Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

Μ.Σαββατο: Το πασχαλινό ωράριο αναλυτικά και πως κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Αναλυτικά το ωράριο και οι αλλαγές στα δρομολόγια!

27 Απριλίου 2019 09:50
Μ.Σαββατο: Το πασχαλινό ωράριο αναλυτικά και πως κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Το διευρυμένο εορταστικό ωράριο βρίσκεται σε ισχύ από την Πέμπτη 18 Απριλίου στα εμπορικά καταστήματα.

Αναλυτικά το προτεινόμενο ωράριο του ΕΣΑ είναι το εξής:

Μ. Σάββατο 27/04
09:00-15:00
Δευτέρα του Πάσχα 29/04 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά

Πασχαλινό ωράριο και στη Θεσσαλονίκη

Το προτεινόμενο ωράριο κατά την πασχαλινή περίοδο, σύμφωνα με τον ΕΣΘ, αφορά σε λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις ημερομηνίες:

Tο Μεγάλο Σάββατο (27 Απριλίου), τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν από τις 10:00 το πρωί έως και τις 16:00 το απόγευμα.
Tην Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα θα είναι κλειστά και θα επαναλειτουργήσουν κανονικά από τις 29 Απριλίου.
ΣΕΛΠΕ

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) έχει προτείνει το εξής ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων των επιχειρήσεων -μελών του για την περίοδο των εορτών Πάσχα 2019 σε όλη την επικράτεια:

Μ. Σάββατο 27/04
09:00-20:00
Δευτέρα του Πάσχα 29/04 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Μ.Σαββατο: Το πασχαλινό ωράριο αναλυτικά και πως κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς!

Αλλαγές ισχύουν στη συχνότητα των δρομολογίων στα λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω της εορτής του Πάσχα.


Οι τροποποιήσεις ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Παρασκευή και θα ισχύουν έως και και την Πρωτομαγιά.

Δείτε αναλυτικά τις αλλαγές:

27/4/2019 Μ. Σάββατο
Τα λεωφορεία και τρόλεϊ με πρόγραμμα Κυριακής

Θα αποσυρθούν νωρίτερα ώστε να βρίσκονται στα αμαξοστάσια στις 23.00.

28/4/2019 Κυριακή Πάσχα και 29/4/2019 Δευτέρα Πάσχα
Τα λεωφορεία με πρόγραμμα Κυριακής και τα τρόλεϊ με ειδικό πρόγραμμα Κυριακής


30/4/2019 Τρίτη
Και λεωφορεία και τρόλεϊ με ειδικό πρόγραμμα Σαββάτου

1/5/2019 Τετάρτη (Πρωτομαγιά)
Δεν θα κινηθούν ούτε τα λεωφορεία ούτε τα τρόλεϊ λόγω απεργίας που έχουν εξαγγείλει τα Σωματεία Εργαζομένων.

Επισημαίνεται ότι στην εφαρμογή της τηλεματικής δημοσιεύεται το ημερήσιο αναλυτικό πρόγραμμα εκτέλεσης δρομολογίων για κάθε γραμμή.


Εμείς τσουγκρίζουμε αυγά και άλλοι στολίζουν δέντρα! Αυτά είναι τα περίεργα έθιμα ανά τον κόσμο!

Τα έθιμα του Πάσχα πάνω-κάτω τα γνωρίζουμε! Κόκκινα αυγά, λαμπάδες κτλ βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά έθιμα στην Ελλάδα που ίσως δεν τα γνωρίζεις. Εκτός όμως από την Ελλάδα και ο υπόλοιπος κόσμος γιορτάζει το Πάσχα, με έθιμα που μας φαίνονται περίεργα.

Θα αναφερθούμε σε εφτά διαφορετικά έθιμα που μας κίνησαν το ενδιαφέρον.

Γερμανία

έθιμα πάσχα  7

Στο Saalfeld της ανατολικής Γερμανίας, στολίζουν δέντρο το Πάσχα. Κι όμως είναι αλήθεια!

Περίπου 50 χρόνια πριν, η γνωστή οικογένεια Kraft ξεκίνησε να στολίζει ένα πασχαλινό δέντρο με 9.000 πασχαλινά αυγά. Από τότε αποτελεί έθιμο απαράβατο.

Η.Π.Α

έθιμα πάσχα  6

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα συναντήσουμε δύο έθιμα. Το πρώτο είναι ο περίφημος Λαγός του Πάσχα, ο οποίος σε αντιστοιχία με τον Άγιο Βασίλη, επισκέπτεται τα σπίτια και αφήνει καλάθια με χρωματιστά αυγά στα παιδιά, αλλά και παιχνίδια.

Το δεύτερο αφορά το έθιμο του κυνηγιού των αυγών. Κάθε Κυριακή του Πάσχα, οι γονείς κρύβουν στον κήπο ή στο σπίτι σοκολατένια αυγά και μικρές εκπλήξεις, τα οποία τα παιδιά μετά ψάχνουν και μαζεύουν στο καλάθι τους. Το έθιμο αυτό ξεκινάει από τον Μεσαίωνα, όπου αποτελούσε περισσότερο παιχνίδι ενηλίκων σε χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και οι ευγενείς σε εκδηλώσεις και χορούς που διεξάγωνταν σε μεγάλα ανάκτορα, ξεχύνονταν στους κήπους και έψαχναν τα αυγά που ήταν θαμμένα μέσα στο χώμα.

Σουηδία

έθιμα πάσχα  2

Στη Φινλανδία και σε μέρη της Σουηδίας, τα παιδιά "ζωντανεύουν" τη μάγισσα του Πάσχα, ντύνονται με παλιά ρούχα και κουρέλια και κρατάνε σκουπόξυλα. Ντυμένα με αυτό τον τρόπο, πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα (όπως στο Halloween), δίνοντας ως αντάλλαγμα διακοσμημένα κλαδιά με μπουμπούκια. Οι μέρες που κυκλοφορούν στους δρόμους είναι η Πέμπτη ή το Σάββατο πριν από το Πάσχα. Επίσης, τις μέρες μέχρι το Πάσχα, φωτιές και πυροτεχνήματα ανάβουν στους δρόμους για να "διώξουν" τις μάγισσες που πιστεύεται ότι βγαίνουν ανάμεσα στη Μεγάλη Πέμπτη και την Κυριακή τουΠάσχα.

Πράγα

έθιμα πάσχα  5

Στη Πράγα συνηθίζουν να βάφουν μεγάλα πασχαλινά αυγά, σε διάφορα σχέδια, τα οποία διακοσμούν την κεντρική πλατεία.

Πολωνία

έθιμα πάσχα  3

Το ασυνήθιστο έθιμο να παίζουν μπουγέλο τη Δευτέρα του Πάσχα, έχουν στη Πολωνία και είναι γνωστό και ως Smingus-dyngus. Σύμφωνα μ’αυτό, τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια και ως έθιμο χρονολογείται στον 15ο αιώνα. Παλιότερα, υπήρχαν δύο χωριστά έθιμα: κατά το śmingus, οι άνδρες έριχναν νερό στις γυναίκες και κατά το dyngus, οι άνθρωποι ζητούσαν δωρεές. Η παράδοση του Smingus-Dyngus τη Δευτέρα του Πάσχα είναι ένα έθιμο που σήμερα εμφανίζεται σε όλους τους σλαβικούς πολιτισμούς.

Γαλλία

έθιμα πάσχα 4

Στην πόλη Haux της νοτιοδυτικής Γαλλίας, τη Δευτέρα του Πάσχα, την ώρα του μεσημεριανού γεύματος, ψήνεται μια γιγαντιαία ομελέτα στην κεντρική πλατεία. Περίπου 5.000 αυγά χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο γεύμα για 1.000 άτομα.

Ισπανία

έθιμα πάσχα

Το χορό του Θανάτου στήνουν οι κάτοικοι της πόλης Verges στα βορειανατολικά της Ισπανίας, τη Μεγάλη Πέμπτη! Φορώντας κοστούμια, συνήθως σκελετών, συμμετέχουν στην πομπή του παραδοσιακού "χορού του θανάτου", στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης. Η παρέλαση ξεκινά τα μεσάνυχτα, διαρκεί τρεις ώρες και κορυφώνεται με τρομακτικούς σκελετούς που μεταφέρουν κιβώτια με στάχτες.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share