Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νέες προκλήσεις από τους Τούρκους στο Αιγαίο σήμερα Δευτέρα του Πάσχα!

Δείτε λεπτομέρειες...

29 Απριλίου 2019 17:32
Νέες προκλήσεις από τους Τούρκους στο Αιγαίο σήμερα Δευτέρα του Πάσχα!

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, το πρωί τρεις σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν F-16 και τα άλλα δύο ήταν F-4, προχώρησαν σε παραβιάσεις μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, στη Ρόδο και ανάμεσα σε Χίο και Σάμο.

Οι παραβιάσεις συνεχίστηκαν και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, οπότε δύο τουρκικά μαχητικά F-16 εντοπίστηκαν στην Παναγιά, κοντά στις Οινούσσες.

Ευάγγελος Αποστολάκης: "Όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε"

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, στο Open, o υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε για όλα! Μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε την ανησυχία του για την προοπτική απόκτησης του συστήματος S-400από την Τουρκία καθώς όπως είπε «η προμήθεια του αλλάζει τελείως τα δεδομένα στον έλεγχο του εναερίου χώρου».

Αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι «η γείτονα πάντα διεκδικεί. Άλλοτε έντονα και άλλοτε με κάποια ισορροπία. Η Τουρκία έχει προβλήματα με τους γύρω της, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Δεν είναι το πρώτο πρόβλημα της Τουρκίας η Ελλάδα». «Ωστόσο οι διεκδικήσεις της παραμένουν στο ακέραιο και αυτό έχει να κάνει με λόγους εσωτερικής πολιτικής λόγω της παρουσίας ακροδεξιού κόμματος στην κυβέρνηση» τόνισε.

Ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε ότι οι αξιώσεις της Τουρκίας δεν έχουν καμία νομική στήριξη και υπογράμμισε αρκετές φορές ότι απαιτείται ψυχραιμία και προσοχή. «Να μην είμαστε εμείς που ρίχνουμε λάδι στη φωτιά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όσον αφορά στη δήλωση του ότι «εάν Τούρκοι στρατιωτικοί ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε», ο κ. Αποστολάκης. υπενθύμισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν αποτρεπτικά. «Το θέμα είναι να μην φθάσεις στην κλιμάκωση. Η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές μας και πρέπει να ξέρει ότι έχουμε τη βούληση όσα λέμε ότι θα κάνουμε εάν χρειασθεί θα τα κάνουμε», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν φοβάται θερμό επεισόδιο έστω από ατύχημα ο κ. Αποστολάκης δήλωσε μονολεκτικά όχι και συμπλήρωσε ότι εάν δεν κάνουμε λάθος δεν θα γίνει. Mιλούμε για πιθανότητες.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκτίμησε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν θα χαλάσουν αλλά δεν θα είναι στο ίδιο επίπεδο. «Θα υπάρχει ένα θέμα. Οι πιθανότητες να βρεθεί μία λύση είναι περισσότερες από το να υπάρξει ρήξη, καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν σημαντικό σύμμαχο τη γείτονα» εξήγησε.

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο Ευάγγελος Αποστολάκης επανέλαβε ότι λύνει πάρα πολλά προβλήματα, ανοίγει προοπτικές και τόνισε ότι το εθνοτικά και γλωσσικά ζήτηματα που εγείρονται είναι πολύ μικρά σε σχέση με αυτά που επιλύονται.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε ότι οτιδήποτε είναι αποτελεσματικό πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα ανοιχθεί τέτοιο θέμα.

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επισήμανε την ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος έχει καλέσει όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενημέρωσε για θέματα αρμοδιότητας του και το ίδιο θα πράξει και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.

Ο κ. Αποστολάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Όσον αφορά στο σχόλιο του προέδρου της ΝΔ κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για τον ίδιο σχετικά με την υπουργοποίηση του καίτοι εν ενεργεία αξιωματικός, ο κ. Αποστολάκης δήλωσε ότι δεν απάντησε συνειδητά. «Τέτοιοι παραλληλισμοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν βοηθάνε. Ήταν ατόπημα» τόνισε. «Εάν κάποιος σε προσβάλλει δεν το ξεχνάς εύκολα. Ένας στρατιωτικός δεν το ξεχνά ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share