Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Οι πρώτες Ελληνίδες που κατέκτησαν το Έβερεστ!

Σήμερα το πρωί έφτασαν στην κορυφή του κόσμου!

20 Μαΐου 2019 15:50
Οι πρώτες Ελληνίδες που κατέκτησαν το Έβερεστ!

«Σήμερα το πρωί, η Βανέσσα Αρχοντίδου (ΑΟΣ) και η Χριστίνα Φλαμπούρη (ΕΟΣ Αχαρνών) έγιναν οι πρώτες Ελληνίδες που ανέβηκαν στην κορυφή του Everest. Πολλά συγχαρητήρια και στα δύο κορίτσια!», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος. Οι δυο Ελληνίδες αλπινίστριες αναχώρησαν στις 5 Απριλίου για το Νεπάλ βάζοντας στόχο να ανεβάσουν την ελληνική σημαία στη «Στέγη του Κόσμου», που βρίσκεται 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, και το κατάφεραν.

Σε συνέντευξη πριν το ταξίδι τους, είχαν πει πως το μεγαλύτερο εμπόδιο για εκείνες ήταν το οικονομικό κομμάτι. «Στην Ελλάδα ακόμη και οι Ολυμπιονίκες μας δυσκολεύονται να βρουν στήριξη, πόσο μάλλον εμείς που δεν είμαστε επαγγελματίες αθλήτριες αλλά δύο συνηθισμένες γυναίκες με ένα ασυνήθιστο όνειρο». Όπως εξηγούν, κίνητρό τους είναι «η ευτυχία». «Ανεβαίνουμε στα βουνά γιατί αυτό μας κάνει ευτυχισμένες και μας δίνει έμπνευση και λόγο να σηκωνόμαστε το πρωί από το κρεβάτι μας με όρεξη. Ο καθένας πρέπει να ψάξει και να βρει αυτό τον λόγο για τον εαυτό του γιατί μόνο έτσι μπορεί να αισθανθεί πλήρης και να γίνει καλύτερος για τον ίδιο αλλά και για το κοινωνικό σύνολο», λένε οι ίδιες.

Στόχος τους είναι η ανάβαση των επτά υψηλότερων κορυφών των ηπείρων του κόσμου. Μέχρι στιγμής η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη έχουν καταφέρει να βρεθούν στις πέντε από τις επτά κορυφές- Aconcagua (6.962μ στην Αργεντινή- Νότιο Αμερική), Elbrus (5.642μ στη Ρωσία- Ευρώπη), McKinley/Denali (6.190μ στην Αλάσκα των ΗΠΑ- Βόρεια Αμερική), Carstensz Pyramid (4.884μ στην Παπούα- Ωκεανία) και Kilimanjaro, (5.895μ στην Τανζανία- Αφρική). «Το ότι ήμασταν οι πρώτες Ελληνίδες που πάτησαν την ψηλότερη κορυφή στην Αλάσκα δεν ήταν αυτοσκοπός. Για εμάς είναι σημαντικό να προβάλλουμε την Ελλάδα και να την πηγαίνουμε ψηλά έστω και υπό αυτό το πρίσμα», αναφέρουν. Η όλη προσπάθεια έγινε κάτω από την «ομπρέλα» του φορέα «A woman can be», το οποίο πλαισιώνει και το 7 Summits project.

Πηγή: Lifo.gr

Έβερεστ: Oικολογικές τουαλέτες σε υψόμετρο 7.028 μέτρων!

Σε οικολογικές τουαλέτες που θα βρίσκονται σε υψόμετρο 7.028 μέτρων θα μπορούν να «ξαλαφρώνουν» οι ορειβάτες στο Έβερεστ, στην κινεζική πλευρά της οροσειράς των Ιμαλαΐων, ένα μέτρο που έχει στόχο να περιορίσει τη μόλυνση στην περιοχή.

Η αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα των τελευταίων δεκαετιών έχει προκαλέσει τη συσσώρευση απορριμμάτων στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου, τα οποία αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες: σκηνές, υλικά, γκαζάκια ακόμη και περιττώματα. Τα περιττώματα και τα ούρα θα συγκεντρώνονται και θα απομακρύνονται αργότερα.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Το Νεπάλ απαγορεύει σε τυφλούς να ανεβαίνουν στο Έβερεστ!

Απίστευτο: Κι όμως υπάρχουν «υπόγεια» βουνά μεγαλύτερα από το Εβερεστ! (video)

Για περισσότερες ειδήσεις του AthensMagazine.gr για τη Ελλάδα και τον κόσμο δείτε εδώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share