Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Προειδοποίηση σοκ: Η Παναγία των Παρισίων μπορεί να καταρρεύσει!

Από τους ισχυρούς ανέμους!

24 Μαΐου 2019 16:49
Προειδοποίηση σοκ: Η Παναγία των Παρισίων μπορεί να καταρρεύσει!

Προβλήματα δομικής αστάθειας διαπίστωσαν στην Παναγία των Παρισίων με μια νέα έκθεση, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του φημισμένου καθεδρικού ναού σε περίπτωση που σαρώσουν το Παρίσι άνεμοι ταχύτητας 88 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τον μηχανολόγο μηχανικό του Πανεπιστημίου των Βερσαλλιών, Πάολο Βανούτσι, ολόκληρο το κτίριο μπορεί να καταρρεύσει αν η ταχύτητα των ανέμων φθάσει τα 88 χλμ/ώρα. Πριν την πυρκαγιά η πέτρινη κτιριακή δομή ήταν αρκετή δυνατή για να αντέξει σε ανέμους ταχύτητας 218 χλμ/ ώρα όπως αναφέρει η Arts Newspaper.


Το πρόβλημα της δομικής αστάθειας στην Παναγία των Παρισίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των ειδικών, ότι ο στόχος που έβαλε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για αποκατάσταση της Νοτρ Νταμ εντός πενταετίας δεν θα επιτευχθεί κι ότι θα απαιτηθεί πολύ μεγαλύτερο διάστημα

Το «βέλος» του ναού, που αποτεφρώθηκε από τις φλόγες, ενίσχυε ακόμη περισσότερο δομικά το κτίριο και η απουσία του τώρα το αποδυναμώνει, προσθέτει ο Βανούτσι υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα στη φάση της ανοικοδόμησης, που χρηματοδοτείται από μεγάλες δωρεές επιχειρηματιών, πρέπει να είναι η ενίσχυση και η αποκατάσταση του δομικού συστήματος.

Πριν από δύο εβδομάδες η Γαλλική Βουλή ψήφισε ειδικό νομοσχέδιο για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, που αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα και η Γερουσία. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα και πρώην ανώτερο αξιωματούχο της UNESCO, Φρανσέσκο Μπανταρέν, δεν διευθετεί όλα τα τεχνικά ζητήματα, αλλά φροντίζει για τη σύσταση του αρμόδιου κρατικού φορέα που θα επιβλέψει τη διαδικασία.

Απίστευτο! Πισίνα στην οροφή της Παναγίας των Παρισίων;

Οι πιο παράδοξες ιδέες διατυπώνονται για την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, μέρος της οποίας καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά. Αρχιτεκτονική εταιρεία έφθασε στο σημείο να προτείνει την κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής στην οροφή του φημισμένου ναού, τη στιγμή που η Γαλλία ετοιμάζεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να αποκαταστήσει τον κατεστραμμένο ναό στην παλαιά του δόξα.

Μετά την καταστροφή της οροφής και του κεντρικού πυργίσκου της Παναγίας των Παρισίων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι ανοικτός και στις «πιο σύγχρονες προτάσεις» όσον αφορά την ανακατασκευή της εκκλησίας, προκειμένου ο καθεδρικός ναός «να γίνει πιο όμορφος από ό,τι στο παρελθόν». Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ζήτησε την κατασκευή εξωτερικού πυργίσκου «προσαρμοσμένου στις τεχνικές και στις προκλήσεις της εποχής μας».

Η αλήθεια είναι ότι οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα, όσον αφορά την αποκατάσταση του ναού, κατά πάσα πιθανότητα θα απογοητεύσουν τους υπέρμαχους της παράδοσης, που επιθυμούν ο γοτθικός ναός του 12ου αιώνα να αποκατασταθεί με τον ίδιο πυργίσκο του 19ου αιώνα, ακριβώς όπως τον είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Ευγένιος Βιολέ λε Ντικ.

Ωστόσο, πιο πρωτοποριακές προτάσεις βρέθηκαν στο τραπέζι ήδη πριν κλείσει μία εβδομάδα από την καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου. Η γαλλική εταιρεία Studio NAB πρότεινε την κατασκευή πελώριας γυάλινης οροφής, όπως αυτές που έχουν τα θερμοκήπια. Αλλα αρχιτεκτονικά γραφεία προτείναν τη δημιουργία κρεμαστών κήπων ή ακόμα και ενός ολόκληρου δάσους, γύρω από έναν μάλλον απλοϊκό πυργίσκο, είτε από χρωματιστό γυαλί είτε από ανοξείδωτο ατσάλι. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ναός δεν πρέπει να αποκατασταθεί καθόλου, αλλά να δημιουργηθεί ένας προσωρινός εξωτερικός πυργίσκος από ισχυρές δεσμίδες φωτός.

«Δεν υποχρεούμαστε να ανακατασκευάσουμε τον καθεδρικό ναό όπως ακριβώς ήταν», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Αλεξάντρ Σασάνγκ. Η πρότασή του περιλαμβάνει την κατασκευή εξωτερικού πυργίσκου από γυαλί.

Η σουηδική αρχιτεκτονική εταιρεία Ulf Mejergren Architects (UMA) έχει ακόμα πιο πρωτοποριακές ιδέες που συνδυάζουν το τερπνό μετά το ωφελίμου. Οι Σουηδοί αρχιτέκτονες έχουν ετοιμάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ολόκληρη η οροφή του καθεδρικού ναού, που έχει σχήμα σταυρού, θα μετατραπεί σε κολυμβητική δεξαμενή χωρίς όρια (infinity pool), μήκους ενός χιλιομέτρου. Τη δραστηριότητα στο εσωτερικό της θα επιβλέπουν τα αγάλματα των Δώδεκα Αποστόλων που διασώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά και τα οποία έχουν αφαιρεθεί από το σημείο, προκειμένου να υποβληθούν σε εργασίες συντήρησης.

«Ενας καθεδρικός ναός, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ένα απομονωμένο νησί μέσα στον οικιστικό ιστό. Ανήκει στην πόλη και στους πολίτες της», προσθέτει η εταιρεία UMA.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share