Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έφυγε από την ζωή ο θρυλικός Σαμψών!

Μεγάλη θλίψη...

25 Μαΐου 2019 16:45
Έφυγε από την ζωή ο θρυλικός Σαμψών!

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός παλαιστής Σαμψών. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Κεσκελίδης.

Ο παλσιστής που για πολλά χρόνια γύριζε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας «νούμερα» με τα οποία αναδεικνυόταν η μεγάλη μυϊκή του δύναμη, πέθανε σε ηλικία 90 ετών τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο «Σαμψών», ο οποίος μαζί με τον Παναγή Κουταλιανό και μερικούς άλλους «μασίστες» έγραψαν ιστορία, έφυγε από τη ζωή έχοντας δίπλα του, τους δικούς του ανθρώπους.

Νοσηλευόταν από την περασμένη Δευτέρα με πνευμονία στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Ο Σαμψών γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και καταγόταν από οικογένεια με παράδοση στην πάλη. Κατά τη διάρκεια της κατοχής σε ηλικία μόλις δώδεκα ετών, ο νεαρός, δε δίστασε να τα βάλει με ένα Γερμανό αξιωματικό.

Ο Γιάννης όχι μόνο πάλεψε, αλλά νίκησε τον εκπαιδευμένο στρατιώτη και έδειξε από νωρίς την κλίση του στην πάλη. Μεγαλώνοντας έκανε περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιδεικνύοντας τη δύναμή του.

Από τα πλέον γνωστά νούμερά του ήταν να ξαπλώνει στο δρόμο και πάνω από το σώμα του να περνούν τριαξονικά φορτηγά, ενώ όσοι τον είδαν ζωντανά έχουν να θυμούνται το ματωμένο του πρόσωπο, καθώς έσπαγε ξύλα και πέτρες με το κεφάλι του.

Θλίψη: Πέθανε ο Γιώργος Μαυρογένης!

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο, 25 Μαΐου ο δημοσιογράφος, γελοιογράφος Γιώργος Μαυρογένης σε ηλικία 91 ετών.

Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ.
Σχετική ανακοίνωση εξέφρασε και η Ένωση συντακτών Κύπρου όπου αναφέρει: «Ο Γιώργος Μαυρογένης, πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, ανήσυχο πνεύμα και πολυτάλαντος δημιουργός, απεβίωσε, πλήρης ημερών, το πρωί του Σάββατου 25 Μαΐου σε ηλικία 91 ετών. Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε ο πατριάρχης της πολιτικής γελοιογραφίας στον τόπο μας, δημιουργώντας σχολή που άφησε πίσω της πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς. Συνάμα, διατέλεσε καυστικός δημοσιογράφος, εμπνευσμένος γλυπτής, εκφραστικός ζωγράφος και σημαντικός σκηνογράφος

Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε από τα πρώτα μέλη και στελέχη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και μέχρι τέλους διατηρούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον και τη σχέση του με την οργάνωση. Η ΕΣΚ εξέδωσε ειδικό πολυσέλιδο τόμο - λεύκωμα για το έργο του Γ. Μαυρογένη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο Κλάδος Βετεράνων της ΕΣΚ τον τίμησε με ειδικό βραβείο και σχετική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2016.

Η Σατιρική, εφημερίδα που εξέδιδε ο Γ. Μαυρογένης από το 1964 μέχρι το 1985, αποτέλεσε φυτώριο για νέους δημιουργούς, σκιτσογράφους και δημοσιογράφους, υπήρξε δε έπαλξη έκφρασης για πολλά κριτικά μυαλά του τόπου. Μόνον γι’ αυτή την εφημερίδα αξίζει το όνομά του Γ. Μαυρογένη να καταγράφει στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας με τα πιο λαμπρά γράμματα.

Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ. Η ταφή θα γίνει στη Λεμεσό, γενέτειρα του μεταστάντος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Μνήμη αγαθή θα συνοδεύει τη θύμησή του για το έργο που επιτέλεσε με τη δράση και το παράδειγμα του.»

Ο γνωστός σκιτσογράφος ΠΙΝ αποχαιρέτησε τον Μαυρογένη με ένα σκίτσο και τα εξής λόγια: «Σήμερα έφυγε ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ο Δασκαλός μου, ο Φίλος μου, ο Αρχηγός μου. Ενας γλυκός, “θυμοθκιάρης", έντονα πολιτικοποιημένος, με άποψη για όλα, υπέροχος άνθρωπος. Ένας γίγαντας. Τον γνώρισα όταν είμουν 17 χρονών και προσπαθούσα να ανοίξω την μεγάλη πόρτα. Και σημάδεψε για πάντα την επαγγελματική μου πορεία και την ζωή μου. Γιώργο Μαυρογένη, αγαπημένε μου Ττόφαλλε, Αρχηγέ μου, καλόν Παράδεισο.»
Ενώ σε ανάρτηση του ο Δήμαρχος Λεμεσού, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πέθανε πασίγνωστη παρουσιάστρια!

Πήγαν να δουν τη νεκρή κι εκείνη έλειπε: Όταν έμαθαν που πήγε τρελάθηκαν!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share