Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019

Αυστραλια: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Μπομπ Χοκ!

Σε ηλικία 89 ετών!

16 Μαΐου 2019 14:42
Αυστραλια: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Μπομπ Χοκ!

Ένας μεταρρυθμιστής και αριστερός πολιτικός ο Μπομπ Χοκ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Αυστραλίας από το 1983 μέχρι το 1991, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, ανακοίνωσε το Εργατικό Κόμμα του.

«Ο αυστραλιανός λαός αγαπούσε τον Μπομπ Χοκ επιεδή ήξερε πως ο Μπομπ τον αγαπούσε, αυτό ήταν αλήθεια μέχρι το τέλος», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του κόμματος Μπιλ Σόρτεν, λίγες ημέρες πριν από τις αυστραλιανές ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές της 18ης Μαΐου που αναμένεται ευρέως να τον αναδείξουν επόμενο πρωθυπουργό.

Ο Χοκ είχε κερδίσει τη φήμη του ως «αλάνι» εν μέρει επειδή, όταν φοιτούσε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ πίνοντας μια «γιάρδα», δηλαδή 1,4 λίτρο, μπύρα σε 11 δευτερόλεπτα.

Ο Ρόμπερτ Τζέιμς Λι Χοκ, πρώην συνδικαλιστής, εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 1980 και ανέλαβε επικεφαλής του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 1983.

Θρήνος για την Αυστραλια: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Μπομπ Χοκ!

Κέρδισε την υποστήριξη της αριστεράς για να καταστήσει το αυστραλιανό δολάριο νόμισμα κυμαινόμενης ισοτιμίας, ήρε τους ελέγχους στο ξένο συνάλλαγμα και τα επιτόκια και μείωσε τους δασμούς στις εισαγωγές μέσα σε διάστημα μηνών από την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Μπομπ Χοκ βρισκόταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις και το 1987 επανεξελέγη. Κέρδισε για τέταρτη φορά τις εκλογές το 1990 και έγινε ο πρωθυπουργός με τη μεγαλυτερη θητεία στην Αυστραλία, όμως η δημοτικότητά του άρχισε να εξασθενεί εν μέσω ύφεσης.

Ο Πολ Κίτινγκ, υπουργός Οικονομικών του Χοκ και αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής του Εργατικού Κόμματος, τον πίεσε να παραμερίσει, καθώς η θέση του εξασθενούσε. Όταν φάνηκε πως δεν θα αποσυρθεί οικειοθελώς, ο Κίτινγκ διεκδίκησε το 1991 την ηγεσία του κόμματος. Ο Χοκ κέρδισε την αναμέτρηση, όμως λίγους μήνες αργότερα έχασε από τον Κίτινγκ σ' ένα κομματικό «πραξικόπημα».

Τρεις μήνες αργότερα αποχώρησε από την πολιτική.

Κρήτη: Νεκρή γυναίκα στο φαράγγι της Αγίας Ρουμέλης!

Οι χειρότεροι φόβοι για τους συγγενείς της επιβεβαιώθηκαν αφού έπεσε σε δύσβατο σημείο στο φαράγγι της Αγίας Ρουμέλης προς τον Άγιο Παύλο στην Κρήτη.

Η γυναίκα, εντοπίστηκε νεκρή από τους πυροσβέστες που επιχείρησαν στο σημείο.

Κρήτη: Νεκρή γυναίκα στο φαράγγι της Αγίας Ρουμέλης!

Η τουρίστρια έχασε την ισορροπία της με συνέπεια να πέσει πάνω σε πέτρα με το κεφάλι και να τραυματιστεί θανάσιμα. Στο σημείο βρέθηκε και γιατρός του ΕΚΑΒ ο οποίος διαπίστωσε τον θάνατό της.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share