Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μάτι: «Δεν υπήρξε καμία εναέρια επιτήρηση την ημέρα της τραγωδίας»

Τι αναφέρει έγγραφο για την πύρινη τραγωδία!

2 Μαΐου 2019 13:37
Μάτι: «Δεν υπήρξε καμία εναέρια επιτήρηση την ημέρα της τραγωδίας»

Στη νέα έκθεση,υποστηρίζει ότι «από την πρώτη στιγμή της δικαστικής έρευνας και στο πλαίσιο της προσπάθειας συσκότισης και απόκρυψης όλης της πραγματικής αλήθειας αλλά και συγκάλυψης των ευθυνών της»

Η Πυροσβεστική απέκρυψε σκόπιμα από τη δικαστική έρευνα «την πλέον κρίσιμη και καθοριστική για την εξέλιξη και τις συνέπειες των δύο καταστροφικών πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου 2018, αρχικά στην Κινέττα και ακολούθως στο Νταού Πεντέλης – Ν. Βουτζά – Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι επιχειρησιακή παράλειψή της».

Κατά τον κ. Γκουρμπάτση, πρόκειται για ένα στοιχείο που δεν ελήφθη υπόψη από τους Εισαγγελείς καθώς «δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά και μνεία» σε αυτό.

Στα μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών η Πυροσβεστική, όπως προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία περιλαμβάνεται και ο προγραμματισμός από αυτήν οργανωμένης εναέριας επιτήρησης ευαίσθητων δασικών περιοχών της επικράτειας με εναέρια μέσα αεροπυρόσβεσης.

Κατά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στα Σχέδια Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων κάθε έτους υπάρχει ειδική αναφορά στο Κεφάλαιο του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην Εναέρια Επιτήρηση.

Οπως εξηγεί ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, στην έκθεσή του για την πυρκαγιά στο Μάτι, «στον εναέριο στόλο επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης, πάντα με το ίδιο ως άνω Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών, προβλέπονται πτητικά κρατικά μέσα και συγκεκριμένα της ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ τα Α/Φ CL-215 και Α/Φ CL-415 (έδρα Α/Δ Ελευσίνας), τα Α/Φ Τ-41 της Σχολής Ικάρων (έδρα Α/Δ Τατοΐου) και τα Α/Φ Chessna του ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ (έδρα Α/Δ Τατοΐου)».

Επιπλέον, όπως τονίζει, στο εν λόγω σχέδιο οριζόταν ότι «οι επιχειρήσεις της εναέριας επιτήρησης οργανώνονται κάθε χρόνο από την 1η Ιουνίου έως την 31η Οκτωβρίου κατόπιν προγραμματισμού και εντολής του ΕΣΚΕ».

Όπως επισημαίνει ο κ. Γκουρμπάτσης, τονίζεται ότι «οι εναέριες περιπολίες επιτήρησης οργανώνονται με σκοπό: α) Τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς, β) Την έγκαιρη και ασφαλή ενημέρωση των πυροσβεστικών δυνάμεων, γ) Την έγκαιρη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και δ) Την ασφαλή καθοδήγησή τους στο χώρο του συμβάντος».

Οι «Ετοιμότητες Α/Φ – Ε/Π Αεροπυρόσβεσης»

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με το Παράρτημα <<Β>> στη Διαταγή του ΓΕΑ υπ΄ αριθ. Φ.295/ΕΠ.1554 / Σ.211, με τίτλο: <<ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΕΣ Α/Φ – Ε/Π ΑΕΡΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ>> και ημερομηνία, από 23 Απριλίου 2018 ΓΕΑ/ΚΛΑΔΟΣ Α΄- Δ/ΝΣΗ Α1 – ΤΜΗΜΑ 2, και ειδικότερα την παράγραφο 2 (β), ότι για τους σκοπούς εναέριας επιτήρησης διατίθεται <<Ένα (1) Α/Φ Τ-41D και ένα (1) A/Φ PZL-M18 B/S (διθέσιο σε ετοιμότητα τριών (3) ωρών από Π.Φ. (πρώτο φως) έως Τ.Φ. (τελευταίο φως) κατά την Αντιπυρική Περίοδο, για σκοπούς εναέριας επιτήρησης δασικών περιοχών, στην περιοχή Αττικής>>».

Καταλήγοντας, σημειώνει, ότι η Πυροσβεστική και ειδικότερα το ΕΣΚΕ από την προηγούμενη ημέρα της φωτιάς στο Μάτι γνώριζαν ότι βάσει των καιρικών συνθηκών υπήρχε πολύ υψηλός κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς, Κατηγορίας Κινδύνου 4.

Τραγωδία στο Μάτι: Ποινική δίωξη για πλημμελήματα σε 20 άτομα! Ανάμεσά τους και ο Ηλίας Ψινάκης!

Στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος κατά 20 προσώπων, προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

Οι εισαγγελικές αρχές έπειτα από πολύμηνη προκαρκατική εξέταση άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος των 20 ατόμων για:

-Εμπρησμό από αμέλεια,
- Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως και τέλος για
-Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παράλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μή.

Για τα παραπάνω αδικήματα προβλέπονται ποινές φυλάκισης έως πέντε έτη. Ωστόσο, η προβλεπόμενη μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσει ως και τα δέκα χρόνια.

Πλέον, μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων η δικογραφία για το Μάτι διαβιβάζεται σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Ποιοι διώκονται

Οι διώξεις για τη φονική πυρκαγιά που ασκήθηκαν από την εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, στρέφονται μεταξύ άλλων κατα της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς, του πρώην γ.γ Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη αλλά και κατά στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς κατά του 65χρονου που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share