Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρευνα: Ενδείξεις ότι οι σφήκες επιδεικνύουν λογική που μοιάζει με την ανθρώπινη!

Η σφήκα χρησιμοποιεί γνωστές σχέσεις με χαρακτηριστικά της ανθρωπότητας!

8 Μαΐου 2019 13:11
Έρευνα: Ενδείξεις ότι οι σφήκες επιδεικνύουν λογική που μοιάζει με την ανθρώπινη!

Η σφήκα έχει τη δική της λογική που μοιάζει με την ανθρώπινη.

Οι Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τις ενδείξεις ότι ένα μη σπονδυλωτό ζώο, η σφήκα, διαθέτει μια ικανότητα λογικής, συγκεκριμένα να χρησιμοποιεί ήδη γνωστές σχέσεις για να βγάλει συμπεράσματα σε σχέση με άγνωστες σχέσεις.

Για παράδειγμα, αν το Α είναι μεγαλύτερο από το Β και το Β μεγαλύτερο από το Γ (πράγματα ήδη γνωστά), τότε βγαίνει το συμπέρασμα πως και το Α είναι μεγαλύτερο από το Γ (κάτι αρχικά άγνωστο).

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες βρήκαν διάφορα σπονδυλωτά ζώα, όπως μαϊμούδες, πουλιά και ψάρια, που έχουν την ικανότητα τέτοιας λογικής.

Όμως η μοναδική έως τώρα μελέτη σε μη σπονδυλωτά (τις μέλισσες) δεν είχε διαπιστώσει ανάλογη ικανότητα. Ως πιθανή εξήγηση είχε προταθεί ότι το μικρό νευρικό σύστημα της μέλισσας αποτελεί εμπόδιο για μια τέτοια λογική ικανότητα.

Οι σφήκες έχουν νευρικό σύστημα περίπου ίδιου μεγέθους όπως οι μέλισσες (μικρότερο από κόκκο ρυζιού, με ένα εκατομμύριο νευρώνες), αλλά επιδεικνύουν πιο πολύπλοκη κοινωνική συμπεριφορά, που δεν έχει παρατηρηθεί στις κυψέλες των μελισσών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την εξελικτική βιολόγο Ελίζαμπεθ Τίμπετς του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Biology Letters", πειραματίσθηκαν με δύο κοινά είδη σφηκών (Polistes dominula και Polistes metricus), επιβεβαιώνοντας ότι τελικά οι σφήκες είναι πιο...λογικές από τις μέλισσες.

«Η νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε ένα ολοένα αυξανόμενο όγκο δεδομένων που δείχνουν ότι το μικροσκοπικό νευρικό σύστημα των εντόμων δεν περιορίζει τις εξελιγμένες συμπεριφορές. Δεν λέμε ότι οι σφήκες χρησιμοποιούν την παραγωγική λογική για να λύσουν ένα πρόβλημα, αλλά φαίνεται να χρησιμοποιούν γνωστές σχέσεις για να βγάλουν συμπεράσματα σε σχέση με άγνωστες σχέσεις», δήλωσε η Τίμπετς, η οποία μελετά τη συμπεριφορά των σφηκών εδώ και 20 χρόνια.

Γερμανία: Πρόστιμο 5.000 για όποιον σκοτώνει σφήκα!

Αλλεργική αντίδραση στο... πορτοφόλι του ενδέχεται να υποστεί όποιος θέλει να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές σφήκες του καλοκαιριού.

Στη Γερμανία πολλά είδη σφήκας αποτελούν "σπάνια και προστατευόμενα είδη υπό εξαφάνιση" και η εξολόθρευσή τους τιμωρείται με ελάχιστο πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Αν μάλιστα, στην προσπάθεια να υπερασπίσετε τη λεμονάδα σας απέναντι σε επιβουλές, πετύχετε το ιδιαίτερα σπάνιο είδος Bembix Rostrata, ο λογαριασμός εκτοξεύεται στις 65.000 ευρώ. Αυτά προβλέπει η νομοθεσία.

Η συμβουλή των ειδικών: παραμένουμε ψύχραιμοι και περιμένουμε την αποχώρηση της σφήκας. Δύσκολο, αλλά πολύ πιο οικονομικό από 5.000 ευρώ

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share