Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΕΦΕΤ: Ανακοίνωσε αυτό που όλοι πιστεύαμε για το καρκινογόνο τρόφιμο που σαρώνει την αγορά!

Τεράστια προσοχή!

4 Ιουνίου 2019 07:29
ΕΦΕΤ: Ανακοίνωσε αυτό που όλοι πιστεύαμε για το καρκινογόνο τρόφιμο που σαρώνει την αγορά!

Τα Ellinika Hoaxes καταρρίπτουν τον ισχυρισμό πως ο Ε.Φ.Ε.Τ. έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με πιθανό κίνδυνο από καρκινογόνο τρόφιμο!

Κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως ο Ε.Φ.Ε.Τ. έβγαλε ανακοίνωση σχετικά με πιθανό κίνδυνο από καρκινογόνο τρόφιμο. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ψευδής.

Το κείμενο που αναπαράγεται στα σχετικά άρθρα τις δυο τελευταίες ημέρες έχει ως εξής:

Κόκκινος συναγερμός από ΕΦΕΤ για τα τρόφιμα αφού προειδοποιεί για καρκίνο κάνοντας λόγο για ύπουλο παθογόνο που βρίσκεται στα κρέατα.

Πιο συγκεκριμένα, η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία της Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος τέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίου του ΕΦΕΤ στην Αθήνα.

Πρόκειται για ύπουλο παθογόνο, όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή συμπεριφορά των καταναλωτών. Oι καταναλωτές θα πρέπει να παίρνουν τελευταία τα προϊόντα κρέατος από το σούπερ μάρκετ και να φροντίζει ώστε να τηρούνται απόλυτα οι θερμοκρασίες κατάψυξης τους στο οικιακό τους ψυγείο.

Στη συνέχεια των άρθρων παρατίθεται αυτούσια η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ και το πρώτο σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως δε πρόκειται για ανακοίνωση που έγινε αυτές τις μέρες. Το κείμενο που αναδημοσίευσαν οι ιστοσελίδες, είναι μέρος ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Ε.Φ.Ε.Τ. στο πλαίσιο συνεδρίου που συνδιοργάνωσε μαζί με το Εργαστήριο Υγιεινής & Μικροβιολογίας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Το θέμα του συνεδρίου ήταν η αξιολόγηση του κινδύνου από την παρουσία του βακτηρίου Listeria monocytogenes σε έτοιμα για κατανάλωση προϊόντα κρέατος.

Τροφικές δηλητηριάσεις: Μην αγοράζετε αυτά τα τρόφιμα! Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί!

Συστάσεις για την ασφάλεια από τροφικές δηλητηριάσεις το καλοκαίρι, κάνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, "η αύξηση της θερμοκρασίας η οποία επιταχύνει την αλλοίωση των τροφίμων, η εποχιακή λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και η αυξημένη ζήτηση, λόγω μεγάλου αριθμού τουριστών, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ασφάλεια των τροφίμων", προσθέτοντας:

"Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, υπάρχει η πιθανότητα εκδήλωσης τροφικής δηλητηρίασης, η οποία συνήθως οφείλεται στην κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται, χωρίς την τήρηση των απαραίτητων όρων υγιεινής. Η εκδήλωση της ασθένειας εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκαλεί και μπορεί να εμφανιστεί, μετά από μισή ώρα από την κατανάλωση των τροφίμων ή μετά από λίγες ώρες ή ακόμα και ημέρες και οφείλεται στην επιμόλυνση των τροφίμων με μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες» επισημαίνει ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, για την αποφυγή πιθανών τροφικών δηλητηριάσεων από αλλοιωμένα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ συνιστά:

«Στους καταναλωτές που αγοράζουν τρόφιμα:

- Να ελέγχουν τα βασικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση, συσκευασία και ημερομηνία λήξης).

- Να ελέγχουν τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.

- Να μην επιλέγουν προϊόντα ψύξης ή κατάψυξης για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν συντηρούνται σωστά. Υπενθυμίζεται ότι τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 7ο C και τα προϊόντα κατάψυξης σε θερμοκρασίες μικρότερες των -18ο C (δηλαδή -19ο C, -20ο C, κλπ).

- Τα ψυγεία και οι καταψύκτες από όπου προμηθεύονται τα τρόφιμα να μην εκτίθενται στον ήλιο.

- Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο.

- Να τοποθετούν τρόφιμα στο ψυγείο, όσο γίνεται πιο σύντομα, μετά την αγορά τους.

- Να μην επιλέγουν τρόφιμα εκτεθειμένα σε έντομα, σκόνη, κλπ.

- Ιδιαίτερα, το εμφιαλωμένο νερό να διατηρείται σε σκιερό μέρος και να μην επαναχρησιμοποιούνται οι άδειες φιάλες, οι οποίες στο τέλος της χρήσης τους θα πρέπει να οδηγούνται στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.

Στους καταναλωτές που ετοιμάζουν οι ίδιοι το γεύμα τους:

- Να φροντίζουν για την προσωπική καθαριότητά τους, κατά την ετοιμασία του φαγητού και για την καθαριότητα του χώρου.

- Να αποφεύγουν να πιάνουν νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά, χωρίς να πλύνουν τα χέρια τους.

- Να μην χρησιμοποιούν τα ίδια εργαλεία στα νωπά τρόφιμα και στα έτοιμα φαγητά.

- Να μην καπνίζουν, τρώνε ή πίνουν, όταν προετοιμάζουν νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών.

- Να ψήνουν τα προϊόντα κρέατος, πουλερικών και ψαριών κανονικά.

- Να μην διατηρούν τα έτοιμα φαγητά περισσότερο από τον χρόνο που προβλέπει ο παρασκευαστής.

- Εάν πρόκειται να σερβίρουν ζεστό το φαγητό, τότε θα πρέπει να το διατηρούν σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 650 C έως την ώρα του σερβιρίσματος.

- Εάν πρόκειται να ξαναζεστάνουν φαγητό που διατηρείται με ψύξη, τότε θα πρέπει να το θερμαίνουν στους 800 C.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share