Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Βόρεια Μακεδονία: Υποδοχή ομάδας μετατράπηκε σε εθνικιστική φιέστα!

Χαμός και έντονες αντιδράσεις!

5 Ιουνίου 2019 11:23
Βόρεια Μακεδονία: Υποδοχή ομάδας μετατράπηκε σε εθνικιστική φιέστα!

Σε συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων, εξελίχθηκε η υποδοχή των παικτών της ομάδας χάντμπολ «Βαρντάρ», που ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Στη μεγάλη υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε την Δευτέρα, από χιλιάδες οπαδούς της ομάδας στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, που δεσπόζει το φαραωνικό άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, κυριάρχησαν συνθήματα όχι μόνο κατά των Πρεσπών αλλά και της αλβανικής κοινότητας της χώρας.

Το «Ποτέ «Βόρεια - Μόνο Μακεδονία» κυριάρχησε ανάμεσα στο πλήθος, που κρατούσε στα χέρια και κυμάτιζε τις κόκκινες σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας. Τα συνθήματα του κόσμου, ακολούθησαν οι δηλώσεις παικτών της Βαρντάρ στην εξέδρα της υποδοχής, που υπερτόνιζαν πως η ονομασία της χώρας είναι «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία».

Η συγκέντρωση στην πλατεία «Μακεδονίας» των Σκοπίων, σημαδεύτηκε και με έντονα συνθήματα κατά της αλβανικής κοινότητας της χώρας, όπως: «Θάνατος στους Σιπτάρους», «Καταραμένοι Σιπτάροι», «Νεκρός Σιπτάρ, καλός Σιπτάρ» και «Καθαρίστε τη ‘’Μακεδονία’’» που φώναζαν επί ώρες ρυθμικά οπαδοί της «Βαρντάρ», προκαλώντας αντιδράσεις Αλβανών αξιωματούχων.

Προηγήθηκαν δηλώσεις του αρχηγού της «Βαρντάρ» σε ΜΜΕ των Σκοπίων, πως η ομάδα δεν είναι της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», όπως έγραφαν τα ξένα μέσα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δίνοντας έτσι το έναυσμα για πολιτικοποίηση του γεγονότος.

Την υποδοχή των πρωταθλητών, διοργάνωσε ο δήμος Σκοπίων. Ωστόσο γρήγορα ο δήμαρχος Πέτρε Σιλέγκοφ, που παραβρέθηκε φορώντας μπλούζα της «Βαρντάρ», αποχώρησε από την εκδήλωση μετά από αποδοκιμασίες του πλήθους, μια και είναι υπέρμαχος της συνταγματικής αλλαγής της ονομασίας της χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία». Να σημειωθεί πως στα μέσα Ιουνίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών, που συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις σε Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα.

Πηγή: protothema

ΝΑΤΟ σε Βόρεια Μακεδονία: "Είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχτούμε"!

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επαίνεσε σήμερα τη Βόρεια Μακεδονία επειδή έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθεί την ερχόμενη χρονιά στη βορειοατλαντική στρατιωτική συμμαχία.

«Είμαστε έτοιμοι να σας καλωσορίσουμε», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους αφού συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν τον Φεβρουάριο συμφωνία που επιτρέπει στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία να γίνει το 30ο μέλος του μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, με την οποία τερματίσθηκε η μακροχρόνια διένεξη σχετικά με το όνομα της χώρας. Η διαδικασία της επικύρωσης απαιτεί συνήθως έναν χρόνο.
«Είναι σημαντικό να επαινέσουμε τη Βόρεια Μακεδονία για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσατε», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Βόρεια Μακεδονία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ της μέχρι το 2024, από το 1% που είναι τώρα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share