Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ήρθε το τέλος για το "όνειρο" του Σκλαβενίτη: Αγωνία για εργαζόμενους μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ!

Τι συνέβη;

16 Μαΐου 2019 09:05
Ήρθε το τέλος για το

Αγοραστή για το 55% της αλυσίδας Κρόνος – Καρακίτσος, που σήμερα ελέγχει η αλυσίδα Σκλαβενίτης, αναζητά να βρει για λογαριασμό της τελευταίας η Alpha Bank, όπως αναφέρουν στο Capital.gr τραπεζικές πηγές.

Η Κρόνος – Καρακίτσος, το 55% (σ.σ. είναι έμμεση συμμετοχή της Σκλαβενίτης, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις για το 2017) της οποίας πέρασε στον έλεγχο της Σκλαβενίτης με το deal διάσωσης του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλος, διαθέτει 17 μεσαίας κατηγορίας καταστήματα στην Πάτρα και στο Ρίο, τα οποία έχουν διατηρήσει την ταμπέλα τους. Κάτι που δεν συνέβη με όλα τα υπόλοιπα καταστήματα της πρώην Μαρινόπουλος τα οποία έχουν περάσει στον έλεγχο της Σκλαβενίτης και στα οποία η αλλαγή της ταμπέλας σε Σκλαβενίτης ήταν το πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος.

Το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση είναι ποιος θα πάρει το 55% των μετοχών της Κρόνος Καρακίτσος και αν μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι και η αλυσίδα Spar Hellas, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο Φοίβος Καρακίτσος, υιός του Ν. Καρακίτσου ιδρυτού της Κρόνος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε διατελέσει και εμπορικός διευθυντής της Μαρινόπουλος.

Φυσικά δεν μπορεί να αποκλείονται και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του προς πώληση ποσοστού της Κρόνος είτε βρίσκονται στη μεσαία κατηγορία όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ή στους μεγάλους της αγοράς.

Στο παρελθόν, πριν η Κρόνος περάσει το 2014 στη Μαρινόπουλος, στην κούρσα διεκδίκησή της είχαν βρεθεί 4 μεγάλες αλυσίδες οι οποίες ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ισχυρότερη θέση στην Πάτρα.

Είδηση βόμβα για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ!

Για την άμεση μείωση των τιμών και την ταχεία προσαρμογή της αγοράς, όπως θα προβλέπεται από τον νέο νόμο, διαβεβαίωσαν τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας, κορυφαίοι εκπρόσωποι των εγχώριων σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης επικοινώνησε χθες με τους Μαρία και Γεράσιμο Σκλαβενίτη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, αντίστοιχα, της «Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε», Γιάννη Μασούτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Διαμαντής Μασούτης Α.Ε.», Αριστοτέλη Παντελιάδη, Διευθύνοντας Σύμβουλο της «ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ» και Βασίλη Σταύρου, Brand President της «”Άλφα Βήτα” Βασιλόπουλος Α.Ε», και συζήτησε μαζί τους για τη μείωση των τιμών των προϊόντων, μετά την ψήφιση του νέου νόμου που προβλέπει την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ από 24% σε 13%.

Σε ποια προϊόντα και υπηρεσίες έρχονται αλλαγές

Σύµφωνα µε τις διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, η µετάταξη προϊόντων σε χαµηλότερους συντελεστές ΦΠΑ θα τεθεί σε ισχύ από την 20ή Μαΐου 2019, ενώ επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι από τη µείωση εξαιρούνται ο καφές και άλλα ροφήµατα, είτε ως προϊόν στο ράφι του σούπερ µάρκετ είτε ως υπηρεσία εστίασης.

Ειδικότερα, µετατάσσονται σε µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, από 24% που ισχύει σήµερα, τα εξής:

Λάδια, παρασκευάσµατα κρεάτων και ψαριών, κακάο, ζύµες, αλάτι, ξίδια, ζάχαρη, προϊόντα δηµητριακών, παρασκευάσµατα για σάλτσες, παγωτά, παρασκευάσµατα για σούπες, ζωµοίκαι, γενικώς, τα τυποποιηµένα µη νωπά τρόφιµα. Θα πρέπει να σηµειωθεί ότι, εφόσον η µείωση του συντελεστή ΦΠΑ περάσει στο σύνολό της στην τελική τιµή των παραπάνω προϊόντων, τότε θα υπάρξει µια µείωση της τάξης περίπου του 9%. Για παράδειγµα, η τιµή του τυποποιηµένου και συσκευασµένου ρυζιού, από 4,7 ευρώ το κιλό, θα µειωθεί σε 4,28 ευρώ. Ενα πακέτο µακαρόνια, από 0,5 ευρώ, αναµένεται να µειωθεί σε 0,45 ευρώ.

Οι υπηρεσίες εστίασης, και συγκεκριµένα η εκµετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινοµαγειρείων και άλλων συναφών µε αυτές επιχειρήσεων. Ενας µέσος λογαριασµός σε εστιατόριο για µια τετραµελή οικογένεια υπολογίζεται σήµερα σε περίπου 60 ευρώ. Από αυτά υπολογίζεται ότι θα υπαχθεί στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ το ποσό των 40 ευρώ, δηλαδή το 80%. Ετσι, µε τη µείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%, ο λογαριασµός για µια τετραµελή οικογένεια πρόκειται να µειωθεί από 50 σε 46,5 ευρώ. Εξαιρούνται από τη µείωση του ΦΠΑ τα κέντρα διασκέδασης, καθώς και η διάθεση ως υπηρεσία εστίασης των αλκοολούχων και µη αλκοολούχων ποτών, χυµών και ροφηµάτων (π.χ. καφές) τα οποία θα συνεχίσουν να διατίθενται µε ΦΠΑ 24%.

Το ηλεκτρικό ρεύµα και το φυσικό αέριο. Μια µέση διµηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύµατος ύψους 100 ευρώ θα περιοριστεί λόγω της µείωσης στα 93,8 ευρώ, δηλαδή το νοικοκυριό θα έχει ένα όφελος της τάξης των 6,2 ευρώ.

Η παροχή υπηρεσιών από οικοτροφεία, δοµές για άτοµα µε ειδικές ανάγκες και δοµές που παρέχουν κατάλυµα σε άτοµα µε νοητική υστέρηση, ψυχικές διαταραχές και χρήση ουσιών. Από τις διατάξεις µείωσης του ΦΠΑ επέρχεται για φέτος απώλεια εσόδων 441 εκατ. ευρώ και 667 εκατ. ευρώ το 2020.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Συναγερμός στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτη: Παράνομη η...

Σεισμός στην αγορά: Απόφαση βόμβα για τον Σκλαβενίτη!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις και νέα για την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share