Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ουκρανία: Ποια ήταν η αιτία που ξέσπασε πυρκαγιά σε πυρηνικό εργοστάσιο;

Πρόκειται για βλάβη..

1 Μαΐου 2019 19:02
Ουκρανία: Ποια ήταν η αιτία που ξέσπασε πυρκαγιά σε πυρηνικό εργοστάσιο;

Η φωτιά που ξέσπασε σε πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας προκάλεσε έναν πανικό αφού ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας! Μπορεί να κατασβέστηκε μέσα σε μια ώρα αλλά τα αίτια της πυρκαγιάς έγιναν γνωστά πριν από λίγο!

Όπως ανακοινώθηκε την πυρκαγιά προκάλεσε βλάβη -πιθανόν βραχυκύκλωμα- σε μετασχηματιστές υψηλής τάσης. Η φωτιά περιορίστηκε σε μία ώρα και σύμφωνα με τις μετρήσεις που ακολούθησαν, δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας, ενώ δεν υπήρξαν θύματα.

Μνήμες Τσερνομπίλ ξύπνησε η είδηση της πυρκαγιάς σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ουκρανία το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι αρμόδιες υπηρεσίες σε πολλές χώρες στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η βλάβη στους μετασχηματιστές δεν είναι η πρώτη ζημιά που αναφέρεται το τελευταίο διάστημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ρίβνε. Μόλις στις 16 Απριλίου, βλάβη στην αντλία κυκλοφορίας προκάλεσε διακοπή ρεύματος, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία ενός αντιδραστήρα στο τρίτο μπλοΚ.

Η σταθμός του Ρίβνε αποτελείται από τέσσερα μπλοκ, με συνολική ισχύ 2.835 μεγαβάτ.

Ουκρανία: Ισχυρή πυρκαγιά σε πυρηνικό σταθμό!

Η πυρκαγιά κατασβέστηκε μέσα σε μία ώρα. Ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στον πυρηνικό σταθμό του Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Μία εκπρόσωπος της δημόσιας υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Energoatom είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η φωτιά ξεκίνησε από έναν μετασχηματιστή και αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα προστασίας των αντιδραστήρων. "Ο τρίτος αντιδραστήρας σταμάτησε. Το επίπεδο ραδιενέργειας δεν αυξήθηκε", τόνισε , υπογραμμίζοντας ότι δεν τραυματίστηκε κανείς.

Οι αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για να εξακριβώσουν τα αίτια του ατυχήματος.

Ο τρίτος αντιδραστήρας του Ρίβνε –συνολικά έχει τέσσερις– παρέμεινε εκτός λειτουργίας και σήμερα, λόγω των εργασιών που ήταν σε εξέλιξη για την αντικατάσταση του μετασχηματιστή.

Σύμφωνα με την TheSun ο πυρηνικός σταθμός έχει χτιστεί την ίδια χρονιά με εκείνον του Τσέρνομπιλ.
Στην Ουκρανία λειτουργούν σήμερα τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί, με 15 αντιδραστήρες συνολικά. Η πυρηνική ενέργεια που παράγεται καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της χώρας.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share