Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Αγγλία: Eπιστήμονες βρήκαν κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες!

Εντοπίστηκαν και ίχνη από απαγορευμένα φυτοφάρμακα!

3 Μαΐου 2019 16:04
Αγγλία: Eπιστήμονες βρήκαν κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες!

Oι επιστήμονες εντόπισαν κοκαΐνη σε γαρίδες που ζουν σε ποτάμια, έπειτα από δείγμα που ελήφθη από πέντε ποταμούς της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Αγγλίας.

Επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σάφολκ έκαναν αυτήν την αναπάντεχη αποκάλυψη αφού εξέτασαν δείγματα από 15 περιοχές όλης της χώρας.

«Εάν η παρουσία κοκαΐνης σε υδρόβια ζώα είναι ένα ζήτημα για το Σάφολκ ή ένα ευρύτερο φαινόμενο που αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες χρειάζεται περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο καθηγητής Nic Bury του Πανεπιστημίου του Σάφολκ.

Εκτός από ναρκωτικά, μέσα στις γαρίδες εντοπίστηκαν ίχνη από απαγορευμένα φυτοφάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες.

Τα ζητήματα περιβαλλοντικής υγείας έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα εξαιτίας των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την μικροπλαστική ρύπανση.

Κολομβία: Τεράστια διεθνή επιχείρηση κατάσχεσε 94,2 τόνους κοκαΐνης!

Τεράστια διεθνή επιχείρηση κατάσχεσε 94,2 τόνους κοκαΐνης με συντονιστή την Κολομβία! Τι ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε;

Στην κοινή επιχείρηση συμμετείχαν οι διωκτικές αρχές 18 κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, καθώς και των ΗΠΑ και του Καναδά. Κατορθώθηκε να κατασχεθεί, πέραν της κοκαΐνης, ποσότητα μαριχουάνας με αξία πώλησης στον δρόμο που υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 133,7 εκατομμύρια δολάρια, πάντα κατά τον Ντούκε.

«Η ολομέτωπη μάχη εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών είναι πολυεθνική, συντονισμένη, κοινή ευθύνη όλων των χωρών», τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Ποσότητα – μαμούθ κοκαΐνης κατασχέθηκε μετά από μεγάλη πολυεθνική επιχείρηση που συντόνιζαν οι αρχές στην Κολομβία. Μέσα στις τελευταίες 105 ημέρες έφτασαν στα χέρια των αρχών συνολικά 94,2 τόνοι κοκαΐνης, αξίας πώλησης στον δρόμο περίπου 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε.

«Σήμερα, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου καταναλώνουν και παράγουν [ναρκωτικά] με τον έναν τρόπο ή τον άλλο», συνέχισε.

Ο Ντούκε δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το πού ακριβώς κατασχέθηκαν οι ποσότητες των ναρκωτικών ουσιών στις οποίες αναφέρθηκε. Πάντως, πηγή προσκείμενη στο Πολεμικό Ναυτικό μιας από τις χώρες που ενεπλάκησαν στην επιχείρηση ανέφερε πως οι κατασχέσεις έγιναν σε διεθνή ύδατα στον Ειρηνικό Ωκεανό και στην Καραϊβική Θάλασσα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκφράζει έντονη ανησυχία για τη μεγάλη αύξηση της έκτασης των καλλιεργειών κόκας, του φυτού τα φύλλα του οποίου αποτελούν την πρώτη ύλη στην παρασκευή της κοκαΐνης, πάντως διαβεβαιώνει πως θα συνεργαστεί με τη χώρα των Άνδεων με σκοπό να μειωθεί η παραγωγή φύλλων κόκας στο μισό ως τα τέλη του 2023.

Η έκταση των καλλιεργειών κόκας αυξήθηκε κατά 17%, σε 1.710.000 στρέμματα το 2017, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η αύξηση αποδόθηκε στην αυξημένη παραγωγικότητα και αποδοτικότητα, καθώς και στην ελπίδα μερίδας των αγροτών ότι θα τους προσφερθούν κρατικές επιχορηγήσεις για να στραφούν σε νόμιμες καλλιέργειες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share