Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Στολίζουν δέντρο με αυγά για το Πάσχα!

Μια παράδοση 124 ετών!

25 Απριλίου 2019 12:14
Γερμανία: Στολίζουν δέντρο με αυγά για το Πάσχα!

Αυτή η παράδοση στη Γερμανία ξεκίνησε την άνοιξη του 1895, όταν ο διάσημος Αμερικανός σχεδιαστής βιτρό Λούις Κόμφορτ Τίφανι έδωσε ένα υπερπολυτελές «Mayflower Festival» για να συγκεντρωθεί χρηματικό ποσό για ένα τοπικό νοσοκομείο.

«Μεταξύ των ατραξιόν της βραδιάς ήταν και ένα αβγόδεντρο για το Πάσχα, θαμπώνοντας τους παριστάμενους με αυγά, βαμμένα με διαφορετικά χρώματα» γράφει η ιστορικός της γαστρονομίας Κάθι Κ. Κάουφμαν.

Εκείνη την εποχή, τα δέντρα με αβγά στα κλαδιά για το Πάσχα ήταν κάτι το συνηθισμένο. Πολλοί Αμερικανοί άδειαζαν προσεκτικά το περιεχόμενο των αβγών, τα έβαφαν με ζωηρά χρώματα για το Πάσχα και συνήθιζαν, με κορδέλες ή κλωστές, να τα κρεμούν από κλαδιά δέντρων. Τη δεκαετία του 1890, η συνήθεια αυτή είχε γίνει πραγματική τρέλα στη Νέα Υόρκη.

Η Κάουφμαν εξηγεί ότι όπως και το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, έτσι και το Πασχαλινό Αβγόδεντρο κατά πάσα πιθανότητα έφτασε στην Αμερική με Γερμανούς μετανάστες που εγκαταστάθηκαν στην Πενσιλβάνια.

Ακόμη πιο δημοφιλές έγινε το Δέντρο του Πάσχα μετά την έκδοση, το 1950, του βιβλίου για παιδιά «Το Αβγόδεντρο»

Εσύ το γνώριζες αυτός είναι ο λόγος που βάφουμε αυγά την Μ.Πέμπτη!

Έχετε αναρωτηθεί ποιος είναι ο λόγος που βάφουμε πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη τα πασχαλινά αυγά;

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη όλοι μας βάφουμε κόκκινα αβγά για να τα τσουγκρίσουμε μαζί με συγγενείς και φίλους το βράδυ της Ανάστασης και στο Πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής. Έχετε αναρωτηθεί όμως πως ξεκίνησε η συγκεκριμένη παράδοση και ποια είναι η ουσία της;

Οι ερμηνείες που έχει το έθιμο:

Ένα από τα επικρατέστερα έθιμα λέει πως το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα και τη θυσία του Ιησού, ενώ σε άλλες ερμηνείες οι πρωταγωνίστριες είναι τρεις γυναίκες: η Παναγία, η Μαρία Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα.

Λέγεται λοιπόν ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι με αβγά και το πρόσφερε στους φρουρούς του Υιού της, παρακαλώντας τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυα της έπεσαν πάνω στα αβγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα. Μια άλλη εικασία συνδέει το κόκκινο χρώμα μαζί με τη Μαρία Μαγδαληνή, η οποία πάλεψε πολύ για να διαδώσει το Ευαγγέλιο μετά την Ανάσταση του Κυρίου. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη όσο και το να βαφτούν τα αβγά κόκκινα. Εκείνη τότε χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Η παραπάνω ιστορία έχει ακόμη μια παραλλαγή, που θέλει μια άγνωστη γυναικά να μη πιστεύει στην Ανάσταση του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αβγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα» . Σύμφωνα με τη παράδοση το πρώτο αβγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Μέχρι και σήμερα πολλές νοικοκυρές το φυλάνε σε εικονοστάσι όλη τη χρονιά μέχρι το επόμενο Πάσχα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου έτους το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα η το κρεμάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share