Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Παναγία των Παρισίων: Αυτά είναι τα σχέδια ανοικοδόμησης!

Tα εντυπωσιακά σχέδια!

10 Μαΐου 2019 14:06
Παναγία των Παρισίων: Αυτά είναι τα σχέδια ανοικοδόμησης!

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε πει πως η ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων θα γίνει σε πέντε χρόνια. Έτσι λοιπόν οι αρχιτέκτονες έχουν πιάσει δουλειά. Ανάμεσά τους και ο διάσημος αρχιτέκτονας Βενσάν Καλεμπό ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδιά του για την ανοικοδόμητη του καθεδρικού ναού.

Ο Καλεμπό παρουσίασε εντυπωσιακά σχέδια με την ανακατασκευή της στέγης του ναού και της μετατροπής της σε πεδίο παραγωγής ενέργειας, προτείνοντας να περιέχει ακόμα και υδροπονικό αγρόκτημα. Η πρόταση του αν τελικά εγκριθεί από την γαλλική κυβέρνηση θα μετατρέψει την Παναγία των Παρισίων σε οικολογικό κτίριο, ικανό να παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να παράγει 21 τόνους φρούτων και λαχανικών το χρόνο.

«Αυτή η ανείπωτη καταστροφή απ' τη φωτιά έχει αφυπνίσει τη φαντασία και κάπως αντηχεί την τωρινή κρίση της εκκλησίας, καθώς και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μέσω της κλιματικής αλλαγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο διάσημος αρχιτέκτονας και συνέχισε: «Ο Καθεδρικός ναός θα γίνει μια υποδειγματική οικολογική μηχανική δομή και η εκκλησία ένας πραγματικός πρωτοπόρος στην περιβαλλοντική προστασία».

Το σχέδιο του Βενσάντ Καλεμπό περιλαμβάνει την ανοικοδόμηση της στέγης του ναού της Παναγίας των Παρισίων από διασταυρούμενες ξύλινες δοκούς, μεταξύ των οποίων θα τοποθετηθούν ειδικά κρύσταλλα με ένα στρώμα κατασκευασμένο από άνθρακα, υδρογόνο, άζωτο και οξυγόνο, ώστε να μπορεί να απορροφήσει το φως και να το μετατρέπει σε ενέργεια.

Πηγή: prothema.gr

Παναγία των Παρισίων: Η τελική μορφή θα προκύψει από την κοινή γνώμη!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την τρομερή φωτιά που κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ιστορικής εκκλησίας. Έχουμε πει ότι έχουν μαζευτεί τα χρήματα για την ανοικοδόμηση του ναού που θα πάρει καιρό μέχρι να ξαναφτιαχτεί.

Οι Γάλλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, η οποία θα γίνει αντικείμενο «μεγάλης συζήτησης και διαβούλευσης», ακόμη και αν η τελική επιλογή του σχεδίου ανήκει στο Κράτος, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ στο δίκτυο LC.

Την ώρα που δημοσκόπηση YouGov που δημοσιεύθηκε στο τέλος του Απριλίου δείχνει ότι περίπου ένας Γάλλος στους δύο, το 54%, επιθυμεί η Παναγία των Παρισίων να ξαναγίνει ακριβώς όπως ήταν, έναντι του 25% που τάσσεται υπέρ μίας αρχιτεκτονικής καινοτομίας, ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι εναλλακτικές - εξ ου και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα οργανώσει το γαλλικό Κράτος- αλλά οι Γάλλοι θα μπορέσουν να πουν την γνώμη τους στο πλαίσιο μίας ευρείας δημόσιας διαβούλευσης.

Μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε στα μέσα Απριλίου την Παναγία των Παρισίων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την κατασκευή του κατεστραμμένου βέλους. Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το σχέδιο που θα αποφασίσει το Κράτος, που είναι και ιδιοκτήτης του κτιρίου, θα αποφασίσει εάν το βέλος του αρχιτέκτονα Viollet-le-Duc θα ανακατασκευασθεί ή θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό έργο.

«Θα δούμε ποια θα είναι η απόφαση του Κράτους, αλλά αυτό θα γίνει με διαβούλευση, τίποτε δεν θα γίνει πίσω από την πλάτη των Γάλλων», διαβεβαίωσε ο Φρανκ Ριστέρ.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στην Γαλλία, οι ανακαινίσεις των καθεδρικών ναών έδιναν πάντα την ευκαιρία για «καινοτομίες», όπως για παράδειγμα η χρήση διαφορετικών υλικών, εξ ου και η χρησιμότητα μίας μεγάλης συζήτησης.

«Γενικώς, όταν ανακαινίζονται οι καθεδρικοί ναοί, υπάρχουν καινοτομίες. Γιατί όχι να μην υπάρξει κι εδώ μία αρχιτεκτονική παρέμβαση που να επιτρέπει να λέμε "υπήρξε ένα πριν και ένα μετά" και να μην κάνουμε σαν να μην έγινε τίποτε; Ομως η απόφαση δεν είναι ειλημμένη. Ως υπουργός δεν μπορώ να εκφράσω την γνώμη μου προς το παρόν. Αυτό που πρέπει να κάνω είναι να διασφαλίσω την δυνατότητα να διεξαχθεί η συζήτηση και να αποφασίσουμε μετά».

«Οι Γάλλοι θα μπορέσουν να εκφρασθούν και στην συνέχεια θα δούμε ποια θα είναι η απόφαση που θα ληφθεί για την Νοτρ Νταμ», κατέληξε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share