Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

"Από αυτό το κρέας προκαλείται καρκίνος": Συναγερμός από τον ΕΦΕΤ!

Μεγάλη προσοχή!

21 Μαΐου 2019 07:29

"Πιθανώς καρκινογόνο" το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με την έρευνα. 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ. ΕΦΕΤ: Τα 5 πιο επικίνδυνα τρόφιμα για την υγεία μας!

Η κατανάλωση αλλαντικών είναι καρκινογόνος και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι «πιθανόν» καρκινογόνος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας! Κάτι που συμμερίζεται και ο ΕΦΕΤ!

«Τα αποτελέσματα δικαιολογούν τις σημερινές συστάσεις για τη δημόσια υγεία για περιορισμό της κατανάλωση κρέατος», σχολίασε ο δρ Κρίστοφερ Γουάιλντ, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (CIRC), από όπου προέρχονται και τα συμπεράσματα. Το χοιρινό κρέας περιλαμβάνεται στα κόκκινα κρέατα, μαζί με το μοσχαρίσιο, το βοδινό, το αρνίσιο, το κατσικίσιο, καθώς και το κρέας του αλόγου.

Ωστόσο, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο επισημαίνει ότι το γεγονός ότι τα αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνονται μαζί με παράγοντες όπως ο καπνός και ο αμίαντος στη λίστα των προϊόντων που προκαλούν καρκίνο δεν σημαίνει ότι είναι το ίδιο επικίνδυνα με αυτά.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του προγράμματος «Global Burden of Disease Project», 34.000 θάνατοι από καρκίνο ετησίως στον κόσμο αποδίδονται σε μία διατροφή πλούσια σε αλλαντικά, έναντι 1.000.000 θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα και 600.000 στην κατανάλωση αλκοόλ.

Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο βασίζονται σε περισσότερες από 800 μελέτες για την περίληψη του επεξεργασμένου κρέατος, κατηγορία στην οποία ανήκουν τα αλλαντικά, στους «καρκινογόνους για τον άνθρωπο παράγοντες (Ομάδα 1)», βάσει «ικανών ενδείξεων σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο του εντέρου». «Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα», σύμφωνα με τον δρ Κουρτ Στράιφ του CICR.

Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος θεωρείται «πιθανόν καρκινογόνος για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α), επί τη βάσει περιορισμένων ενδείξεων». Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο εντόπισε σύνδεση με τον καρκίνο του εντέρου, αλλά και του παγκρέατος και του προστάτη.

Βόμβα στον ΕΦΕΤ: Νέα άκρως επικίνδυνα τρόφιμα στην αγορά!

ΕΦΕΤ: Ξεπερνούν τους 11 τόνους, τα τρόφιμα που κατασχέθηκαν. Βόμβα ΕΦΕΤ: Έκτακτος συναγερμός για τρόφιμα!

Έλεγχο σε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χώρο της τυποποίησης, συσκευασίας και εμπορίας μιγμάτων μπαχαρικών, βοτάνων και προσθέτων, τα οποία προορίζονται για χονδρική πώληση, πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων και της διερεύνησης καταγγελιών πολιτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επιχείρηση βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 τόνοι περίπου προϊόντα, σε σκόνη ή σε νιφάδες, σε μεγάλες κυρίως συσκευασίες (από 10 έως 25 κιλά η κάθε μία) για τα οποία είχε παρέλθει ο χρόνος διατηρησιμότητάς τους.

Επιπλέον, σε βιομηχανία τροφίμων στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, κατασχέθηκαν δύο περίπου τόνοι προϊόντα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση όπως βούτυρα, άλευρα και σπόροι σε μεγάλες επίσης συσκευασίες (πρώτες ύλες για παραγωγή προϊόντων ζύμης) για τα οποία είχε παρέλθει ο χρόνος διατηρησιμότητάς ενώ για τα περισσότερα από αυτά διαπιστώθηκε παρουσία εντόμων σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Έκτακτη ανακοίνωση ΕΦΕΤ! - «Μην ξαναφάτε αυτά τα τρόφιμα»

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share