Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Απίστευτο! Πισίνα στην οροφή της Παναγίας των Παρισίων;

Αν είναι δυνατόν!

16 Μαΐου 2019 18:07
Απίστευτο! Πισίνα στην οροφή της Παναγίας των Παρισίων;

Οι πιο παράδοξες ιδέες διατυπώνονται για την ανακατασκευή του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, μέρος της οποίας καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά. Αρχιτεκτονική εταιρεία έφθασε στο σημείο να προτείνει την κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής στην οροφή του φημισμένου ναού, τη στιγμή που η Γαλλία ετοιμάζεται να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να αποκαταστήσει τον κατεστραμμένο ναό στην παλαιά του δόξα.

Μετά την καταστροφή της οροφής και του κεντρικού πυργίσκου της Παναγίας των Παρισίων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι είναι ανοικτός και στις «πιο σύγχρονες προτάσεις» όσον αφορά την ανακατασκευή της εκκλησίας, προκειμένου ο καθεδρικός ναός «να γίνει πιο όμορφος από ό,τι στο παρελθόν». Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ζήτησε την κατασκευή εξωτερικού πυργίσκου «προσαρμοσμένου στις τεχνικές και στις προκλήσεις της εποχής μας».

Η αλήθεια είναι ότι οι ιδέες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα, όσον αφορά την αποκατάσταση του ναού, κατά πάσα πιθανότητα θα απογοητεύσουν τους υπέρμαχους της παράδοσης, που επιθυμούν ο γοτθικός ναός του 12ου αιώνα να αποκατασταθεί με τον ίδιο πυργίσκο του 19ου αιώνα, ακριβώς όπως τον είχε σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Ευγένιος Βιολέ λε Ντικ.

Ωστόσο, πιο πρωτοποριακές προτάσεις βρέθηκαν στο τραπέζι ήδη πριν κλείσει μία εβδομάδα από την καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου. Η γαλλική εταιρεία Studio NAB πρότεινε την κατασκευή πελώριας γυάλινης οροφής, όπως αυτές που έχουν τα θερμοκήπια. Αλλα αρχιτεκτονικά γραφεία προτείναν τη δημιουργία κρεμαστών κήπων ή ακόμα και ενός ολόκληρου δάσους, γύρω από έναν μάλλον απλοϊκό πυργίσκο, είτε από χρωματιστό γυαλί είτε από ανοξείδωτο ατσάλι. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο ναός δεν πρέπει να αποκατασταθεί καθόλου, αλλά να δημιουργηθεί ένας προσωρινός εξωτερικός πυργίσκος από ισχυρές δεσμίδες φωτός.

«Δεν υποχρεούμαστε να ανακατασκευάσουμε τον καθεδρικό ναό όπως ακριβώς ήταν», επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Αλεξάντρ Σασάνγκ. Η πρότασή του περιλαμβάνει την κατασκευή εξωτερικού πυργίσκου από γυαλί.

Η σουηδική αρχιτεκτονική εταιρεία Ulf Mejergren Architects (UMA) έχει ακόμα πιο πρωτοποριακές ιδέες που συνδυάζουν το τερπνό μετά το ωφελίμου. Οι Σουηδοί αρχιτέκτονες έχουν ετοιμάσει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο ολόκληρη η οροφή του καθεδρικού ναού, που έχει σχήμα σταυρού, θα μετατραπεί σε κολυμβητική δεξαμενή χωρίς όρια (infinity pool), μήκους ενός χιλιομέτρου. Τη δραστηριότητα στο εσωτερικό της θα επιβλέπουν τα αγάλματα των Δώδεκα Αποστόλων που διασώθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά και τα οποία έχουν αφαιρεθεί από το σημείο, προκειμένου να υποβληθούν σε εργασίες συντήρησης.

«Ενας καθεδρικός ναός, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι ένα απομονωμένο νησί μέσα στον οικιστικό ιστό. Ανήκει στην πόλη και στους πολίτες της», προσθέτει η εταιρεία UMA.

Παναγία των Παρισίων: Αυτά είναι τα σχέδια ανοικοδόμησης!

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει πως η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων θα γίνει σε πέντε χρόνια. Έτσι λοιπόν οι αρχιτέκτονες έχουν πιάσει δουλειά. Ανάμεσά τους και ο διάσημος αρχιτέκτονας Βενσάν Καλεμπό ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδιά του για την ανοικοδόμητη του καθεδρικού ναού.

Ο Καλεμπό παρουσίασε εντυπωσιακά σχέδια με την ανακατασκευή της στέγης του ναού και της μετατροπής της σε πεδίο παραγωγής ενέργειας, προτείνοντας να περιέχει ακόμα και υδροπονικό αγρόκτημα. Η πρόταση του αν τελικά εγκριθεί από την γαλλική κυβέρνηση θα μετατρέψει την Παναγία των Παρισίων σε οικολογικό κτίριο, ικανό να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να παράγει 21 τόνους φρούτων και λαχανικών το χρόνο.

«Αυτή η ανείπωτη καταστροφή απ' τη φωτιά έχει αφυπνίσει τη φαντασία και κάπως αντηχεί την τωρινή κρίση της εκκλησίας, καθώς και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μέσω της κλιματικής αλλαγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο διάσημος αρχιτέκτονας και συνέχισε: «Ο Καθεδρικός ναός θα γίνει μια υποδειγματική οικολογική μηχανική δομή και η εκκλησία ένας πραγματικός πρωτοπόρος στην περιβαλλοντική προστασία».

Το σχέδιο του Βενσάντ Καλεμπό περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση της στέγης του ναού της Παναγίας των Παρισίων από διασταυρούμενες ξύλινες δοκούς, μεταξύ των οποίων θα τοποθετηθούν ειδικά κρύσταλλα με ένα στρώμα κατασκευασμένο από άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο, ώστε να μπορεί να απορροφήσει το φως και να το μετατρέπει σε ενέργεια.

Πηγή: prothema.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share