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Αδιανόητες καταγγελίες για τα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης που φτάνουν στο τραπέζι μας από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ.

Μια κόκκινη χρωστική από καβουρδισμένες… κατσαρίδες και όχι μόνο… Παγωτά με κίτρινο υγρό από τον πρωκτικό αδένα του κάστορα… Πατατάκια με καθαριστικό μπάνιου… Μπίρες με υγρό που έχει αφαιρεθεί από την ουροδόχο κύστη των ψαριών… Κι όλα αυτά με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής!

Ποιος τα καταγγέλλει όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα; Ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», πρώην πρόεδρος ΕΦΕΤ και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας New York College, Νίκος Κατσαρός.

Το συγκεκριμένο κομμάτι έχει παρθεί από ένα άρθρο του 2018 το οποίο έγραψε ο κύριος Κατσαρός στη σελίδα «Eco Ζην»

Το εν λόγω άρθρο είναι μια μίξη γεγονότων με τρομολαγνικές προσθήκες και σοβαρές παραποιήσεις δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξίσωση της κυτταρίνης με ξυλοπολτό. Συγκεκριμένα ο κύριος Κατσαρός αναφέρει:

Προκειμένου να μην πήζει το γάλα οι παραγωγοί σοκολατούχου γάλακτος προσθέτουν κυτταρίνη, δηλαδή ξυλοπολτό. Ο συγκεκριμένος ξυλοπολτός δίνει επίσης το χαρακτηριστικό σοκολατούχο χρώμα.

Η κυτταρίνη αποτελεί συστατικό του κυτταρικού τοιχώματος των φυτικών κυττάρων και βρίσκεται σε κάθε φρούτο ή λαχανικό όπως φυσικά και στο ξύλο. Δεν είναι επομένως ξυλοπολτός, είναι κάτι που υπάρχει και στον ξυλοπολτό καθώς και εκεί υπάρχουν φυτικά κύτταρα.

Μια εξίσου σημαντική παραποίηση που παρατηρούμε στο εν λόγω άρθρο είναι η εξής:

Το ψωμί στα πολυκαταστήματα περιέχει ως συντηρητικό ένα αμινοξύ την L-κυστεϊνη που προέρχεται από τα μαλλιά μας. Προτιμάτε το φρέσκο ψωμί της ημέρας από τον φούρνο της γειτονιάς.

Το αμινοξύ L-κυστεϊνη παράγεται και από τους ανθρώπους, δεν αποτελούμε τη μόνη πηγή. Το παραπάνω κομμάτι δεν λέει πως «το ψωμί περιέχει την L-κυστεϊνη η οποία υπάρχει και στα μαλλιά μας». Η διατύπωση αφήνει να εννοηθεί σαφέστατα ότι, σύμφωνα με τον κύριο Κατσαρό, η πηγή της L-κυστεϊνης για τα συντηρητικά που χρησιμοποιούνται στο ψωμί προέρχονται από ανθρώπινες τρίχες.

Εδώ λοιπόν πρέπει να πούμε πως, πρώτον αυτός ο ισχυρισμός δεν τεκμηριώνεται πουθενά καθώς στο άρθρο δεν υπάρχει ούτε μια πηγή για κανένα ισχυρισμό που γίνεται και δεύτερον πως η χρήση ανθρώπινης τρίχας ως πηγή L-κυστεϊνης είναι ρητά απαγορευμένη εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Μολυσμένο τρόφιμο στα ράφια σούπερ μάρκετ: Συναγερμός από ΕΦΕΤ!

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας fipronil, ήταν όλα αρνητικά!

Εντατικούς ελέγχους για πιθανή παρουσία της δραστικής ουσίας fipronil σε αυγά και προϊόντων τους, στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία, τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δειγμάτων αυγών και προϊόντων τους (δείγματα επισήμου ελέγχου και αυτοελέγχου επιχειρήσεων) για την ανίχνευση της παρουσίας fipronil, ήταν όλα αρνητικά.

Ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 28.08.2017, ότι διακινήθηκε από γαλλική επιχείρηση σε ελληνική επιχείρηση, προϊόν αυγού με παρουσία της μη εγκεκριμένης δραστικής ουσίας fipronil.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για παστεριωμένο ασπράδι αυγού (αλβουμίνη) σε σκόνη (300Kg), το οποίο χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική επιχείρηση για τη δημιουργία μιγμάτων σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το προαναφερθέν νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg.

«Συνεπώς, όπως προκύπτει και από τα αντίστοιχα εργαστηριακά αποτελέσματα των ληφθέντων μιγμάτων, τα οποία ήταν όλα αρνητικά, δεν υφίσταται θέμα για τη δημόσια υγεία, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι τα ξηρά μίγματα θα αραιωθούν περαιτέρω προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα τελικά προϊόντα που διατίθενται προς κατανάλωση» επισημαίνει ο ΕΦΕΤ.

Το fipronil είναι ένα ευρέως φάσματος εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο. Επιτρέπεται για χρήση στην καταπολέμηση εντόμων, όπως ψύλλοι, ψείρες, τσιμπούρια και ακάρεα σε κατοικίδια ζώα, όπως σκύλοι και γάτες. Έχει εγκριθεί, επίσης, η χρήση του ως φυτοπροστατευτική δραστική ουσία για τον έλεγχο διαφόρων εντόμων του εδάφους. Η χρήση του περιορίζεται σε σπόρους λαχανικών (όπως πράσο, κρεμμύδι, κουνουπίδι, μπρόκολο κα).

Δεν επιτρέπεται η χρήση του fipronil σε παραγωγικά ζώα, όπως πουλερικά. Επιπλέον, απαγορεύεται η χρήση του σε επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Στον Κανονισμό 396/2005 ορίζονται τα ανώτατα όρια (0,005 mg/kg – ppm), μεταξύ άλλων σε αυγά και κρέας πουλερικών.

Η επιμόλυνση των αυγών αποδόθηκε στη χρήση νομίμων σκευασμάτων, στα οποία είχε προστεθεί το fipronil παράνομα για την αποτελεσματική καταπολέμηση του κόκκινου ακάρεως (Dermanyssus gallinae) στα πουλερικά. Τα σκευάσματα αυτά τα χρησιμοποιούσαν εταιρείες απεντόμωσης σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η Ολλανδία ήταν η χώρα, σε πτηνοτροφικές μονάδες της οποίας, για πρώτη φορά εντοπίσθηκε η ανωτέρω επιμόλυνση.

Τα μέχρι σήμερα εμπλεκόμενα με την υπόθεση κράτη είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Τσεχία, η Γερμανία, η Δανία, η Εσθονία, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ιράκ, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Λίβανος, η Λιβερία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, το Κατάρ, η Μάλτα, η Νήσος του Μαν, η Νορβηγία, η Νότια Αφρική, η Αγκόλα, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, οι Ολλανδικές Αντίλλες, η Ουκρανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Σερβία και Μαυροβούνιο, η Σουηδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Τουρκία, η Τσεχία, η Φινλανδία και το Χονγκ Κονγκ.

Ο Πίλγκριμ στρέφεται και εναντίον των βιογράφων του Χίτλερ που τον περιγράφουν ως έναν άνδρα με κανονικές σεξουαλικές σχέσεις, με γυναίκες, και κυρίως με την επί σειρά ετών σύντροφό του Εύα Μπράουν. Ο συγγραφέας παρουσιάζει στοιχεία για να αποδείξει την σεξουαλικότητα του Ναζί δικτάτορα.

Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Μπέργχοφ, που τακτικά ήλεγχε τα σκεπάσματα του κρεβατιού που είχαν περάσει την νύχτα τους ο Χίτλερ και η Μπράουν, έλεγε ότι μετά τον πόλεμο δεν είχε δει την παραμικρή ένδειξη ότι οι δυο τους έκαναν σεξ. Και ο ίδιος ο Χίτλερ είχε γράψει μία περίεργη ομολογία ότι δεν επιθυμεί καμία γυναίκα σωματικά, πιστεύοντας πάντα ότι η «πραγματική νύφη» για εκείνον ήταν η Γερμανία.

Ο Πίλγκριμ πιστεύει ότι κάτι σεξουαλικό -όχι απαραίτητα αμφίδρομο- συνέβη ανάμεσα στον Χίτλερ και την Μπράουν τον Μάρτιο του 1935. Εκείνη είχε καταγράψει «λίγες όμορφες ώρες» με τον Χίτλερ στο διαμέρισμά του στο Μόναχο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share