Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θλίψη: Πέθανε ο Γιώργος Μαυρογένης!

Τραγική απώλεια!

25 Μαΐου 2019 13:55
 Θλίψη: Πέθανε ο   Γιώργος Μαυρογένης!

Έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο, 25 Μαΐου ο δημοσιογράφος, γελοιογράφος Γιώργος Μαυρογένης σε ηλικία 91 ετών.

Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ.
Σχετική ανακοίνωση εξέφρασε και η Ένωση συντακτών Κύπρου όπου αναφέρει: «Ο Γιώργος Μαυρογένης, πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, ανήσυχο πνεύμα και πολυτάλαντος δημιουργός, απεβίωσε, πλήρης ημερών, το πρωί του Σάββατου 25 Μαΐου σε ηλικία 91 ετών. Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε ο πατριάρχης της πολιτικής γελοιογραφίας στον τόπο μας, δημιουργώντας σχολή που άφησε πίσω της πολλούς και αξιόλογους δημιουργούς. Συνάμα, διατέλεσε καυστικός δημοσιογράφος, εμπνευσμένος γλυπτής, εκφραστικός ζωγράφος και σημαντικός σκηνογράφος.

Ο Γ. Μαυρογένης υπήρξε από τα πρώτα μέλη και στελέχη της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και μέχρι τέλους διατηρούσε αδιάπτωτο το ενδιαφέρον και τη σχέση του με την οργάνωση. Η ΕΣΚ εξέδωσε ειδικό πολυσέλιδο τόμο - λεύκωμα για το έργο του Γ. Μαυρογένη στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ ο Κλάδος Βετεράνων της ΕΣΚ τον τίμησε με ειδικό βραβείο και σχετική εκδήλωση τον Νοέμβριο του 2016.

Η Σατιρική, εφημερίδα που εξέδιδε ο Γ. Μαυρογένης από το 1964 μέχρι το 1985, αποτέλεσε φυτώριο για νέους δημιουργούς, σκιτσογράφους και δημοσιογράφους, υπήρξε δε έπαλξη έκφρασης για πολλά κριτικά μυαλά του τόπου. Μόνον γι’ αυτή την εφημερίδα αξίζει το όνομά του Γ. Μαυρογένη να καταγράφει στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας με τα πιο λαμπρά γράμματα.

Η κηδεία του Γ. Μαυρογένη θα τελεστεί από τον ιερό ναό της του θεού Σοφίας στο Στρόβολο την προσεχή Τρίτη 28 Μαΐου στις 11 π.μ. Η ταφή θα γίνει στη Λεμεσό, γενέτειρα του μεταστάντος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια του εκλιπόντος. Μνήμη αγαθή θα συνοδεύει τη θύμησή του για το έργο που επιτέλεσε με τη δράση και το παράδειγμα του.»

Ο γνωστός σκιτσογράφος ΠΙΝ αποχαιρέτησε τον Μαυρογένη με ένα σκίτσο και τα εξής λόγια: «Σήμερα έφυγε ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Ο Δασκαλός μου, ο Φίλος μου, ο Αρχηγός μου. Ενας γλυκός, “θυμοθκιάρης", έντονα πολιτικοποιημένος, με άποψη για όλα, υπέροχος άνθρωπος. Ένας γίγαντας. Τον γνώρισα όταν είμουν 17 χρονών και προσπαθούσα να ανοίξω την μεγάλη πόρτα. Και σημάδεψε για πάντα την επαγγελματική μου πορεία και την ζωή μου. Γιώργο Μαυρογένη, αγαπημένε μου Ττόφαλλε, Αρχηγέ μου, καλόν Παράδεισο.»
Ενώ σε ανάρτηση του ο Δήμαρχος Λεμεσού, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

Μεγάλη θλίψη: Πέθανε ο κορυφαίος νομπελίστας Μάρεϊ Γκελ Μαν!

Απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών ο νομπελίστας, Αμερικανός φυσικός Μάρεϊ Γκελ-Μαν, ένας από τους μεγάλους επιστήμονες του 20ού αιώνα, ο οποίος είχε τιμηθεί με το Νόμπελ Φυσικής του 1969 για τη σημαντική συμβολή του στη θεωρία των στοιχειωδών σωματιδίων.
Ο θάνατος του επήλθε στο σπίτι του στη Σάντα Φε του Νέου Μεξικού, όπου ήταν συνιδρυτής και διακεκριμένος καθηγητής του Ινστιτούτου της πόλης. Υπήρξε επίσης ομότιμος καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) και είχε εργαστεί για αρκετά χρόνια στο CERN.

Ο πατέρας των κουάρκ
Ο Γκελ-Μαν ήταν αυτός που πρότεινε ότι τα πρωτόνια και τα νετρόνια δεν αποτελούν τους στοιχειώδεις δομικούς λίθους της ύλης, αλλά αποτελούνται από άλλα μικρότερα θεμελιώδη σωματίδια, τα οποία ονόμασε κουάρκ. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την πρόταση «Three quarks for Muster Mark» στο μυθιστόρημα Finnegans Wake του Ιρλανδού Τζέιμς Τζόις. Αρκετά αργότερα αποδείχθηκε και πειραματικά η ύπαρξη των κουάρκ.

Ο Γκελ-Μαν μεταμόρφωσε σε καθοριστικό βαθμό τη σωματιδιακή φυσική

ων δεκαετιών του 1950 και 1960, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», με την εντυπωσιακή ικανότητα του να ανακαλύπτει απόκρυφα πρότυπα και σχέσεις ανάμεσα στα στοιχειώδη σωματίδια του σύμπαντος. Μεταξύ άλλων, επινόησε τον όρο κβαντική χρωματοδυναμική (QCD), προώθησε τη θεωρία των υπερχορδών και εμβάθυνε στη μελέτη της πολυπλοκότητας (ιδίως στο Sante Fe Institute). Έγραψε κι ένα εκλαϊκευτικό βιβλίο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «The Quark and the Jaguar: Adventures in the Simple and the Complex» («Το κουάρκ και ο ιαγουάρος: Περιπέτειες στο απλό και στο πολύπλοκο»).
Πολύγλωσσος, κοσμοπολίτης και με πολλαπλά ενδιαφέροντα από την αρχαιολογία και τη γλωσσολογία ως την ορνιθολογία, είχε κάτι από αναγεννησιακή φιγούρα. Είχε γεννηθεί το 1929 στο Μανχάταν από μετανάστες Εβραίους γονείς της Ανατολικής Ευρώπης. Σπούδασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Γιέηλ, πήρε το διδακτορικό του από το ΜΙΤ το 1951 και ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ («πατέρας» της ατομικής βόμβας) τον έφερε στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον, από όπου αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και εργάσθηκε υπό την καθοδήγηση του διάσημου φυσικού Ενρίκο Φέρμι, προτού καταλήξει στο Caltech, όπου βρήκε το άλλο «ιερό τέρας» της Φυσικής, τον Ρίτσαρντ Φάινμαν. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε παντρευτεί δύο φορές, ενώ δήλωνε ανθρωπιστής και αγνωστικιστής.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πέθανε πασίγνωστη παρουσιάστρια!

Πήγαν να δουν τη νεκρή κι εκείνη έλειπε: Όταν έμαθαν που πήγε τρελάθηκαν!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share