Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

ΝΙΜΤΣ: Κλείνει η μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω έλλειψης γιατρών!

Τι συνέβη;

21 Μαΐου 2019 17:59
ΝΙΜΤΣ: Κλείνει η μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω έλλειψης γιατρών!

Ο σύλλογος εργαζομένων του ΝΙΜΤΣ ξεκίνησε ήδη από την Τρίτη επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας, που θα συνεχιστούν και την Τετάρτη και την Πέμπτη (08:00-11:00), με τη στήριξη της ΠΟΕΔΗΝ, προκειμένου να μην κλείσει η ΜΕΘ.

«Απαιτούμε να προβείτε άμεσα στις ενέργειες που απαιτούνται για τη στελέχωση της μονάδας εντατικής θεραπείας, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σε επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΝΙΜΤΣ, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν με έγγραφο του διευθυντή κ. Λοΐζου ότι κλείνει η μονάδα εντατικής θεραπείας του δευτέρου ορόφου λόγω έλλειψης γιατρών- εντατικολόγων. «Στις 19 Φεβρουαρίου ο Γενικός Διευθυντής Συντονιστής είχε ενημερωθεί ότι δεν υπήρχαν γιατροί για τη στελέχωση της ΜΕΘ, αλλά δυστυχώς δεν προέβη ως όφειλε και υποχρεούνταν στην αναπλήρωση των γιατρών που έφυγαν από τη ΜΕΘ», επισημαίνουν στο έγγραφό τους.

Ακόμη, κατηγορούν τον Γενικό Διευθυντή Συντονιστή ότι παρότι στην έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων, στις 16 Μαΐου, δεσμεύθηκε ότι μέχρι τις 20 Μαΐου θα φρόντιζε για τη στελέχωση της μονάδας εντατικής θεραπείας με γιατρούς, τελικά αυτό δεν έγινε.

Σας αφορά: Τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα ανακοίνωσαν 3ημερη απεργία!

Ταλαιπωρία περιμένει την ερχόμενη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο όσους πολίτες έχουν προγραμματίσει να κάνουν τις συγκεκριμένες ημέρες εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά ιατρεία και εργαστήρια. 'Οπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων μονάδων, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα αναστέλλουν τη λειτουργία τους την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύ υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, ως αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε επιστολή τους που απέστειλαν στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημίες που καταγράφονται σε όλες τις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής –εάν συνυπολογιστούν και άλλες υποχρεωτικές εκπτώσεις– κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν πλέον το 45% μεσοσταθμικά. Μάλιστα, όπως τονίζουν, το clawback αντί να μειώνεται αυξάνεται διαρκώς – από 11% το 2016, σε 17% το 2017 και 24% το 2018.

Την ίδια στιγμή, κατηγορούν το υπουργείο Υγείας ότι προσθέτει νέες πανάκριβες διαγνωστικές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο να αυξάνει αντίστοιχα τον κλειστό προϋπολογισμό (370 εκατομμύρια ευρώ ετησίως) γι’ αυτές τις εξετάσεις, ενώ παράλληλα καταργεί τελείως σε πολλές κατηγορίες ασθενών τη μικρή συμμετοχή του 15% που είχαν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και την οποία ωστόσο καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.

«Επειτα από αυτές τις εξελίξεις, όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής, μικρές, μεσαίες και μεγάλες, οι οποίες πλήττονται καίρια από τη συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, σας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε όλες μαζί σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας», τονίζουν οι εκπρόσωποί τους. Σημειώνουν, δε, ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύουν πρωτίστως τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και «δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζομένους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων καλούν το υπουργείο σε διάλογο για την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προειδοποιούν ότι η τριήμερη απεργία είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων.

Την απεργία των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων στηρίζουν με ανακοινώσεις τους ιατρικοί σύλλογοι και σωματεία της χώρας. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης με ανακοινώσεις τους καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις, ενώ σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών τονίζει ότι «η πολιτεία καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share