Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

35 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου απο τουρκικά αεροσκάφη!

Στο κενό η έκκληση Κατρούγκαλου!

17 Μαΐου 2019 20:47
35 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου απο τουρκικά αεροσκάφη!

Στο κενό η έκκληση Κατρούγκαλου σε Τσαβούσογλου να σταματήσει η Άγκυρα την επικίνδυνη δραστηριότητα της στο Αιγαίο.
Λίγες ώρες μετά την συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του στο Ελσίνκι, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων πάνω από το Αιγαίο καθώς προχώρησε σε 35 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και 21 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Στο Ελσίνκι ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζήτησε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να σταματήσουν οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και εκτίμησε στις δηλώσεις του ότι καμία χώρα δεν επιθυμεί να συμβεί κάποιο ατύχημα...

Παρόλα αυτά, σήμερα στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πέταξαν 25 τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, 5 κατασκοπευτικά CN-235 και 8 ελικόπτερα).

Τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη F- 16 ήταν και πάλι οπλισμένα ενώ όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

"Ζούμε δίπλα σε ένα δύσκολο γείτονα" προκλητικός πάλι ο Τσαβούσογλου!

Προκλητικός εμφανίσθηκε και πάλι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αμφισβήτησε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και τόνισε πως η Άγκυρα θα «στηρίξει τα δικαιώματα των Τ/κ μέχρι τέλους».

Ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ρουμανίας, επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία ισχυριζόμενος πως «παρά τις προειδοποιήσεις μας – και παρόλο που προειδοποιήσαμε και την ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα- διεξάγει μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τ/κ». Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «αυτό το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί» και «αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας» κάλεσε το πρόβλημα να λυθεί «από τη ρίζα του» εκτιμώντας πως μόνο τότε «οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο μπορούν να αξιολογηθούν και να διοχετευτούν μέσω της Τουρκίας στη διεθνή αγορά». Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΑ, ο Μ. Τσαβούσογλου μίλησε για «λογική προσέγγιση» και κατήγγειλε την Κύπρο για «μονομερή βήματα» λέγοντας πως η Άγκυρα «θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ. ανέφερε επίσης ότι «η Τουρκία κάνει δραστηριότητες γεώτρησης στη δική της υφαλοκρηπίδα» και πως η Άγκυρα έχει ανακοινώσει στα Ηνωμένα Έθνη την υφαλοκρηπίδα της και επιπλέον θα συνεχίσει τις εργασίες στα τεμάχια τα οποία το ψευδοκράτος έχει «αδειοδοτήσει» την Τουρκία.


Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας προκαλούν προβληματισμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. «Ζούμε με έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην εξομάλυνση» σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο 7ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος.

«Σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, διαφυλάσσοντας παράλληλα αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο υπουργός.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες «μια συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο χωρών προκειμένου να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας «μια απόφαση την οποία καταδικάσαμε και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων διεθνώς από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαιρέτισε την ψύχραιμη στάση που υιοθέτησε η Κύπρος και επανέλαβε πως Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία παραμένουν συντονισμένοι με τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας «για μελλοντικές ενέργειες».

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share