Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020

Νορβηγία: Προσφέρει €100 εκατ. για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας

Μια μάστιγα που αφορά εκατομμύρια θύματα!

24 Μαΐου 2019 15:30
Νορβηγία: Προσφέρει €100 εκατ. για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας

Η Νορβηγία δεσμεύθηκε σήμερα να καταβάλει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ σε διάστημα τριών ετών στη μάχη κατά της σεξουαλικής βίας στις ανθρωπιστικές κρίσεις, μια μάστιγα που αφορά εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο.

«Η βία σεξουαλικού και σεξιστικού χαρακτήρα καταστρέφει τους ανθρώπους, καταστρέφει τις τοπικές κοινωνίες, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιδιορθωθούν οι βλάβες» που προκαλεί, τόνισε η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ίνε Έρικσεν Σεράιντε.

«Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να κάνουμε περισσότερα στον τομέα της πρόληψης», πρόσθεσε η υπουργός κατά την έναρξη διεθνούς διάσκεψης με αυτό το θέμα που πραγματοποιείται στο Όσλο.

Η πλούσια σκανδιναβική χώρα δεσμεύθηκε να προσφέρει 1 δισεκ. κορώνες (102,5 εκ. ευρώ) για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας από το 2019 ως το 2021, από τα οποία τα 350 εκ. κορώνες φέτος. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν από την πλευρά τους ότι θα προσφέρουν 10 εκ. δολάρια.

Η διάσκεψη αυτή, την οποία συνδιοργανώνουν η Νορβηγία, το Ιράκ, η Σομαλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και στην οποία συμμετέχει ο Κονγκολέζος γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2018, έχει στόχο να αφυπνίσει την κοινή γνώμη και να συγκεντρώσει πόρους.

undefined

Πολλοί συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της πρόληψης και της καταπολέμησης της ατιμωρησίας.

«Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι σε ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο, πριν από περισσότερα από 35 χρόνια, κανείς δεν μιλούσε για τη σεξουαλική και σεξιστική βία. Και αυτό όχι επειδή δεν υπήρχε. Υπήρχε, αλλά ήταν μια κρυφή φρίκη», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

«Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε (…) είναι να ρίξουμε άπλετο φως στο πρόβλημα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Λόουκοκ, φέτος χρειάζονται περίπου 660 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης της σεξουαλικής βίας.

Μία γυναίκα στις τρεις σε όλο τον κόσμο πέφτει θύμα σεξουαλικής ή σεξιστικής βίας στη διάρκεια της ζωής της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση τις περιόδους ανθρωπιστικών κρίσεων. Αυτές πλήττουν σήμερα περίπου 140 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους 35 εκ. γυναίκες και κορίτσια σε αναπαραγωγική ηλικία.

Στα τέλη Απριλίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε μια απόφαση υπέρ των θυμάτων σεξουαλικής βίας, η οποία όμως ήταν πολύ ήπια εξαιτίας των αντιδράσεων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας.

Αυτοκτονία στο Μοσχάτο: Η αστυνομία γνώριζε για την κακοποίηση από τις 9 Μαϊου!

Αυτοκτονία στο Μοσχάτο: Η αστυνομία γνώριζε για την κακοποίηση από τις 9 Μαϊου!

Ενας πολίτης είχε αντιληφθεί την ανάρμοστη συμπεριφορά του 43χρονου απέναντι στην 14χρονη μαθήτρια.

Είχε ενημερώσει μάλιστα το Χαμόγελο του Παιδιού στις 9 Μαϊου. Η οργάνωση με τη σειρά της ανημέρωσε τη διεύθυνση Ανηλίκων της Ασφάλειας προκειμένου να ερευνήσει την υπόθεση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χαμόγελου, η οργάνωση είχε δεχτεί αναφορά από πολίτη στην Γραμμή SOS 1056 για σεξουαλική κακοποίηση της 14χρονης που έβαλε τέλος στη ζωή της στο Μοσχάτο.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι στις 9/5/2019 δέχτηκε αναφορά στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 από ευαισθητοποιημένο πολίτη, ο οποίος είχε υποψιαστεί την σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης από ενήλικο άτομο, 40 περίπου ετών.

»Σύμφωνα με την αναφορά η 14χρονη είχε ειδωθεί επανειλημμένα να βρίσκεται μαζί με το συγκεκριμένο ενήλικο άτομο και να συχνάζει στο κατάστημα ψιλικών που διατηρούσε ο ίδιος στην περιοχή. Επίσης, σύμφωνα με την αναφορά η ανήλικη κοπέλα είχε ειδωθεί να επιβιβάζεται στο αυτοκίνητο του συγκεκριμένου ατόμου από πλατεία της περιοχής, ενώ ο πολίτης μας ενημέρωσε για δημόσια ανταλλαγή μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ του 14χρονου κοριτσιού και του ενήλικα που παρέπεμπαν στην ύπαρξη σχέση εξάρτησης της ανήλικης και κακοποίησης της από τον συγκεκριμένο ενήλικο άντρα.

Άμεσα, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησης ανηλίκων, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημέρωσε για την αναφορά την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας και έφερε σε επικοινωνία τον πολίτη που έκανε την αναφορά με τους αρμόδιους αξιωματικούς για την περαιτέρω διερεύνηση του περιεχομένου της.

 Αυτοκτονία στο Μοσχάτο: Η αστυνομία γνώριζε για την κακοποίηση από τις 9 Μαϊου!

Για άλλη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την εγκυρότητα των αναφερομένων και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την σωματική και ψυχολογική προστασία του ανήλικου παιδιού.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ήδη θέσει το σύνολο των δομών και των υποστηρικτών υπηρεσιών του στη διάθεση της οικογένειας της ανήλικης. Επίσης, οι Ψυχολόγοι και Κοινωνικοί Λειτουργοί του Οργανισμού βρίσκονται ήδη δίπλα στους μαθητές, γονείς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου που φοιτούσε η ανήλικη, καθώς και της ευρύτερης περιοχής ώστε να παρασχεθεί ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη και ο,τιδήποτε άλλο χρειαστούν».

Το Χαμόγελο του Παιδιού καλεί του ςπολίτες για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί θύμα βίας να καλούν στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056».
-Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share