Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αργία Αγίου πνεύματος: Ποιοι δουλεύουν και ποιοι όχι;

Σας αφορά...

21 Μαΐου 2019 13:00
Αργία Αγίου πνεύματος: Ποιοι δουλεύουν και ποιοι όχι;

Το Αγίου πνεύματος πέφτει πάντα Δευτέρα, οπότε είναι μια καλή περίπτωση για 3ήμερο! Γνωρίζετε όμως ότι δεν είναι για όλους αργία;

Συγκεκριμένα, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι νομοθετημένη αργία για τους τραπεζοϋπαλλήλους κι έτσι τη Δευτέρα 28 Μαΐου όλα τα υποκαταστήματα τραπεζών θα μείνουν κλειστά. Επίσης στο Δημόσιο έχει οριστεί ως επίσημη αργία.

Αντίθετα στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και εκτός ορισμένων εξαιρέσεων που προβλέπονται, οι εργαζόμενοι θα προσέλθουν στη δουλειά τους. Έτσι τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δε θεωρείται επίσημη αργία για τους εμποροϋπαλλήλους.

Όπως πληροφορεί η ΓΣΕΕ μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ), οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης,από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση και αυτή λειτουργήσει φέτος κατ' εξαίρεση, τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Πότε πέφτει φέτος η αργία του Αγίου Πνεύματος;

Πολλοί αναρωτιούνται πότε είναι η επόμενη αργία και αν μπορούν να συνδυάσουν κάποιο τριήμερο! Πότε πέφτει όμως του Αγίου Πνεύματος;

Καθαρά Δευτέρα πέφτει στις 11 Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα), ενώ η Πρωτομαγιά θα πέσει Τετάρτη ενώ η Κυριακή του Πάσχα είναι στις 28 Απριλίου και η 25η Μαρτίου πέφτει Δευτέρα, όπως Δευτέρα είναι και η 28η Οκτωβρίου όπως μας πληροφορεί το ημερολόγιο για τις αργίες 2019.

Επίσημη αργία έχουμε σύμφωνα με το ημερολόγιο 2019 και την Δευτέρα 17 Ιουνίου που είναι του Αγίου Πνεύματος, ενώ Πέμπτη θα πέσει ο Δεκαπενταύγουστος!

Αγίου Πνεύματος 17 Ιουνίου: Δευτέρα

Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου: Πέμπτη

Ανεξαρτησία της Κύπρου 1η Οκτωβρίου 2019: Τρίτη

Ημέρα του ‘ΟΧΙ’ – 28η Οκτωβρίου: Δευτέρα

Τι γιορτάζουμε, του Αγίου Πνεύματος;

Μπορεί για πολλούς η γιορτή του Αγίου Πνεύματος να έχει συνδεθεί με τριήμερη απόδραση, ωστόσο η μέρα αυτή είναι πολύ σημαντική για την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Την επομένη της Πεντηκοστής, ημέρα Δευτέρα, η Εκκλησία τιμά το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας και την Αγία Τριάδα εν γένει.

Το Άγιο Πνεύμα αποτελεί με τον Πατέρα και τον Υιό τον Τριαδικό Θεό του Χριστιανισμού. Είναι ομοούσιο και ομότιμο προς τα δύο άλλα πρόσωπα και διακρίνεται από αυτά κατά την υπόσταση («Μονάς εν τριάδι και τριάς εν μονάδι»). Ο μονοθεϊσμός του Χριστιανισμού είναι τριαδολογικός και όχι μοναδολογικός, όπως του Ιουδαϊσμού και του Μωαμεθανισμού.

Το Σύμβολο της Πίστεως Νικαίας - Κωνσταντινουπόλεως (381), γνωστότερο ως «Πιστεύω», ορίζει ότι το Άγιο Πνεύμα είναι κύριο και ζωοποιό, συνδοξάζεται και συμπροσκυνείται με τον Πατέρα και τον Υιό και εκπορεύεται από τον Πατέρα («... Και εις το Πνεύμα το Άγιον, το κύριον, το ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των προφητών...»).

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σας αφορά: Ποιές είναι οι επόμενες αργίες και τα τριήμερα για το 2019;

Ζητούν να κηρυχθεί αργία η 2α Ιανουαρίου!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 
 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share