Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Φόβος στη Σρι Λάνκα: Σε επιφυλακή στο ενδεχόμενο για νέες επιθέσεις!

Λίγο πριν το Ραμαζάνι...

30 Απριλίου 2019 09:51
Φόβος στη Σρι Λάνκα: Σε επιφυλακή στο ενδεχόμενο για νέες επιθέσεις!

Η Σρι Λάνκα ακόμα προσπαθεί να συνέλθει από τις πρόσφατες επιθέσεις που κόστισε τη ζωή σε 359 ανθρώπους.

Τώρα η σκιά ενός νέο φόβου καλύπτει την ασιατική χώρα καθώς το ραμαζάνι έρχεται και όλοι φοβούνται για νέο κύμα επιθέσεων!

Αξιωματούχοι της Σρι Λάνκα ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας παραμένουν σε ύψιστο συναγερμό μετά την προειδοποίηση των υπηρεσιών Πληροφοριών ότι ισλαμιστές αντάρτες σχεδιάζουν νέες επιθέσεις πριν την έναρξη του Ραμαζανιού.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας της αστυνομίας που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των υπουργών είχε επισημάνει σε επιστολή του προς τους βουλευτές και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι αναμένονται επιθέσεις την Κυριακή ή τη Δευτέρα από αντάρτες ντυμένους με στρατιωτικές στολές.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα δεν σημειώθηκαν επιθέσεις, όμως οι αρχές στη Σρι Λάνκα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι βουδιστές, παραμένουν σε εγρήγορση, με δεκάδες φερόμενους ισλαμιστές αντάρτες να έχουν συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 21ης Απριλίου στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι.

«Η ασφάλεια θα παραμείνει αυξημένη για πολλές ημέρες διότι ο στρατός και η αστυνομία εξακολουθούν να αναζητούν υπόπτους», δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας.

Άλλη κυβερνητική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι κυκλοφορεί έγγραφο μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας το οποίο ζητεί από όλες τις μονάδες της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας να παραμείνουν σε ύψιστο συναγερμό καθώς αντάρτες αναμένεται να προσπαθήσουν να εξαπολύσουν επιθέσεις πριν την έναρξη του Ραμαζανιού.

Στη Σρι Λάνκα το Ραμαζάνι είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 6 Μαΐου.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της χώρας ήρε την απαγόρευση πρόσβασης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που είχε επιβληθεί μετά τις επιθέσεις της 21ης Απριλίου με στόχο την αποφυγή διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Η άρση της απαγόρευσης πρόσβασης στο Facebook, το WhatsApp και το Viber έχει άμεση ισχύ, επεσήμανε κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Σρι Λάνκα: Νεκροί ο πατέρας και δύο αδελφοί του βομβιστή!

Ο πατέρας και δύο αδελφοί του υπόπτου ως εγκεφάλου των βομβιστικών επιθέσεων της ημέρας του Πάσχα των καθολικών στη Σρι Λάνκα σκοτώθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έπεδραμαν στο κρησφύγετό τους πριν από δύο ημέρες, δήλωσαν σήμερα στο Reuters αστυνομικές πηγές και ένας συγγενής των καμικάζι βομβιστών.

Οι Ζαϊνί Χάσιμ, Ριλουάν Χάσιμ και ο πατέρας τους Μοχάμεντ Χάσιμ, οι οποίοι εικονίζονται σ' ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να καλούν σε ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον των «απίστων», ήταν μεταξύ των 15 που σκοτώθηκαν σε σφοδρή μάχη με πυροβόλα όπλα που διεξήχθη προχθές, Παρασκευή, στην ανατολική ακτή, έγινε γνωστό από τέσσερις αστυνομικές πηγές.

Ο Νιγιάζ Σαρίφ, ο κουνιάδος του Ζαχράν Χάσιμ, του υπόπτου ως επικεφαλής αυτών που οργάνωσαν το κύμα των βομβιστικών επιθέσεων της Κυριακής του Πάσχα των καθολικών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 250 ανθρώπους σε εκκλησίες και ξενοδοχεία σ' όλη τη Σρι Λάνκα, δήλωσε στο Ρόιτερ πως το βίντεο εικονίζει τους δύο αδελφούς και τον πατέρα του Ζαχράν Χάσιμ.

Σρι Λάνκα: Εκτός νόμου 2 ισλαμιστικές οργανώσεις!

Εκτός νόμου τέθηκαν 2 ισλαμιστικές οργανώσεις στην Σρι Λάνκα από τον πρόεδρο της χώρας!

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η προεδρία αναφέρεται ότι ο πρόεδρος κήρυξε την NTJ και την Jamathei Millathu Ibraheem (JMI) "απαγορευμένες οργανώσεις". Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαϊθριπάλα Σιρισένα έθεσε εκτός νόμου την ισλαμιστική οργάνωση National Thawheed Jammath (NTJ) καθώς και άλλη μια ριζοσπαστική ομάδα που πιστεύεται ότι ευθύνονται για τις πολύνεκρες επιθέσεις, ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών, στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι και άλλοι 500 τραυματίστηκαν.

Με βάση το προεδρικό διάταγμα, είναι δυνατόν να κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία από την κυβέρνηση. "Λαμβάνονται επίσης μέτρα" για την απαγόρευση και άλλων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί, πρόσθεσε.

Την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος Σιρισένα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπό όρους, με σκοπό τη σύλληψη όλων των ύποπτων για τρομοκρατία που σχετίζονται με τις επιθέσεις της περασμένης Κυριακής, εναντίον εκκλησιών και πολυτελών ξενοδοχείων. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 100 ύποπτοι ενώ είναι σε εξέλιξη μια ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων ατόμων που συνδέονται με την NTJ και με άλλες οργανώσεις.

Ο πρόεδρος Σιρισένα είπε την Παρασκευή ότι εκτιμάται ότι περίπου 140 άνθρωποι στη Σρι Λάνκα έχουν δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος και διαβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν όλοι τους εντός των επόμενων ημερών.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share