Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Απόφαση "κόλαφος" από την "Παπαστράτος"

Σεισμός στην αγορά!

2 Μαΐου 2019 10:36
Απόφαση

Το "πράσινο φως” από το FDA, την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων. έλαβε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Philip Morris (θυγατρική της οποίας είναι η ελληνική εταιρεία Παπαστράτος), για τη διάθεση στις ΗΠΑ της συσκευής θερμαινόμενου καπνού IQOS και των ράβδων καπνού.

Ως βάση της απόφασης έκριναν το IQOS ως κατάλληλο για την προστασία της δημόσιας υγείας διότι παράγει λιγότερες τοξικές ουσίες από τα τσιγάρα.

Με την απόφαση αυτή η Παπαστράτος, θυγατρική της PMI, στο εργοστάσιο της οποίας στον Ασπρόπυργο παράγονται οι ράβδοι καπνού, ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη εξαγωγών στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, είναι ένα από τα συνολικά τρία της PMI, στα οποία παράγονται αποκλειστικώς οι ράβδοι καπνού. Η Παπαστράτος έχει υλοποιήσει επένδυση 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την παραγωγή των ράβδων καπνού που χρησιμοποιούνται στο IQOS στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, ενώ έχει δημιουργήσει και 400 νέες θέσεις απασχόλησης.

Ήδη στην Ελλάδα 150.000 Έλληνες καπνιστές είναι καταναλωτές του θερμαινόμενου καπνικού προϊόντος της Παπαστράτος, με το 80% αυτών να έχει κόψει το συμβατικό τσιγάρο. Αποτέλεσμα το μερίδιο του IQOS να ξεπερνά πλέον το 5% στην εσωτερική αγορά, με τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης να είναι ορατές, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Παπαστράτος. Σημειώνεται πως ο στόχος της Philip Morris International είναι έως το 2025 η διείσδυση του IQOS διεθνώς να φθάσει το 30%-40%.

Πηγή: capital.gr

Επένδυση - μαμούθ στην ελληνική οικονομία από την Παπαστράτος: 300 εκατομμύρια ευρώ για 400 νέες θέσεις εργασίας!

Στην επένδυση κεφαλαίων 300 εκατ. ευρώ προχωρεί η Philip Morris International (Παπαστράτος) στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να δημιουργηθεί το τρίτο διεθνές κέντρο παραγωγής ράβδων καπνών για τα νέα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού IQOS.

Η επένδυση, στην οποία η παραγωγή θα ξεκινήσει σε 10 μήνες από σήμερα δημιουργεί 400 νέες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζει την απορρόφηση ελληνικών καπνών και ενισχύει περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα με νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο θα παράγονται τα καπνά για το ΙQOS – το οποίο είναι το καινοτόμο προϊόν όπου ο καπνός θερμαίνεται σε μια συσκευή αντί να καίγεται.

Ο Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος



Το IQOS το οποίο λάνσαρε η PHILIP MORRIS το 2014, από τον Ιανουάριο του 2018 θα εξάγεται και απο την Ελλάδα σε πάνω 30 χώρες στον κόσμο. Το IQOS που δημιουργήθηκε από την PHILIP MORRIS ύστερα από πολυετείς έρευνες και επένδυση 3 δισ. δολαρίων απευθύνεται σε μια αγορά 1,1 δισ. καπνιστών που θέλουν να περιορίσουν τις επιβλαβείς συνέπειες των συμβατικών τσιγάρων. Στη μονάδα του Ασπροπύργου θα δημιουργηθούν 2 νέες γραμμές επεξεργασίας καπνού και 10 νέες γραμμές παραγωγής Heats με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 20 δισ. ράβδων καπνού ετησίως.

Ύστερα από το πρώτο κέντρο παραγωγής στην Ελβετία, και το δεύτερο στην Ιταλία, η Philip Morris επέλεξε την Ελλάδα για τη νέα επένδυση – παρά το γεγονός ότι, άλλες χώρες προσέφεραν φθηνότερο εργατικό δυναμικό, χαμηλότερη φορολογία.

«Η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, με πρώτο την γεωγραφική της θέση, τα καπνά εξαιρετικής ποιότητας ανατολικού τύπου και επιπλέον διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό» επισήμανε» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης ο οποίος πρόσθεσε ότι η Παπαστράτος με την επένδυση πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα και στο αρνητικό περιβάλλον που υπάρχει για τις επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Η Παπαστράτος τολμά να βλέπει μπροστά. Τολμά να οραματίζεται ένα μέλλον που φτιάχνεται και στην Ελλάδα. Τολμά να φέρει στη χώρα αυτό που χρειάζεται περισσότερο, παρά το αντίξοο περιβάλλον: επενδύσεις, θέσεις εργασίας, καινοτομία, εξαγωγές. Για αυτό το λόγο τοποθετεί σήμερα τη χώρα στο κέντρο της τεράστιας αλλαγής που φέρνει το IQOS διεθνώς. Πρόκειται για μια επένδυση–σταθμό για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου και για την ελληνική οικονομία, με άμεσο και ουσιαστικό αποτύπωμα στην πρωτογενή παραγωγή και την κοινωνία» τόνισε ο κ. Χαρπαντίδης.

Από το 2003, η Παπαστράτος έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Οι νέες 400 νέες θέσεις εργασίας προστίθενται στις 800 υπάρχουσες θέσεις εργασίας, αλλά και στις 250 θέσεις που δημιουργήθηκαν για την προώθηση του IQOS στην Ελλάδα.

Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα είναι το τρίτο της Philip Morris International παγκοσμίως, μετά την Ελβετία και την Ιταλία, που θα παράγει προϊόντα καπνού που δεν περιλαμβάνουν καύση.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share