Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

«Λουκέτο» για διαγνωστικά κέντρα - 10 εκατ. ασφαλισμένοι στον αέρα!

Επ’ αόριστον κινητοποιήσεις από τις 10 Ιουνίου!

6 Ιουνίου 2019 14:03
«Λουκέτο» για διαγνωστικά κέντρα -  10 εκατ. ασφαλισμένοι στον αέρα!

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πολυήµερο λουκέτο στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, αφού οι συζητήσεις µε το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δεν φαίνεται να οδηγούν στην επίλυση του χάσµατος. Αυτό που χωρίζει τον ΕΟΠΥΥ από τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια είναι τα περίπου 55 εκατ. ευρώ που ζητεί ο κλάδος να διαγραφούν και αφορούν στο clawback, δηλαδή την υποχρεωτική επιστροφή χρηµάτων µε την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντήθηκαν χθες µε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, προκειµένου να αναζητηθεί το απαιτούµενο κονδύλι. Επρόκειτο για µία συνάντηση που καθορίσθηκε από την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Ωστόσο, δεν βρέθηκε λύση, µε αποτέλεσµα ο κλάδος να οδηγείται προς τις επ’ αόριστον κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει από τις 10 Ιουνίου. Σε αυτή την περίπτωση, οι περίπου 10 εκατοµµύρια ασφαλισµένοι του ΕΟΠΥΥ δεν θα µπορούν να πραγµατοποιήσουν ούτε µία απλή εξέταση αίµατος, κάτι που συνέβη και πριν από λίγο καιρό µε το τριήµερο λουκέτο σε όλη τη χώρα στο οποίο συµµετείχε πάνω από το 95% των επαγγελµατιών του χώρου.

undefined

Ακαρπη συνάντηση
Πάντως οι φορείς που εκπροσωπούν τα διαγνωστικά κέντρα και τους εργαστηριακούς γιατρούς, παρέστησαν επί δύο ώρες στη συνάντηση µε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, όπου και ζήτησαν να βρεθούν 55 εκατ. ευρώ από τα ταµεία του ΕΟΠΥΥ προκειµένου να διαγραφεί το clawback τουλάχιστον του β’ εξαµήνου του 2018. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, Γιώργος Πατούλης, µιλά για αδιέξοδο µε το υπουργείο Υγείας, γι’ αυτό και θα εισηγηθεί τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών σε σηµερινή συνεδρίαση του ∆Σ του Συλλόγου. «Κόκκινη γραµµή για τον κλάδο αποτελεί να µη χρεωθεί το clawback του δεύτερου εξαµήνου του 2018, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα εργαστήρια οδηγούνται µε µαθηµατική ακρίβεια στο λουκέτο» σηµειώνει ο κ. Πατούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Φώτης Πατσουράκος, που παρέστη στη συνάντηση, λέει στο «Εθνος» ότι υπάρχουν τα κονδύλια στα διαθέσιµα του ΕΟΠΥΥ, «ωστόσο ο πρόεδρος µας γνωστοποίησε ότι δεν µπορεί να τα καταβάλει». Σύµφωνα µε τον κ. Πατσουράκο, οι εκπρόσωποι των φορέων ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να βρεθούν τα κονδύλια από τα χρήµατα που προορίζονταν για τους οικογενειακούς γιατρούς, τα οποία έµειναν χωρίς να διατεθούν, λόγω των περιορισµένων συµβάσεων που έγιναν, αλλά και από τα χρήµατα που έχουν δοθεί από Ευρωπαίους πολίτες που έχουν νοσηλευθεί στη χώρα µας. Οµως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Βασίλης Πλαγιανάκος, φαίνεται ότι αρνήθηκε και, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΙΣΑ, ο κλάδος έφυγε άπραγος.

Είδηση βόμβα: Κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα επ' αορίστου!

Ταχύτατες είναι οι εξελίξεις στον κλάδο των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, καθώς όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο κλάδος ξεκινά επ’ αόριστον κινητοποιήσεις με λουκέτα σε όλη τη χώρα, μετά την τριήμερη κινητοποίηση της περασμένης εβδομάδας.

Νέα λουκέτα από τα μέσα Ιουνίου, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, αλλά λόγω και των πολιτικών εξελίξεων, οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν και έτσι ο κλάδος ξεκινά νέα απεργία στις 10 Ιουνίου.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών μετά από έκτακτη σύσκεψη, το Συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, αποφάσισε νέα κινητοποίηση για τις 10 Ιουνίου.

Σας αφορά: Κλειστά για τρεις ημέρες και τα διαγνωστικά εργαστήρια!

Τα ιδιωτικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα χαράτσια (clawback και rebate) που τα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή, καθώς όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι των κλάδων, ο ΕΟΠΥΥ παρακρατά ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους.

Επ΄αόριστον αποχή από τις 10 Ιουνίου τα Διαγνωστικά

Έτσι όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο ΙΣΑ, αποφασίσθηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όλων των ιδιωτικών Ενώσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επ αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Επίσης αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου προκειμένου να τοποθετηθούν σε αυτά.

Βασικά αιτήματα είναι:

• Κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα Διαγνωστικά Εργαστήρια, Πολυϊατρεία, Διαγνωστικά Κέντρα και Κλινικοεργαστηριακοί ιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο.

• Αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να μηδενιστεί το clawback

• Πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

• Αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία

• Στήριξη της Δημόσιας Υγείας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σας αφορά: Τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ανακοίνωσαν 3ημερη απεργία!

Ταλαιπωρία περιμένει την ερχόμενη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο όσους πολίτες έχουν προγραμματίσει να κάνουν τις συγκεκριμένες ημέρες εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία και εργαστήρια. 'Οπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων μονάδων, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύ υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε επιστολή τους που απέστειλαν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Την ίδια στιγμή, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) γι’ αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

ιδιωτικά ιατρικά κέντρα απεργία

«Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, οι οποίες πλήττονται καίρια από τη συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας», τονίζουν οι εκπρόσωποί τους. Σημειώνουν, δε, ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύουν πρωτίστως τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και «δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζομένους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων καλούν το υπουργείο σε διάλογο για την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προειδοποιούν ότι η τριήμερη απεργία είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων.

Την απεργία των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων στηρίζουν με ανακοινώσεις τους ιατρικοί σύλλογοι και σωματεία της χώρας. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης με ανακοινώσεις τους καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις, ενώ σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών τονίζει ότι «η πολιτεία καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού».

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

ΕΟΠΥΥ: Διαδικασίες πιστοποίησης των εργοθεραπευτών!

Σε προσλήψεις φαρμακοποιών προχωρά ο ΕΟΠΥΥ!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις και νέα για την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share