Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020

Σας αφορά: Κλειστά για τρεις ημέρες και τα διαγνωστικά εργαστήρια!

Tριήμερες κινητοποιήσεις!

23 Μαΐου 2019 18:38
Σας αφορά: Κλειστά για τρεις ημέρες και τα διαγνωστικά εργαστήρια!
Follow us on Google News

Άρχισαν σήμερα και στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες κινητοποιήσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Εργαστηρίων και Πολυιατρείων, με τη συνεργασία του Ιατρικού Συλλόγου (ΙΣΘ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

«Το υπουργείο Υγείας και η ηγεσία του απαξιώνει με τις γνωστές εμμονικές ιδεοληψίες της, τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια οδηγώντας τα περισσότερα σε... λουκέτα και στερώντας από τους ασθενείς το δικαίωμα της επιλογής αλλά και αξιόπιστες υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης παθήσεων» δήλωσε με αφορμή τις κινητοποιήσεις ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

Κλειστά για τρεις ημέρες και τα διαγνωστικά εργαστήρια!
Η γενική γραμματέας του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου, τονίζει ότι «Η γνωστή τακτική της κυβέρνησης με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής "στις πλάτες άλλων" (ιδιωτών εργαστηριακών) εν αγνοία των συμπολιτών μας, έχει ξεπεράσει κάθε ηθικό όριο. Η τακτική αυτή οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση και στο λουκέτο των ιδιωτικών διαγνωστικών. Λέμε "ναι" στην κοινωνική πολιτική, "όχι" στον εκβιασμό της κυβέρνησης που μας κρατάει οικονομικούς όμηρος».

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων καλούν το υπουργείο σε διάλογο για την ανεύρεση λύσεων, για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προειδοποιούν ότι η τριήμερη απεργία είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων με τη στήριξη και του ΙΣΘ.

Σας αφορά: Τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ανακοίνωσαν 3ημερη απεργία!

Ταλαιπωρία περιμένει την ερχόμενη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο όσους πολίτες έχουν προγραμματίσει να κάνουν τις συγκεκριμένες ημέρες εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία και εργαστήρια. 'Οπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων μονάδων, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύ υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε επιστολή τους που απέστειλαν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Την ίδια στιγμή, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) γι’ αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

ιδιωτικά ιατρικά κέντρα απεργία

«Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, οι οποίες πλήττονται καίρια από τη συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας», τονίζουν οι εκπρόσωποί τους. Σημειώνουν, δε, ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύουν πρωτίστως τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και «δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζομένους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων καλούν το υπουργείο σε διάλογο για την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προειδοποιούν ότι η τριήμερη απεργία είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων.

Την απεργία των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων στηρίζουν με ανακοινώσεις τους ιατρικοί σύλλογοι και σωματεία της χώρας. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης με ανακοινώσεις τους καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις, ενώ σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών τονίζει ότι «η πολιτεία καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share