Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Θα επιτραπεί ξανά το εμπόριο ελεφαντόδοντου;

Κατατέθηκε αίτημα από 3 αφρικανικές χώρες!

21 Μαΐου 2019 17:30
Θα επιτραπεί ξανά το εμπόριο ελεφαντόδοντου;

Τρεις αφρικανικές χώρες, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια καταθέτουν νέο αίτημα στο Συνέδριο Διεθνούς Εμπορίου για τα Απειλούμενα Είδη (CITES) προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση στο εμπόριο ακατέργαστου ελεφαντόδοντου.

Η Cites, με διεθνές συνθήκες απαγορεύει το ανεξέλεγκτο εμπόριο σε απειλούμενα είδη σε όλο τον κόσμο. Στις τρεις χώρες της νότιας Αφρικής ζει πάνω από το 60% των ελεφάντων όλης της ηπείρου. Θα φέρουν το αίτημα τους στο συνέδριο του Cites που ξεκινά σήμερα στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα. Το 2016 παρόμοιο αίτημα είχε απορριφθεί στο συνέδριο που είχε γίνει στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Ζιμπάμπουε έχουν περάσει σχεδόν 13 χρόνια από τότε που η χώρα έκανε την τελευταία πώληση ελεφαντόδοντου. «Έχουμε αποθέματα ελεφαντόδοντου αξίας άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία δεν μπορούμε να πουλήσουμε γιατί χώρες στις οποίες δε ζουν ελέφαντες λένε σε αυτές στις οποίες υπάρχουν ελέφαντες το τι να κάνουν με τα ζώα τους», λέει ο Nick Mangwana, γραμματέας του υπουργείου.

Στην Ζιμπάμπουε όλο και περισσότεροι αντιδρούν στην απαγόρευση εμπορίας ελεφαντόδοντου, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να συντηρήσει τον πληθυσμό των ελεφάντων της.

Για αυτό το λόγο η Ζιμπάμπουε προχωρά και ξεχωριστό αίτημα προς τη Cites, να της επιτραπεί να πουλήσει μερικούς ελέφαντες. Στη χώρα ζουν περίπου 85.000 ελέφαντες, ενώ τα εθνικά πάρκα της χώρας δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε πάνω από 55..000 Τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις ελέφαντα. Περίπου το 40% των θανάτων αφορούσε ελέφαντες που είχαν εισέλθει σε περιοχές που ζούσαν άνθρωποι σε αναζήτηση νερού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών της χώρας οι αγρότες που ζουν κοντά σε εθνικά πάρκα έχουν χάσει σοδειές σε εκτάσεις 70.000 στρεμμάτων εξαιτίας των ελεφάντων.

Την ίδια στιγμή η Μποτσουάνα σκέφτεται να επιτρέψει το κυνήγι ελεφάντων και να χρησιμοποιήσει τα ζώα που θα θανατώνονται ως πηγή κρέατος. Το σχέδιο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις όμως ο πρόεδρος της χώρας Mokgweetsi Masisi λέει πως θα βοηθήσει στην τουριστική ανάπτυξη της Μποτσουάνα και είναι ένας τρόπος διαχείρισης του πληθυσμού των ελεφάντων στη χώρα.

Πηγή: Lifo.gr

Φρίκη στην Μποτσουάνα: Αποκεφάλισαν 87 ελέφαντες!

Σκοτωμένοι, γδαρμένοι και με κομμένα κεφάλια από λαθροκυνηγούς βρέθηκαν 87 ελέφαντες στην Μποτσουάνα.

Μάλιστα εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο περιστατικό λαθροθηρίας είναι το μεγαλύτερο σε κλίμακα που έχει παρατηρηθεί στην Αφρική μέχρι σήμερα, ενώ ο πληθυσμός των ελεφάντων στην ήπειρο παρουσιάζει πολύ σοβαρή μείωση τα τελευταία χρόνια. Τα ποσοστά ελάττωσης του πληθυσμού φθάνουν στο 30% - περίπου 144.000 ελέφαντες - από το 2007 έως το 2014.

Όπως έγινε γνωστό, οι 87 ελέφαντες θανατώθηκαν και γδάρθηκαν από λαθροκυνηγούς για τους χαυλιόδοντές τους και βρέθηκαν μέσα σε νόμιμα προστατευόμενη περιοχή κοντά στο Ιερό της Μποτσουάνας.

Οι ελέφαντες ανακαλύφθηκαν από μέλη της οργάνωσης «Elephants Without Borders». Όπως έκαναν γνωστό, το ανησυχητικό ποσοστό ανακαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια της απογραφής του πληθυσμού των ελεφάντων για λογαριασμό της κυβέρνησης της χώρας.

«Είμαι συγκλονισμένος» δήλωσε στο BBC ο Μάικ Τσέις από την οργάνωση σχετικά με το περιστατικό, προσθέτοντας ότι «η κλίμακα της λαθροθηρίας ελέφαντα είναι μακράν η μεγαλύτερη που έχω δει ή διαβάσει οπουδήποτε στην Αφρική μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλοί από τους ελέφαντες σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ βρέθηκαν επίσης και τα πτώματα τριών λευκών ρινόκερων στην ίδια περιοχή.

«Όλα τα κρανία τους ήταν κομμένα προκειμένου να αφαιρέσουν τους χαβλιόδοντές τους» αναφέρει ο Τσέις, επισημαίνοντας ότι «οι λαθροθήρες προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημά τους, προσπαθώντας να κρύψουν τις σάρκες κάτω από ξερούς θάμνους».

«Η διαφορετική ταξινόμηση και η ηλικία των σφαγίων είναι ενδεικτικά μιας φρενίτιδας λαθροθηρίας που συνεχίζεται στην περιοχή εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα", υπογραμμίζει σχετική.

Σημειώνεται τέλος, ότι η Μποτσουάνα φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό ελεφάντων στον κόσμο, καθώς στη χώρα ζει το 37% του πληθυσμού των ελεφάντων που απειλείται με εξαφάνιση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share