Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Ποιό είναι το φετινό μήνυμα;

5 Ιουνίου 2019 09:39
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Το θέμα για το 2019 εστιάζεται στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Εννέα στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως εκτίθενται σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που υπερβαίνουν τα ασφαλή επίπεδα που ορίζει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Ο ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για την καταπολέμηση μιας από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. «Είναι καιρός να δράσουμε αποφασιστικά. Το μήνυμά μου προς τις κυβερνήσεις είναι ξεκάθαρο: φορολόγηση των ρύπων, τερματισμός των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα και αποφυγή κατασκευής νέων εγκαταστάσεων άνθρακα. Χρειαζόμαστε μια πράσινη οικονομία, όχι μια γκρίζα οικονομία» τονίζει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για το 2019 «Καταπολεμήστε την ατμοσφαιρική ρύπανση» επιλέχθηκε από τη χώρα υποδοχής, η οποία γι’ αυτό το χρόνο είναι η Κίνα, ο κυριότερος ρυπαντής του κόσμου. Μας καλεί να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την ποσότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παράγουμε και να σταματήσουμε τη συμβολή της στην παγκόσμια υπερθέρμανση και τις επιπτώσεις της στην υγεία μας.

Τεράστια οικολογική καταστροφή στον "τελευταίο παράδεισο"!

Σύμφωνα με νέα έρευνα ένα εκατομμύριο παπούτσια και περισσότερες από 370.000 οδοντόβουρτσες ξεβράστηκαν στα απομακρυσμένα νησιά Κόκος (Κήλινγκ) στον Ινδικό ωκεανό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports και αναφέρει ότι τα νησιά της Αυστραλίας ήταν γεμάτα με 238 τόνους πλαστικών, αν και σ’ αυτά κατοικούν μόνο 500 άνθρωποι. Το σύμπλεγμα των 27 νησιών, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ακατοίκητα, απέχει 2.750 χιλιόμετρα από το Περθ και χαρακτηρίζεται ως «ο τελευταίος παράδεισος της Αυστραλίας».

Σύμφωνα με την τοξικολόγο του πανεπιστημίου της Τασμανίας Τζένιφερ Λάβερς πολλά από τα σκουπίδια ήταν αντικείμενα ευρείας κατανάλωσης, όπως καπάκια μπουκαλιών, καλαμάκια, παπούτσια και σανδάλια, σύμφωνα με την τοξικολόγο του πανεπιστημίου της Τασμανίας Τζένιφερ Λάβερς. «Η ρύπανση από πλαστικά είναι πλέον πανταχού παρούσα στους ωκεανούς μας και τα απομακρυσμένα νησιά είναι ένα ιδανικό μέρος για να αποκτήσουμε μια αντικειμενική εικόνα του όγκου των πλαστικών σκουπιδιών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή» δήλωσε η Λάβερς και πρόσθεσε: «Τα νησιά είναι σαν τα καναρίνια σε ένα ανθρακωρυχείο και είναι όλο και σημαντικό να ενεργούμε στις προειδοποιήσεις που μας δίνουν».

Η τοξικολόγος θεώρησε ότι η εκτίμηση των 414 εκατ. πλαστικών κομματιών είναι «συντηρητική» καθώς είχαν βρεθεί σε βάθος μόλις 10 εκατοστών και δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες παραλίες που είναι γνωστές ως «hotspots» σκουπιδιών. Το 2017 η Λάβερς είναι δημοσιοποιήσει έρευνα που έδειχνε ότι το απομακρυσμένο νησί Χέντερσον στον νότιο Ειρηνικό είχε την υψηλότερη πυκνότητα πλαστικών σκουπιδιών που είχε αναφερθεί παγκοσμίως. Τα νησιά Κόκος έχουν μικρότερη πυκνότητα από το Χέντερσον αλλά ο συνολικός όγκος είναι μεγαλύτερος. Στο Χέντερσον είχαν βρεθεί 38 εκατ. κομμάτια που ζύγιζαν 17 τόνους....

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share